Fædrelandsvennen

Slik «sniker» du i elbil-køen –

Flere av de mest populaere elbilene har venteliste­r på alt fra et halvt til to år. Derfor kjøper 50 prosent flere enn i fjor bilene på gråimport – helt uten venteliste. Men tør du?

-

Om du prøver å bestille en Hyundai Ioniq fra autorisert forhandler via importør, får du beskjed om å vente i seks–åtte måneder.

For mange blir løsningen såkalt gråimport eller parallelli­mport. De ettertrakt­ede bilene står nemlig ofte klare i butikker ute i Europa eller i USA, selv om det er skåltomt her hjemme. Dette utnyttes nå i stadig større grad av norske forhandler­e, som ved hjelp av egne selskaper får importert splitter nye eller nesten helt nye biler fra ulike land.

HYUNDAI KONA

En av de aller mest etterspurt­e bilene nå er for eksempel den ferske Hyundai Kona Electric. Bilen er så etterspurt at den nå legges ut pent brukt på Finn for 80.000–100.000 kroner over listepris fra forhandler.

Like fullt venter de såkalte gråmarkeds­forhandler­ne å få inn bilen allerede i november eller desember i år, selv om det ser ut til å vaere bortimot to års bestilling­stid via Hyundai Norge.

I juli i år ble 808 elbiler tatt inn til Norge via andre kanaler enn de offisielle. Denne såkalte gråimporte­n av elbiler vokste med over 50 prosent sammenlign­et med samme måned i fjor. De gråimporte­rte bilene er også noen ganger (men ikke alltid) lavere priset enn biler som er hentet via den ordinaere importøren.

15.000 UNDER LISTEPRIS

Men det er ikke helt uten ulemper å kjøpe en parallelli­mportert bil fra utlandet.

Ståle Bøe Andersen fikk Kia Soul Electric 15.000 kroner under listepris hos Haaland Bil i Oslo. Som for så mange andre av elbilkjøpe­rne, er det hans første elbil.

– Jeg regnet på det, og fant ut at jeg ville betale mindre for å kjøre rundt i en ny elbil enn å fortsette i min gamle bil. Med gråimport vet jeg at jeg ikke får serviceavt­ale og sånt som de som kjøper direkte får. Men Kia-garantien er jo på syv år, og denne nybilgaran­tien er den samme – selv om bilen kommer fra Tyskland, forteller Bøe Andersen og legger til:

– For å vaere helt aerlig er ikke dette med vilkårene det som bekymrer meg mest. Når man kjøper noe nytt i Norge, har jo også forhandler­en et ansvar.

IMPORTERER OVER 2000

Gründer og daglig leder Atle Lassegård i Norsk Autoformid­ling tar i år inn over 2000 biler fra ulike land i Europa, og selger dem videre til norske bilforhand­lere.

Hallingen har nå 11 ansatte i flere land på kontinente­t. Tidligere gikk det mest i spesielle «grombiler». Men nå er 75 prosent av bilene elektriske, og ti prosent er hybrider. Omveltning­en kom kjapt, hovedsakel­ig i løpet av 2017.

På hjemmeside­ne til de offisielle importøren­e av både Kia og Hyundai argumenter­es det med at det er best å kjøpe fra dem. Kia skriver riktignok at nybilgaran­tien på syv år gjelder fra dato bilen ble kjøpt i utlandet, og anerkjenne­r dermed garantien fra utlandet.

Hyundai, derimot, har en formulerin­g som kan få kundene til å tro at nybilgaran­tien overhodet ikke gjelder for gråimporte­rte biler. På nettsiden deres står det at kunder som har kjøpt biler «i den hensikt å videreselg­e» ikke er omfattet av garantien. Dette kan tolkes på ulike måter. Autoformid­ling har jo til hensikt å videreselg­e, men kunden, som er den som tar bilen i bruk, har neppe det til hensikt.

Hyundai Norge peker i en e-post på at kundene ved gråimport går glipp av den sikkerhete­n og tryggheten det gir å kjøpe en bil gjennom offisielle kanaler. Etter at Aftenposte­n uttrykkeli­g spør om de ikke vil anerkjenne biler fra f.eks. Norsk Automformi­dling hvis noe går galt innen nybilgaran­tiperioden på fem år, svarer Øyvind Knudsen i Hyundai slik:

«Garantien på fem år/ ubegrenset kilometer er en Europa-garanti, og denne vil gjelde også på gråimporte­rte biler. Klausulen du viser til på hjemmeside­n vår er forfattet av Hyundai Motor Europe, og er i all hovedsak ment å dekke import av biler fra andre deler av verden til Europa. Vi legger med andre ord ingen ressurser i å avvise garanti på gråimporte­rte biler fra Europa.»

SAMME VERN, MEN ...

Forbrukerr­ådet

påpeker

at gråimport/parallelli­mport via en profesjone­ll mellommann gir deg vern etter forbrukerk­jøpsloven på samme måte som kjøp av bil av en norsk forhandler. Likevel er det grunn til å vaere forsiktig. Mange europeiske biler har ikke de samme spesifikas­jonene som nordiske modeller.

Det er saerlig vinterspes­ifikasjone­ne som kan by på problemer, samt at mange europeiske elbiler ikke har hurtigladi­ng som standard.

Den økte risikoen kan nok også vaere årsaken til at bilene selges billigere enn listepris, selv om de altså er svaert ettertrakt­et. Det store spørsmålet for mange kunder, er nok likevel om garantien blir like god.

Thomas Iversen, juridisk seniorrådg­iver i Forbrukerr­ådet

 ?? FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL ?? Ståle Bøe Andersen tok sjansen og kjøpte en gråimporte­rt elbil for å få den kjapt og billig. Men de offisielle importøren­e hevder det er risikabelt.
FOTO: JAN TOMAS ESPEDAL Ståle Bøe Andersen tok sjansen og kjøpte en gråimporte­rt elbil for å få den kjapt og billig. Men de offisielle importøren­e hevder det er risikabelt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway