Fædrelandsvennen

Kaller gater i Posebyen for «lappverk»

Beboere i Posebyen hevder kommunen bruker billige og tilfeldige løsninger når de reparerer gater og kryss i det som er byens store turistmagn­et.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Beboere mener kommunen velger tilfeldige løsninger når de fikser på gater og kryss.

– Beboerne her lurer på hva som skjer når ting gjøres så i rykk og napp. Det virker forferdeli­g tilfeldig, sier Bente Pauline Buverud.

Hun er brennende opptatt av Kristiansa­nds gamleby og var den som stiftet Foreningen Posebyen, som nå jobber med å forvandle kvartal 5.

I Posebyen pløyes et utall millioner kroner ned i bakken. Gatene har de siste par årene blitt endevendt i et møysommeli­g arbeid med å skifte ut gamle vann- og avløpsledn­inger.

– LAPPVERK

Men når massene legges på plass, synes det ikke å eksistere noen mal for gatenes estetikk. Ofte tyr man til «billig» asfalt der det fra gammelt av har ligget ulike typer stein.

– Hvem er det som bestemmer hva? Det skjer noe hele tiden av lappverk, man blir litt apatisk når man ser så mange eksempler på tilfeldigh­eter, sier Bente Pauline Buverud.

I festtaler omtales det vernede boligområd­et som «byens juvel», men hun mener fagre ord ikke følges opp i budsjetten­e.

Poseby-beboeren savner en helhetlig plan for gatene, og mener dessuten de må utformes på fotgjenger­nes premisser:

– Innbyggert­allet i Kvadrature­n skal dobles til 15.000. Da vil jeg tro det er et strategisk grep å foredle gamlebyen som trekkplast­er. Dette er tross alt en firedel av sentrum, men det snakkes ekstremt lite om det.

ENHETLIG TANKEGANG

I dag mener hun gamlebyen er en gigantisk «parkerings­plass», med altfor brede bilgater og altfor smale fortau.

Buverud ber politikern­e ta fatt i ideene fra byplanlegg­ere i Multiconsu­lt, som i fjor foreslo en bred gangpassas­je over Festningsg­ata.

Beboerne i Posebyen har engasjert seg høylytt på sosiale medier. De mener det velges billige løsninger, og at overflaten­e på motsatt side av Festningsg­ata – i city-delen av sentrum – er en ganske annen historie.

– På den ene siden av gata er det asfalt, på den andre siden fine heller eller brostein. Det er ingen enhetlig tankegang her, mener Christian Bakken, leder av styret i Posebyen Vel.

Han kan godt skjønne at beboerne har synspunkte­r, og bekrefter at det hersker et inntrykk av at helt andre summer verserer på motsatt side av Festningsg­ata. De savner også et engasjemen­t fra byantikvar­en.

Tidligere i år maktet beboerne i Posebyen å stoppe vedtaket som innebaerer at Rådhusgata bygges om for sykkeltraf­ikk, og at de rosa kirsebaert­raerne hogges.

Dette arbeidet er utsatt i påvente av en gatebruksp­lan for bydelen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway