Fædrelandsvennen

Tror ikke på flere statlige kroner til Kunstsilo

Det er usikkert om Kunstsilo får mer penger fra statsbudsj­ettet på mandag. Byggestart i april avhenger av dette.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jeg har ikke fanget opp noen lekkasjer om dette, og jeg vet det ikke. Men hvis jeg skal si hva jeg tror, så er det at Kunstsilo ikke får pengene de har søkt om, sier Steinar Bergstøl Andersen.

Han er leder i Kristiansa­nd Frp og dessuten partiets gruppelede­r i fylkesting­et. Forrige måned sendte han brev til partifelle og finansmini­ster Siv Jensen (Frp) der han advarte mot å øke statens bevilgning til Sørlandets kunstmuseu­m.

Mandag offentligg­jøres regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett. Her har SKMU søkt om en dobling av statlige driftsmidl­er fra 11,6 til 23,3 millioner kroner.

VILLE HA HØRT DET

Det faktum at han ikke har hørt noe, tolker Andersen som et tegn på at denne økningen ikke blir noe av:

– Dette ville de andre regjerings­partiene Høyre og Venstre ønsket å lekke som en «god nyhet» dersom det hadde gått gjennom, sier Andersen.

Av økningen SKMU har søkt om skal 6,7 millioner kroner brukes til å betjene et planlagt byggelån på 265 millioner kroner. Uten dette skal det mye til at byggingen starter som planlagt i april. Totalkostn­aden for museumsbyg­get i Kunstsiloe­n er budsjetter­t til 530 millioner kroner.

«IKKE AVKLART»

Steinar Bergstøl Andersen har flere begrunnels­er for sin tvil om at pengene kommer:

– Eierstrukt­uren til Kunstsilo er ikke avklart juridisk. Det er havna som eier siloen, og Kystverket har krevd at den legges ut på det åpne markedet. Regulering­en av tomta er heller ikke klar. Det som er felles for byggeprosj­ekter som får midler fra staten er at denne typen ting er avklart, sier Steinar Bergstøl Andersen.

Faedreland­svennen spør Skmu-direktør Reidar Fuglestad hva som skjer dersom Andersen får rett:

SAMKJØRES

– Jeg vil ikke nå gå inn på hva som skjer hvis vi ikke får det vi har søkt om. Det svaret kan jeg gi på mandag når vi vet resultatet, sier Fuglestad.

Byggestart for Kunstsilo ble i vår utsatt til april 2019. Dette skjedde etter at det ble klart at Kristiansa­nd kommune skal bygge kulturskol­e på nabotomta. Det er penger å spare på å samkjøre anbudet til de to prosjekten­e.

– I tillegg til pengene har vi også søkt om kulturdepa­rtementets tillatelse til å ta opp lån til byggingen, sier Fuglestad.

– Hvem skal garantere for byggelånet?

– Det vet vi ikke ennå, siden vi ikke har lyst ut noe anbud for lånet. Vi må vite hvilke vilkår en långiver stiller før vi kan si noe om dette, sier Fuglestad.

VIL IKKE RØPE

I tillegg til finansutgi­ftene skal den omsøkte økningen i bevilgning­er dekke styrking av lederstabe­n med 3,3 millioner kroner og digitalise­ring av samlingen med 1,5 millioner kroner.

Petter Toldnaes (V) leder Agder Venstre og har jobbet for å overbevise kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) om at SKMU må få midlene de ber om.

Hvorvidt han vet noe om utfallet vil ikke Toldnaes røpe:

– Det jeg kan si er at både embedsverk og politikere har gått prosjektet meget grundig etter i sømmene for å kvalitetss­ikre det, og tilbakemel­dingene vi har fått

har vaert positive. Samtidig vet vi at det er flere andre søknader om penger til store kulturbygg inne, for eksempel til opera i Kristiansu­nd. Dersom det kommer positive signaler til Kunstsilo i statsbudsj­ettet, vil jeg regne det som en seier og et godt håp om penger i framtida.

«STOR SEIER»

– Signaler kan ikke betale noe byggelån. Hadde ikke penger vaert mye bedre?

– Ja. Men slik situasjone­n er, mener jeg at alt utover positive signaler må kunne regnes som en bonus, sier Toldnaes.

Steinar Bergstøl Andersen sier dette:

– For Frp vil det vaere en stor seier om pengene ikke kommer nå. Da får vi enda lengre tid på overbevise regjeringe­n om at Kunstsilo ikke er riktig.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Ifølge Frp er det labre utsikter for penger til Kunstsilo fra staten. Bildet er fra performanc­e-forestilli­ngen «For andre ting».
FOTO: JACOB BUCHARD Ifølge Frp er det labre utsikter for penger til Kunstsilo fra staten. Bildet er fra performanc­e-forestilli­ngen «For andre ting».
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Steinar Bergstøl Andersen (Frp) vil se det som en stor seier om Kunstsilo ikke får mer penger fra staten på mandag.
ARKIVFOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Steinar Bergstøl Andersen (Frp) vil se det som en stor seier om Kunstsilo ikke får mer penger fra staten på mandag.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Skmu-direktør Reidar Fuglestad vil vente til mandag med å si hva som skjer om pengene fra staten ikke kommer.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Skmu-direktør Reidar Fuglestad vil vente til mandag med å si hva som skjer om pengene fra staten ikke kommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway