Fædrelandsvennen

Tallknuser­nes dom: Start rykker ned

- SINDRE TRYGSLAND

Datamaskin­er har simulert sesongavsl­utningen 50.000 ganger.

I bunnen av tabellen i Eliteserie­n ligger det an til et drama. Sandefjord virker fortapt nederst på tabellen, mens det kan bli en knallhard kamp mellom blant andre Start, Stabaek og Lillestrøm om å unngå nedrykk. Heller ikke Bodø/glimt og Strømsgods­et på plassene over bør føle seg helt trygge.

Slik er sannsynlig­heten for direkte nedrykk for de forskjelli­ge klubbene, ifølge Norsk Regnesentr­al:

●●Tromsø – <0,1 prosent

●●Sarpsborg – <0,1 prosent

●●Kristiansu­nd – <0,1 prosent

●●Bodø/glimt 4,5 prosent

●●Strømsgods­et 5,9 prosent

●●Lillestrøm 16,4 prosent

●●Stabaek – 30,5 prosent

●●Start – 44,1 prosent

●●Sandefjord – 98,1 prosent Skal man tro tallene er det enda flere som bør frykte en plass på kvalik, og en duell med ett lag fra nest øverste nivå om spill i Eliteserie­n i 2019.

SLIK SER TALLENE UT:

●●Vålerenga – <0,1 prosent

●●Odd – <0,1 prosent

●●Tromsø – <0,1 prosent

●●Sarpsborg 0,1 prosent

●●Kristiansu­nd – 0,5 prosent

●●Bodø/glimt – 9,6 prosent

●●Strømsgods­et – 11,5 prosent

●●Lillestrøm – 23,3 prosent

●●Stabaek – 26,8 prosent

●●Start – 26,3 prosent

●●Sandefjord – 1,4 prosent – Jeg synes tallene virker veldig fornuftige. Vi har tatt hensyn til hvem som møter hvem i de nåvaerende kampene. Nå mot slutten av sesongen så betyr det litt, sier Anders Løland, assisteren­de forsknings­sjef i Norsk Regnesentr­al.

De har gjort små endringer i modellen de tidligere har brukt. Planen var å ta hensyn til form, men de klarte ikke finne en klar tendens i dataene som kunne brukes. Dermed har de gjort en annen vri. Hvert lag gis et styrketall som skal oppsummere kvaliteten. Nå har regnesentr­alen tatt høyde for at lagene ikke alltid leverer til sitt ytterste.

Slik regnes tallene ut

De gjenvaeren­de kampene spilles 50.000 ganger på en datamaskin og beregner 50.000 tilsvarend­e tabeller. Deretter telles det opp hvor mange ganger Rosenborg kommer på førsteplas­s, annenplass og så videre. Dette gir sannsynlig­heten for plassering for hvert enkelt lag. Det samme gjøres for enkeltkamp­er.

PLes hele saken, der også gullstride­n er med, på våre nettsider fvn.no.

 ?? FOTO: BILDBYRÅN NORWAY ?? Kjetil Rekdal og hans Start ligger i skrivende stund på en 15. plass, som vil si direkte nedrykk.
FOTO: BILDBYRÅN NORWAY Kjetil Rekdal og hans Start ligger i skrivende stund på en 15. plass, som vil si direkte nedrykk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway