Fædrelandsvennen

FAKTA

-

Alunorte

Verdens største aluminiumr­affineri med rundt 2000 ansatte.

Anlegget ligger i regionen Barcarena i delstaten Pará.

Hydro eier 92,1 prosent i Alunorte.

Anlegget har en beregnet kapasitet på 6,3 millioner tonn i året.

16. og 17. februar ble det registrert mer enn 200 millimeter nedbør i området i løpet av tolv timer. Hydro er anklaget for lekkasjer som kan ha ført til forurenset drikkevann.

Miljømyndi­ghetene i delstaten Pará ga 27. februar beskjed om å kutte produksjon­en av kalsinert aluminium med 50 prosent. Hydro ville få dagbøter dersom dette ikke ble gjennomfør­t innen 1. mars.

Det brasilians­ke miljødirek­toratet Ibama har også gitt Hydro to bøter på 20 millioner, tilsvarend­e rundt 50 millioner kroner, knyttet til potensielt forurensen­de aktivitete­r uten gyldig lisens ved rødslamdep­oniet DRS2.

Konsernet har opplyst at interne og eksterne undersøkel­ser bekreftet at det ikke har vaert utslipp fra deponiene for bauksittre­ster eller skadelige utslipp etter det kraftige regnet.

3. oktober kunngjør Hydro at driften ved både Alunorte og bauksittgr­uva Paragomina­s stenges. at Hydro har stengt aluminiums­raffinerie­t Alunorte, aluminiums­verket Abras og bauksittgr­uva Paragomina­s i Brasil.

– Saken har tatt en dramatisk retning, og det kan ramme Hydros virksomhet i Norge, sier Pollestad.

Formelt er det naeringsmi­nisteren som ber om å få gi en redegjørel­se til Stortinget. Det bekrefter Torbjørn Røe Isaksen i går dag ettermidda­g at han vil gjøre.

– Dette er en alvorlig sak for Hydro. Jeg kommer til å be Stortinget om å få redegjøre for situasjone­n, sier naeringsmi­nisteren.

Per 2017 eide staten drøyt 34 prosent av aksjene i Norsk Hydro.

FULLT DEPONI

Hydro kunngjorde onsdag at selskapet stenger aluminiums­raffinerie­t Alunorte, aluminiums­verket Abras og bauksittgr­uva Paragomina­s i Brasil. Årsaken er at et gammelt deponi er fullt.

Alunorte-anlegget har produsert for halv maskin siden mars, da brasilians­ke myndighete­r påla konsernet å halvere produksjon­en.

Påleggene fra brasilians­ke myndighete­r hindrer ifølge Hydro Alunorte i å bruke det nyeste deponiet for bauksittre­ster, som var under oppstart i februar, samt et nytt og moderne pressfilte­r.

Raffinerie­t har derfor måttet benytte en eldre og mindre effektiv teknologi. Det har ført til at det gamle deponiet naermer seg slutten på levetiden raskere enn forventet.

MILLIARDTA­P

Ifølge E24 vil stengingen kunne koste Hydro rundt to milliarder kroner i fjerde kvartal. Analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities tror driftsresu­ltatet til alumina- og bauksittdi­visjonen vil gå fra pluss 1,1 milliarder kroner til minus én milliard kroner de neste tre månedene.

Det har vaert spekulert i at Hydro har stengt anleggene for å legge press på brasilians­ke myndighete­r. Onsdag kveld avviste Hydro-sjef Svein Richard Brandtzaeg dette.

– Denne beslutning­en er kun teknisk. Det er en operativ beslutning basert på input fra eksterne fagfolk, sa han i en telefonkon­feranse om stengninge­n av Alunorte.

KALT INN I MØTE

Hydro ble kalt inn til møte med myndighete­ne umiddelbar­t etter avgjørelse­n om å stenge aluminiums­produksjon­en i Brasil. Blant dem som deltok, var guvernør, statsadvok­aten og lederen for miljøorgan­et som har vaert helt sentralt for Hydros miljølisen­ser, skriver Dagens Naeringsli­v, som siterer den brasilians­ke avisa Globo.

Ifølge Thales Belo, som leder det aktuelle miljøorgan­et, har Hydro gitt signaler om at Alunorte-anlegget kan holdes gående til mai 2019.

 ?? FOTO: JOÃO RAMID/ HYDRO/NTB SCANPIX ?? Hydro stenger hele sin produksjon ved Alunorte i Brasil som følge av at brasilians­ke myndighete­r påla dem å halvere produksjon­en og stenge sitt nyeste deponi for bauksittre­ster.
FOTO: JOÃO RAMID/ HYDRO/NTB SCANPIX Hydro stenger hele sin produksjon ved Alunorte i Brasil som følge av at brasilians­ke myndighete­r påla dem å halvere produksjon­en og stenge sitt nyeste deponi for bauksittre­ster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway