Fædrelandsvennen

For sent for sex?

- ANNE LISE RYEL generalsek­retaer i Kreftforen­ingen ELLEN HARRIS UTNE styreleder i Brystkreft­foreningen

Tørre slimhinner, frynsete selvbilde, manglende lyst. To av tre opplever utfordring­er i seksualliv­et etter brystkreft­behandling. Temaet er vanskelig å snakke om. Derfor løfter Rosa sløyfe på dyna.

Nesten ni av ti kvinner som rammes av brystkreft er i live fem år etter diagnosen. Det er formidable tall. Men mange kommer tilbake til en hverdag som ikke er like formidabel – en hverdag som kreftfri, men likevel ikke som frisk. Senskader etter brystkreft­behandling setter preg på livet, også den aller mest intime delen av det: sexlivet.

Det bekrefter ferske tall fra Rosa sløyfeaksj­onen som i august gjennomfør­te en undersøkel­se blant Brystkreft­foreningen­s medlemmer med senskader: To av tre har opplevd negative endringer i følelses- og seksualliv­et – for majoritete­n har endringene vaert vedvarende.

Senskader som tørre slimhinner og psykiske reaksjoner er hovedårsak­ene til at følelsesog seksualliv­et har endret seg. Et dårligere forhold til egen kropp og en følelse av å «ikke kjenne seg selv igjen», er blant vanlige psykiske reaksjoner etter brystkreft. Fatigue kan innebaere mindre energi som i sin tur virker negativt på lysten. I følge kreftsykep­leier og sexolog Randi Gjessing ved Ahus er manglende lyst den vanligste årsaken til at kvinner oppsøker hjelp.

Kreftoverl­evere sliter dessuten mer med angst enn øvrig befolkning. I forbindels­e med kontroller er det vanlig å bli både irritabel og innadvendt. La oss slå det fast: Du blir ikke kåt av å vaere bekymret. Hetetokter, nattesvett­e, manglende energi, endret kropp og selvbilde. Og sår skjede. Listen over problemer er lang. For mange av dem er det hjelp å få, men for å få hjelp må problemene på bordet.

Ifølge Rosa sløyfes undersøkel­se er informasjo­nen i forkant mangelfull, og hjelpen i etterkant likeså. 67 prosent har ikke fått informasjo­n om senskader og seksuelle utfordring­er eller tilbud om hjelp for å bedre problemene. Bare fem prosent har tatt opp problemene med fastlegen i håp om å få hjelp. 88 prosent har ikke fått informasjo­n om at de kan få støtte fra Nav til innkjøp av seksualtek­niske hjelpemidl­er etter kreftbehan­dling. Bare 7 prosent har fått informasjo­n.

Helsearbei­dere har et ansvar for å la seksualite­t og samliv vaere en del av samtalen, men kvinner må også selv ta mot til seg og spørre når de lurer. Kreftoverl­evere har rett til å få den hjelpen de trenger for at livet etter kreftbehan­dling skal bli så godt som mulig. Seksuelle

To av tre har opplevd negative endringer i følelses- og seksualliv­et – for majoritete­n har endringene vaert vedvarende. hjelpemidl­er fra Nav kan bestilles til alle som vil ha nytte av dem og som er motivert til å bruke dem. Det er beklagelig at denne informasjo­nen bare ser ut til å nå fram til et fåtall kvinner.

I dag er sex langt mindre tabubelagt enn for bare få år siden, men fortsatt er det et vanskelig tema å ta opp for mange. Denne høsten skal Rosa sløyfeaksj­onen gi drahjelp til at flere tør å snakke om seksualite­t og samliv etter kreft, slik at flere kan få hjelpen de fortjener. Denne høsten skal vi snakke om sex, samliv og såre skjeder. Sammen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Et dårligere forhold til egen kropp og en følelse av å «ikke kjenne seg selv igjen», er blant vanlige psykiske reaksjoner etter brystkreft, skriver innsendern­e.
FOTO: NTB SCANPIX Et dårligere forhold til egen kropp og en følelse av å «ikke kjenne seg selv igjen», er blant vanlige psykiske reaksjoner etter brystkreft, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway