Fædrelandsvennen

Rypejakt på Bjåen i 45 år

- BIRGITTE KLAEKKEN

– Det ser ut til å bli en fantastisk dag, smiler Anton Ringøen.

HOVDEN Faedreland­svennen møter ham i strålende sol onsdag formiddag idet han er på vei ut for å jakte ryper med pointeren Montana.

– Hun er jaktgal, står til hun får beskjed og knaller på ellers, forteller han, mens hunden får en GPS festet til halsbåndet.

Ringøen som til daglig holder til i Kristiansa­nd, men har hytte ved Børtemanns­bekken på Hovden, forteller at han har jaktet i samme terreng på Bjåen i 45 år.

Han synes årets rypesesong virker lovende.

– I fjor var det dårlig, men det er oppsving i år, forteller han.

Likevel tror han ikke det blir store mengder. Uten at det be- kymrer ham nevneverdi­g.

– Jakta handler om mye mer enn bare å få mest mulig fugl. Vi koser oss i terrenget, tar pauser og nyter å vaere ute. Sist fikk vi to ryper, forteller han. Ringøen forteller at rekorden er 24 på en dag. Men det er noen år siden.

– Bestanden svinger fra år til år, det er opp og ned i naturlige svingninge­r, sier Anton Ringøen og legger til at det å vaere ute i naturen betyr mer og mer.

– Nå har vi også ofte med barnebarna. De elsker å vaere med på tur, fiske ørret og gå på jakt.

Denne onsdagen har han med noen helt spesielle gjester: tre italienere med hunder som skal teste Hovden for første gang.

På spørsmål om hva de synes svarer de kontant:

- Like paradise!

 ?? FOTO: BIRGITTE KLAEKKEN ?? – Jakta handler om mye mer enn bare å få mest mulig fugl, sier Anton Ringøen. Her med pointeren Montana.
FOTO: BIRGITTE KLAEKKEN – Jakta handler om mye mer enn bare å få mest mulig fugl, sier Anton Ringøen. Her med pointeren Montana.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway