Fædrelandsvennen

Medmennesk­er eller fremmede som lider?

- ROGER VASSNES daglig leder Mercy Ships Norge

Hvert år dør 17 millioner mennesker fordi de ikke har tilgang til kirurgisk behandling.

●●Dette forårsaker­flere dødsfall enn malaria, HIV/AIDS og tuberkulos­e til sammen. Sett i regional sammenheng, ville hele Skandinavi­a vaert utryddet på under 15 måneder hvis alle tilfeller hadde vaert i vårt nabolag. Det skjer ikke i vårt nabolag, men det rammer like fullt våre medmennesk­er.

I løpet av de siste 25 årene har det skjedd mye positivt innen global helse. Langt fra alle mennesker i verden får ta del i den positive utviklinge­n. I verdens fattigste regioner øker antall mennesker som dør av tilstander som kunne vaert kurert kirurgisk. I samme tidsrommet har tilgangen på trygg og oppnåelig kirurgisk hjelp stagnert eller gått tilbake i land med «lav eller middels inntekt».

28-32 % av alle sykdommer trenger kirurgisk behandling. Det er derfor misvisende å tro at behovet for grunnlegge­nde helsetjene­ster er dekket uten tilgang til kirurgi og anestesi. Det vil vaere fremmed for meg som nordmann å bo et sted der jeg eller familien min ikke kunne få kirurgisk behandling om nødvendig. Dessverre kan ikke alle medmennesk­er velge som meg. Det er de som allerede har minst som står lengst bak i den globale helsekøen. Bare 6 % av alle operasjone­r som utføres hvert år blir gjort der den fattigste tredjedele­n av verdens befolkning bor. Det betyr at sykdommer som kunne vaert relativt enkle og billige å behandle, utvikler seg til alvorlige lidelser og død. Behovene er aller størst i Afrika sør for Sahara og i SørAsia.

Lancet-kommisjone­n konkludere­r i sin rapport «Global kirurgi 2030» at det i et globalt perspektiv er økonomisk lønnsomt at alle mennesker får tilgang til trygg og økonomisk oppnåelig kirurgi: «Å investere i utvikling av kirurgiske tjenester er økonomisk overkommel­ig, redder liv og skaper grunnlag for økonomisk vekst».

L an c et-kommisjone­n advarer mot manglende investerin­g i global oppgraderi­ng av det kirurgiske tilbudet. Dersom investerin­gen uteblir, vil land med lav og middels inntekt tape økonomisk utvikling tilsvarend­e over 100 billioner kroner (100 000 milliarder norske kroner). Den nødvendige investerin­gen frem til 2030 er anslått til å vaere på under 3 % av den tapte økonomiske utviklinge­n.

I 2014 uttalte Jim Kim, president i Verdensban­ken, at «kirurgi er en udelelig og umistelig side av helsetjene­ster, som kan hjelpe millioner av mennesker til et sunnere og mer produktivt liv».

Mercy Ships har i 40 år arbeidet for å gi gratis kirurgi til mennesker uten tilgang på grunnlegge­nde helsetjene­ster. I tillegg bidrar vi til å redusere flaskehals­er i lokalt helsevesen med utdanning, renovering av bygningsma­sse og utstyrsdon­asjon. Mercy Ships’ arbeid i Afrika blir utført av frivillige ildsjeler som strekker seg ut over egne behov, for å møte behov til fremmede medmennesk­er i et land langt borte. Ildsjelene aner lite om at det er globalt økonomisk lønnsomt å hjelpe, men drives av en indre barmhjerti­ghet. Kanskje det er like greit at det er nestekjaer­lighet som driver.

Det gode i historien som skrives i vår tid, er at det fortsatt er mulig å gjøre noe med problemet innen 2030. Men det haster og det krever at vi arbeider sammen. Våre medmennesk­er er verdt det.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway