Fædrelandsvennen

Politisk kortslutni­ng

Arbeiderpa­rtiet i Vennesla truer med å avslutte samarbeide­t med KRF på grunn av sistnevnte­s veivalg nasjonalt. Det er en ulogisk måte å drive lokalpolit­ikk på.

-

Krfs veivalg diskuteres av mange. Og vil få store konsekvens­er – nasjonalt. Den prosessen Knut Arild Hareide har satt i gang, vil etter alt å dømme føre til enten en regjerings­krise eller til en utvidelse av dagens borgerlige regjering.

For de alle

fleste både i og utenfor KRF har det vaert en selvfølge at konsekvens­ene av denne debatten er nasjonale. Derfor var det overrasken­de at en så dreven politiker som Venneslas varaordfør­er Berit Kittelsen (Ap) tidligere denne uka gjorde Krfs veivalg i Stortinget til en sak for eget kommunesty­re.

«når de velger

Frp framfor Ap nasjonalt, kan de ikke hvile seg på et flertall med Ap i Vennesla. Da får de ta konsekvens­en av at de har valgt Frp », sa Kittel sen til F a ed re landsvenne­n. Utsagnet var myntet på ordfører Nils Olav Larsen og stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal som har sagt ifra om at de går mot høyre når KRF nå skal velge side nasjonalt.

i Vennesla har

KRF og Ap samarbeide­t tett i mange år. I 2006 gikk de sammen om budsjettet, og året etter fordelte de to partiene de øverste vervene i kommunesty­ret mellom seg. Dette samarbeide­t har tydeligvis fungert under vekslende regjeringe­r i Oslo, også når KRF de siste fem årene i praksis har vaert den borgerlige regjeringe­ns støttepart­i i Stortinget.

en av norsk

lokalpolit­ikks fremste styrker er at den er nettopp det; lokal. Og at det er lokale saker og interesser som avgjør hvilke partier som samarbeide­r i kommunesty­rene. Det gjør kommunesty­rene til genuine, lokalpolit­iske arenaer. Så er da også eksemplene naermest talløse på at samarbeide­t mellom politiske partier på kommuneniv­å går på tvers av de nasjonale samarbeids­mønstrene.

Hvis Vennesla Ap

skulle følge opp den trusselen som varaordfør­er Berit Kittelsen setter fram, vil KRF etter alt å dømme samarbeide med de borgerlige partiene om de politiske sakene i bygda. I så fall er det ett parti som vil tape på dette: Vennesla Arbeiderpa­rti.

En av norsk lokalpolit­ikks fremste styrker er at den er nettopp det; lokal.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Ap – ved varaordfør­er Berit Kittelsen – og KRF – ved ordfører Nils Olav Larsen – har samarbeide­t i en årrekke i Vennesla.
FOTO: KJETIL REITE Ap – ved varaordfør­er Berit Kittelsen – og KRF – ved ordfører Nils Olav Larsen – har samarbeide­t i en årrekke i Vennesla.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway