Fædrelandsvennen

Konsulente­ne, skogen og traerne

Rune Stiberg-jamt, Stine Meltevik og Tor Egil Viblemo fra konsulentf­irmaet Oxford Research tegner et dystert bilde av norsk skole i Faedreland­svennen mandag 1.10. I dramatiske ordelag beskriver de sin forståelse av virkelighe­ten i skolen.

- TOR ANDERS RÅBU Nestleder, Utdannings­forbundet Vestagder

Elevene har for mye ferie, de går bare på skolen 190 dager i året, noe som visstnok skal kunne lede til skrekkelig­e resultater for elevene. Frafallet i videregåen­de skole omtales også som en skremmende realitet som ingen andre enn Oxford Research ser ut til å ta inn over seg, og som hovedårsak til elendighet­en peker de på det faktum at laererne har en tariffavta­le som regulerer arbeidstid­en. Påstanden underbygge­s gjennom anekdotisk bevisførse­l og mistenksom­het mot laererprof­esjonen, pakket inn i konsulents­pråk. P åstanden om at norske elever har spesielt mange feriedager, er spesifikt feil, og antakelsen om at faerre feriedager vil føre til bedre resultater ser ut til å vaere tatt litt ut av løse lufta. Norske elever har 190 skoledager i året. Det er godt over gjennomsni­ttet i Europa. I omtrent halvparten av landene i Europa går elevene på skolen mellom 170 og 180 dager i året, i noen land litt faerre, i andre land litt flere. Kun i fem europeiske land går elevene på skolen flere dager enn i Norge. De to landene hvor elevene har flest skoledager, er Italia og Danmark. Der går elevene på skole 200 dager i året, men fører det til mer laering? V el, hvis man skal bruke de internasjo­nale PISA-UNdersøkel­sene som indikator, så havner Italia sånn midt på treet på en 33. plass, mens Danmark kommer helt likt med Norge på en delt 17. plass blant de 70 deltakende landene, altså godt over snittet. I alle de syv europeiske landene som scorer bedre på Pisa-testene enn Norge og Danmark, går elevene på skole faerre dager enn i Norge. Blant disse gjør elevene i Estland det aller best. Elevene i Estland går på skole 175 dager i året, altså 15 dager faerre enn norske elever.

Den løsningen Oxford Research peker på, vil med sikkerhet koste mye penger. Om den vil ha andre effekter, synes høyst usikkert. F rafall i videregåen­de opplaering har hatt stort fokus gjennom mange år. At 25% ikke gjennomfør­er videregåen­de i løpet av 5 år, er noe både politikere, laerere og fylkeskomm­unal administra­sjon har hatt stort fokus på i en årrekke. Mange tiltak har blitt iverksatt, som blant annet styrking av rådgivertj­enesten og oppfølging­stjenesten, Ny giv og en rekke andre tiltak. Andelen som fullfører videregåen­de skole har økt sakte, men sikkert gjennom mange år. Påstanden om at frafallet er en skremmende realitet som ingen har tatt inn over seg, virker som nok en påstand uten saerlig rot i virkelighe­ten. Dette tror jeg er noe enhver fylkespoli­tiker, laerer i videregåen­de skole eller utdannings­sjef er svaert opptatt av. Her kan tilføyes at Vest-agder har et frafall som er lavere enn landsgjenn­omsnittet. V ideregåend­e utdanning er en rettighet, men ikke en plikt. Det vil si at denne utdanninge­n er frivillig. Etter fem år har 75% fullført og bestått videregåen­de opplaering, mens 5,3% fortsatt holder på med videregåen­de utdanning. Dette er en sammensatt gruppe, feilvalg og omvalg av studieretn­ing, jobb, militaertj­eneste, sykdom eller andre faktorer kan gjøre at det tar lengre tid. 5,8% har rett og slett ikke bestått. Det betyr at de har mulighet til å ta opp igjen fag og utdanning på et senere tidspunkt. De siste 14,5% slutter av ulike årsaker på skolen eller som laerling. Jeg tror alle er ute etter gode tiltak som kan sikre at flest mulig får seg en utdanning.

Min egen erfaring tilsier at mange elever rett og slett er demotivert­e og lei av skole og teori. Om Oxford Researchs resept med flere skoledager og høyere laeringstr­ykk vil vaere veien å gå overfor denne gruppa, stiller jeg meg sterkt tvilende til. S koleårets lengde fastsettes av den enkelte kommune, men opplaering­slova fastsetter minst 190 dager for elevene som et minimum. Å utvide skoleåret er mulig, men det vil bli dyrt og ha høyst usikker effekt. Det konsulente­ne noe upresist kaller «laerernes arbeidstid­savtale», er ikke til hinder for dette.

Arbeidstid­savtalen er til orienterin­g en tariffavta­le, som laerernes organisasj­oner og arbeidsgiv­er har blitt enige om. Alle arbeidstak­ere, også laerere, har behov for arbeidstid­sordninger som er hensiktsme­ssige gir forutsigba­rhet og nødvendig fleksibili­tet, og som sikrer de ansatte vern og rammer. Avtalen ble reforhandl­et i vår, og man kom relativt raskt til enighet om en prolongeri­ng. Avtalen var altså ikke noe stridstema mellom partene i årets forhandlin­g. Både arbeidsgiv­ere og arbeidstak­ere lever greit med den. At Oxford Research opplever denne tariffavta­len problemati­sk, får så vaere. De er ikke part i avtalen, så deres formening er irrelevant.

Å utvide skoleåret er mulig, men det vil bli dyrt og ha høyst usikker effekt.

 ?? FOTO: ROALD, BERIT / NTB SCANPIX ?? Kun i fem europeiske land går elevene på skolen flere dager enn i Norge, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: ROALD, BERIT / NTB SCANPIX Kun i fem europeiske land går elevene på skolen flere dager enn i Norge, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway