Fædrelandsvennen

Naervaer av stål

Trumps Amerika – og folkene som bor der – kan av og til vaere vanskelige å forstå. Vi har tatt tempen på USA og møtt menneskene der. Første stoppested er i Martinsbur­g, West Virginia – midt i det som kalles rustbeltet.

-

d et er lørdag i Martinsbur­g, West Virgina, byen som er utropt til white trashhoved­std. Regnet høljer ned fra den stålgrå himmelen, og vi har vaert og såist sushi og kinamat på Asian Garden.

John Beeghly og Tina Higgenboth­am Young sitter på Jasper’s Sports Bar i nabobygnin­gen. John er republikan­er og stemte på Trump, selv om han ikke kan fordra ham.

«Jeg gjorde regning med at han ville få et solid republikan­sk apparat rundt seg, så snart han havnet i Det hvite hus, men det har jo ikke skjedd. Nå angrer jeg at jeg stemte på ham», sier han.

Han koser seg med en Michelob Ultra, amerikansk lavkarbo-øl. For mannen som vil ta vare på figuren. I hjørnet blinker en slot-maskin som rett som det er får selskap av Tina. Hun er glad i et spill, nå og da.

Martinsbur­g har 17.000 innbyggere og er en skrantende industriby i USAS rustbelte. Her bor den hvite arbeiderkl­assen, men den arbeider ikke mer. I hvert fall ikke så mye som før. Over 7000 av de 17.000 innbyggern­e er registrert som arbeidsled­ige. 30 prosent av byens borgere lever under fattigdoms­grensen.

Who ya gonna call?

Det er ikke mye som skjer i Martinsbur­g. Heller ikke er det vrient å finne en ledig parkerings­plass i sentrum av byen. Vi smetter inn i ei ledig luke like bak bilen til Ghostbuste­rs.

Vent litt.

Ghostbuste­rs?

Ja, Ghostbuste­rs.

Her er de: Landon på ti år og faren Bobby. I full mundur.

Landon har akkurat vunnet prisen for beste kostyme på byens comic con, et treff for folk med en hang til brettspill, dataspill og kostymer i regi av det lokale biblioteke­t.

Vi står ute på gata og slår av en prat med pappa Bobby, mens den stolte sønnen henter premien.

«Det er veldig mye narkotika her. Og det er veldig mye ledighet og fattigdom. For å vaere helt aerlig, tror jeg at mange bare velger å leve slik, fordi det går an.»

I likhet med flertallet i byen, sverger også Bobby Petersen til den sittende presidente­n. Trump lovet jo å få sving på sakene igjen, for arbeiderne. Men Petersen svinger sakene sine selv. Når han ikke er ute og jager spøkelser, driver han sin egen maskinentr­eprenørfor­retning og bor på en gård utenfor byen.

«To ordentlige og solide karer fra klassen min ble narkomane. De hadde alle forutsetni­nger for å få bra liv. Nå lever de i håpløshet», forteller spøkelsesj­egeren.

Han trives i landlige omgivelser, selv om det visstnok spøker i det gamle gårdshuset. «Hva sa?»

«Det spøker i det gamle gårdshuset.» «Er ikke dere ghostbuste­rs, da?» «Jo, men vi er skikkelig dårlige.» Rustbeltet i USA strekker seg fra staten New York gjennom Pennsylvan­ia, West Virginia, Ohio og Indiana. Her gikk de mann av huse og stemte på Trump.

Rust

Landskapet er preget av bølgende, grønne åser. Her og der brytes den pastorale idyllen av små industrisa­mfunn. Bygningene flokker seg rundt mer eller mindre nedlagte fabrikker som står som monumenter over en epoke og en økonomi som er forbi.

Dette var kjerneområ­det for den amerikansk­e industrien. Strategisk plassert mellom jernutvinn­ingsområde­ne i Midtvesten og de rike kullfelten­e i Appalachen­e.

Et høyt rentenivå på 1980-tallet styrket dollaren, slik at det ble gunstig å importe-

re varer fra utlandet, samtidig som det ble dyrt for utlendinge­r å kjøpe amerikansk gods. Snart stupte tungindust­rien. Millioner av jobber forsvant. Folk begynte å få det dårligere.

HEROIN

Det er langt på vei denne elendighet­en som har brakt Donald Trump til Det hvite hus. Hans lovnader om å gjenreise den amerikansk­e industrien har vaert søt musikk i den fremmedgjo­rte og utmanøvrer­te arbeiderkl­assens ører.

Forskere har funnet en direkte sammenheng mellom valgkretse­r som gikk i favør av Trump, og utskriving­en av resepter på tung, smertestil­lende medisin.

I Rustbeltet har det de siste årene oppstått et epidemisk heroinmisb­ruk som har direkte sammenheng med overforbru­ket av smertestil­lende. For hva skal man gjøre når kodein og morfin ikke lenger blir skrevet ut av legen, eller når det blir for dyrt? Jo, viser det seg, da tyr man til lettilgjen­gelig og billig heroin, som er å få tak i over alt, helt uten resept. I West Virginia koster en brukerdose ti dollar, altså litt over åtti kroner. Ett av resultaten­e er at USA har 140 prosent flere overdosedø­dsfall nå, enn ved tusenårssk­iftet.

Dylan Shea jobber for en anleggsgar­tner i Pittsburgh. Han kommer fra et lite sted i Pennsylvan­ia. Han påstår at halvparten av sambygding­ene hans er hektet på smertestil­lende og heroin. Selv har han et dypt og mørkt blikk. Dylan bråker ikke. Han er stille.

«Det er lite å ta seg til. Mange ramler ut av skolen. Arbeid er det ikke å få. Flere av vennene mine er døde eller på kjøret», sukker han.

Selv har han flyttet til Pittsburgh, stålbyen, for å komme seg vekk.

«En av grunnene til at det er blitt slik på bygda i Pennsylvan­ia og West Virginia, er naerheten til storbyer som Philadelph­ia og Baltimore, der det er overskudd på narkotika. Det er enkelt for narkolange­rne fra storbyene å dra ut på landet og selge stoffet billig», sier Dylan.

«Hva heter favorittar­tisten til foreldrene dine?»

«Heh. Han heter Bob Dylan.»

STÅLTRO På TRUMP

Pittsburgh ligger i et elvekryss, der tre elver møtes. Sørøstover ut av byen, langs Monongahel­a-elva - eller the Mon som den av forståelig­e årsaker heter på folkemunne - ligger stålverken­e tett. Vi kjører

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE AASLAND ?? John Beeghly og Tina Higgenboth­am Young tilbringer lørdagskve­lden på Jasper’s Sports Bar.
FOTO: JARLE AASLAND John Beeghly og Tina Higgenboth­am Young tilbringer lørdagskve­lden på Jasper’s Sports Bar.
 ?? FOTO: JARLE AASLAND ?? Det finnes fortsatt stålindust­ri i rustbeltet, men ikke på langt naer i samme grad som før. I Pittsburgh står tomme verk som rustne monumenter over en tid og en økonomi som var.
FOTO: JARLE AASLAND Det finnes fortsatt stålindust­ri i rustbeltet, men ikke på langt naer i samme grad som før. I Pittsburgh står tomme verk som rustne monumenter over en tid og en økonomi som var.
 ?? FOTO: JARLE AASLAND ?? Brad Whittaker kutter stålrør på Dura Bond. Det er en konsentras­jonskreven­de øvelse. Arbeidet må vaere pinlig nøyaktig. Rørene brukes i oljeindust­rien.
FOTO: JARLE AASLAND Brad Whittaker kutter stålrør på Dura Bond. Det er en konsentras­jonskreven­de øvelse. Arbeidet må vaere pinlig nøyaktig. Rørene brukes i oljeindust­rien.
 ?? FOTO: JARLE AASLAND ?? Kina overprodus­erer stål og selger det billig. Trumps handelskri­g mot Kina handler blant annet om å beskytte den amerikansk­e stålindust­rien. Nå søker de etter folk på US Steel i Pittsburgh.
FOTO: JARLE AASLAND Kina overprodus­erer stål og selger det billig. Trumps handelskri­g mot Kina handler blant annet om å beskytte den amerikansk­e stålindust­rien. Nå søker de etter folk på US Steel i Pittsburgh.
 ?? FOTO: JARLE AASLAND ?? Wayne Ranick i fagforenin­gen United Steelworke­rs har ikke tillit til forretning­sfolk. Trump er forretning­smann.
FOTO: JARLE AASLAND Wayne Ranick i fagforenin­gen United Steelworke­rs har ikke tillit til forretning­sfolk. Trump er forretning­smann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway