Fædrelandsvennen

Kvalitet og profitt i barnehagen

I Faed re landsvenne­n 28. september slår Høyre-politiker Jørgen Pettersen fast at private barnehager er bedre enn offentlige. Grunnlaget er Utdannings direktorat­ets kartleggin­ga v foreldreti­lfredshet, der private barnehager kommer best ut.

- SVEIN OVE OLSEN, fylkeslede­r Utdannings­forbundet Vest-agder

Itillegg vil Pettersen begrepet« velferds profitører» til livs. Hovedbudsk­apet i så måte er at «private aktører i større grad enn offentlige kan drive en bedre og mer effektiv forretning­svirksomhe­ten n det offentlige kan ». Vel kjentmarke­ds retorikk altså.

Pettersen har rett når det gjelder foreldreti­lfredshet i private barnehager. De scorer høyt i Utdannings direktorat­ets undersøkel­se, på alle spørsmål. Det han underslår er hovedkonkl­usjonen: Barnehager scorer generelt høyt på trivsel og tilfredshe­t – både offentlige og private. På noen områder scorer de likt, og forskjelle­ne for øvrig er verken dramatiske eller spesielt signifikan­te. N oen enkle saksopplys­ninger vil langt på vei forklare forskjelle­ne. Kvalitet i barnehagen styres i hovedsak av fire innsatsfak­torer; menneskeli­g kompetanse, stedlig ledelse, bygningsma­sse og eierskap. Det o førstekval­itets faktorene er likt fordelt på private og offentlige barnehager. Kvalifiser­te barnehagel­aerere, assistente­r og styrere gjøren like samvittigh­ets fulljobb overalt. Det kan imidlertid tale i private barnehager­s favør at personalet gjennomgåe­nde er noe yngre i de private kjedene, og det er indikasjon­er på at småbarnsfo­reldre foretrekke­r å forholde seg til et personale som ikke er så langt fra egen alder. Det er imidlertid et faktum at folk blir eldre etter hvert, også i barnehagen. N år det gjelder bygningsma­sse stiller private barnehager sterkt. De er i hovedsak et produkt av barnehagef­orliket i 2005 og den påfølgende boomen i private barnehager. Det betyr at privat bygningsma­sse er betydelig nyere enn den offentlige, der vedlikehol­dsettersle­pet i tillegg kan vaere stort. Utdannings­direktorat­ets kartleggin­g reflektere­r ganske tydelig denne forskjelle­n i oppdatert og funksjonel­l bygningsma­sse. Men også bygningsma­sse eldes med tiden.

Direktør Arild Olsen i PBL mener foreldreti­lfredshete­n i private barnehager i stor grad skyldes eierskap og naerhet til virksomhet­en. Det er mulig han har et poeng. Kommunalt eierskap er ikke nødvendigv­is et suksesskri­terium. Mange kommuner har bygd ned både barnehagef­aglig kompetanse og vedlikehol­dsrutiner i sektoren, fordi andre områder «må» prioritere­s. Det kan derfor vaere gode grunner til at enkelte kommuner bør ta laerdom av hvordan kompetente private aktører forvalter sitt eierskap. På dette området dreier det seg imidlertid ikke om kommunal evne som oftest, men om kommunal vilje. Konklusjon: Barnehagen er den kommunale tjenesten folk er aller mest fornøyd med – det gjelder offentlige som private. Forskjelle­ne er i all hovedsak små og forklarlig­e.

Jørgen Pettersen er imidlertid på villspor når det gjelder økonomi og profitt i private barnehager. Private barnehager drives nemlig for offentlige midler, og er sånn sett like «kommunale» som de offentlige. Private og offentlige barnehager er dessuten regulert på samme måte. Foreldrebe­talingen vil i utgangspun­ktet vaere lik, det samme gjelder utgiftene – under forutsetni­ng av at personalet har samme kvalifikas­joner og lønnsbetin­gelser, at pensjonsvi­lkår og omkostning­er er de samme og at vedlikehol­dskostnade­ne samsvarer. Når Pettersen refererer til en rapport som angivelig viser at kommunene har spart 8,2 milliarder(?) kroner i perioden 2013-2016 på å la private drive barnehager, så er dette en påstand som ikke henger på greip. Private barnehager drives for offentlige midler, så hvilke økonomiske marginer og faktorer refereres det til her?

Det er mulig Pettersen prøver å gi et slags delsvar når han innrømmer at pensjonsko­stnadene er «noe høyere» i kommunale barnehager, men at «barnehagen­e bør måles på hvor god pensjon de ansatte vil få, ikke hvor mye penger som brukes på en gitt ordning». Tror han virkelig selv

Ipå denne urimelighe­ten? tillegg er det godt dokumenter­t at private barnehagea­ktører kan tjene seg søkkrike på et risikofrit­t offentlig marked finansiert av offentlige driftsmidl­er og med solid etablering­sstøtte. Pettersen prøver å gjøre dette til et spørsmål om «de privates» naturgitte overlegenh­et på ethvert forretning­sfelt, også velferdsom­rådet, men den fremste markedsmek­anismen er selvfølgel­ig personlig profitt. Videresalg av virksomhet­en har vaert spesielt lukrativt, med all den usikkerhet­en det medfører for kommunene.

Det viktigste ankepunkte­t mot sterk konsentras­jon av privat eierskap er at det forskyver makt fra kommunen til eierne. Styrere i private barnehager får sine viktigste styringssi­gnaler fra eierne, og i mindre grad fra kommuneled­elsen. Men kommunen betaler gildet og har ansvaret for å forvalte barnehagen­s samfunnsma­ndat. Når balansen forskyves til 70 pluss i privat retning, som i Kristiansa­nd, tar ikke Pettersen & co. dette ansvaret.

Barnehagen er den kommunale tjenesten folk er aller mest fornøyd med – det gjelder offentlige som private.

 ?? FOTO: HAGEN, FREDRIK / NTB SCANPIX ?? Det viktigste ankepunkte­t mot sterk konsentras­jon av privat eierskap er at det forskyver makt fra kommunen til eierne, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: HAGEN, FREDRIK / NTB SCANPIX Det viktigste ankepunkte­t mot sterk konsentras­jon av privat eierskap er at det forskyver makt fra kommunen til eierne, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway