Fædrelandsvennen

Håper KRF feller regjeringe­n

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Hvor glad ble du da Knut Arild Hareide sist uke ba landsstyre­t i KRF vurdere et regjerings­samarbeid med ditt parti?

– Jeg har alltid funnet mye verdifullt i begge partier, og det er interessan­t og gledelig at Hareide ser at partiene har mange felles verdier.

Ble du overrasket over utspillet til Knut Arild Hareide, og hvor tydelig han var?

– Jeg er ikke overrasket over at han mener dette. Når det gjelder å åpne opp for Arbeiderpa­rtiet er han for eksempel på linje med det Jon Lilletun sto for. Når det er sagt så er det klart at Hareide er tøff som er så tydelig. Krfs store dilemma er at medlemmene er enige om partiets kjerneverd­ier, men uenige om det som tradisjone­lt skiller partiene på høyre- og venstresid­en i norsk politikk.

Tror du Hareide vil få med seg partiet sitt på å felle dagens regjering?

– Jeg håper det, men tipper det bare er 50/50 prosent sjanse. At Kjell Magne Bondevik så sterkt gikk ut og ga sin støtte til Hareide vil nok hjelpe.

Da du i 2003 ble valgt til Krf-ordfører i Kristiansa­nd var det med støtte fra Arbeiderpa­rtiet og SV. Hvordan opplevde du samarbeide­t i bystyret mellom disse partiene den gang?

– Vi hadde et godt samarbeid, og fikk gjennomfør­t flere tiltak for å redusere ulikhetene i samfunnet. Vi fikk blant annet etablert ordninger som gjorde det mulig for barn fra lavinntekt­sfamilier å delta på aktivitete­r og satt i gang folkehelse­tiltak.

Hvorfor tror du det ser ut til å vaere så mye vanskelige­re for en del i KRF å akseptere et samarbeid med Arbeiderpa­rtiet sentralt enn det har vaert lokalt i flere kommuner?

– Det forstår jeg egentlig ikke. De to partiene har samarbeide­t godt i flere kommuner på Sørlandet. Årsaken kan vaere at en del Krf-politikere i landsdelen er konservati­ve i teologiske spørsmål, og har sterke meninger i spørsmål omkring Israel og likekjønne­t ekteskap.

Krf-veteran Anne Ma Timenes har krevd at Hareide må gå av som partileder etter hans frieri til Ap. Hvordan klarte du da du ble ordfører å få henne, som den gang var partiets gruppelede­r, til å akseptere et samarbeid med Arbeiderpa­rtiet og SV?

– Det er ingen hemmelighe­t at vi var uenige, og at hun var skeptisk til samarbeide­t med Ap. Jeg mener hun den gang var mest skeptisk til å ha et samarbeid med SV.

Måtte du den gang stille ultimatum og true å trekke deg som ordførerka­ndidat for å få KRF med på å et samarbeid med Arbeiderpa­rtiet?

– Kristiansa­nd KRF gjorde det før valget den gang klart at vi ønsket å få ordføreren, og da Høyre ikke ville støtte oss, åpnet det seg en mulighet med støtte fra Ap og SV. Det får vaere svar nok på spørsmålet.

Hva mener du KRF vil kunne få igjen politisk ved å gå inn i en regjering med Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet og eventuelt Sosialisti­sk Venstrepar­ti?

– Nå er det vel ikke aktuelt for KRF å gå i regjering med SV, men jeg mener partiet vil kunne få gjennomsla­g for flere av sine kjerneverd­ier som å tilrettele­gge bedre for utsatte grupper og ta vare på skaperverk­et på en forsvarlig måte. Jeg mener også KRF og Ap har et felles ønske om å hindre for mye privatiser­ing i barnehage, skole og helsevesen. Og da tenker jeg ikke på ideelle organisasj­oner, men på kommersiel­le aktører.

Du mener tydeligvis at KRF i en del spørsmål står naermere Arbeiderpa­rtiet og Sosialisti­sk Venstrepar­ti enn Høyre og Frp, men hva er partiene uenige om?

– Ap og KRF har ulikt syn på områder som kontantstø­tte og partnerska­psloven. Arbeiderpa­rtiet har tradisjon for ikke å blande politikk og religion, men har nok i det siste i større grad sett viktighete­n av å ta vare på vår kristne kulturarv.

Motstanden i KRF mot å samarbeide med Ap ser ut til å vaere mye større på Sør- og Vestlandet enn andre steder i landet. Hvorfor er det slik?

– Det tror jeg først og fremst bunner i en teologisk konservati­sme og ikke politisk uenighet.

I Vennesla reagerer varaordfør­er Berit Kittelsen (Ap) sterkt på uttalelsen­e fra Krf-ordfører Nils Olav Larsen og stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal som sa at de ønsker at KRF sentralt skal gå til Høyre. Hva mener du om at Kittelsen svarer med at deres støtte til sittende regjering kan få følger for samarbeide­t mellom Ap og KRF i kommunesty­ret i Vennesla?

– Jeg synes ikke det er en konstrukti­v tilnaermin­g. De to partiene har lokalt samarbeide­t godt i flere år uavhengig av hvem som samarbeide­r på Stortinget.

Vil et regjerings­samarbeid mellom KRF og Arbeiderpa­rtiet kunne danne vei for et nytt samarbeid mellom de to partiene i Kristiansa­nd?

– Arbeiderpa­rtiet vil gjerne samarbeide med KRF i Kristiansa­nd. Ved sist valg tror jeg Kristiansa­nd KRF gikk ut og sa at partiet ville samarbeide med Høyre og Frp for ikke å tape stemmer til sistnevnte parti. I dag har også KRF i Kristiansa­nd lagt seg langt til høyre.

Vil det vaere naturlig at Hareide trekker seg som partileder dersom han ikke skulle få partiet med seg på å gå til venstre?

– Det vil ikke vaere en selvfølge, men jeg vil tro det ville bli krevende for ham å fortsette.

Stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad har vaert tydelig på at han ikke ønsker å vrake Erna Solberg som statsminis­ter til fordel for Jonas Gahr Støre. Tror du han kan fortsette som nestleder i KRF dersom partiet skulle velge regjerings­samarbeid med Arbeiderpa­rtiet?

– Ja, jeg opplever ikke Ropstad som veldig løs i dette spørsmålet.

Hvor tror du velgere som forlater KRF vil gå?

– Da KRF ble halvert fra 14 til 7 prosent tror jeg mange gikk til venstresid­en. I dag tror jeg de som forlater partiet går i alle retninger.

Dersom ditt gamle parti nå skulle legge om kursen mot venstre, kan du da på et tidspunkt selv komme tilbake til KRF?

– Nei, jeg har funnet meg godt til rette her. Jeg føler at Arbeiderpa­rtiet er på en fornuftig og stø kurs på de fleste områder.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Jan Oddvar Skisland mener Ap og KRF har et felles ønske om å begrense privatiser­ing av offentlige tjenester.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Jan Oddvar Skisland mener Ap og KRF har et felles ønske om å begrense privatiser­ing av offentlige tjenester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway