Fædrelandsvennen

– Jeg syntes KRF ble for smalt

Familien til Krf-nestoren Jon Lilletun har stort sett holdt seg unna både politikken og KRF. Men nå er både datteren Karin Lilletun Langeland og enka Anne-berit Lilletun medlemmer i partiet.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Jon Lilletuns familie har stort sett holdt seg unna politikken. Helt til nå. Karin Lilletun Langeland sier Knut Arild Hareide har gjort takhøyden større.

– Jeg har blitt spurt flere ganger om jeg vil bli med i politikken, men har sagt nei hver gang. Jeg syntes partiet ble for smalt. Ikke i politikken, men slik det framstod. Det var en liten del av partiet som fikk sitte og definere hva partiet skulle vaere, sier Karin Lilletun Langeland, som meldte seg inn i KRF i mai.

Partileder Knut Arild Hareide har vaert i Lilletuns hjembygd Vennesla og forsvart sitt standpunkt om regjerings­samarbeid med Ap. Det endte med at han ble nedstemt på rådsmøtet torsdag kveld.

NYE MEDLEMMER

Men når partileder­en er i distriktet, besøker han også familien til Jon Lilletun, Krf-politikere­n som døde i 2006. Nå treffer han døtrene Karin Lilletun Langeland og Randi Lilletun Christense­n, hjemme hos Randi på Lund. Der er tonen en litt annen. Kommunikas­jonssjef Dag Fedøy gir siste oppdaterin­g på nye medlemmer. 1268 nye etter at Hareide holdt sin tale for en uke siden.

– Jeg ser at Anne-berit har meldt seg inn, sier partileder­en.

På gruppen «Heia Hareide» har nemlig Jon Lilletuns kone, Anneberit Lilletun, skrevet dette etter å ha hørt talen der partileder­en sa at han ønsket samarbeid med Ap:

«Jon ville sikkert gitt sin fulle støtte til både talen og mitt medlemskap.»

Også i andre deler av familien har Knut Arild Hareides klare linje engasjert.

– Vi vokste opp med KRF på brødskiva, men det var likevel ikke noen selvfølge å engasjere seg politisk. Jeg vet heller ikke hva pappa hadde valgt i denne situasjone­n, men det han var opptatt av, var verdiene, nestekjaer­ligheten og at alle skulle møtes på like vilkår. Det hadde han tatt med seg når han skulle bestemme seg, sier Karin Lilletun Langeland.

TOK TID

Agder er kanskje den regionen der det er flest Krf-ere som vil samarbeide med Frp. Det mener Karin Lilletun Langeland har preget partiet lokalt.

– Jeg følte meg altfor radikal til å bli med i partiet. Men så er det slik at enten kan man engasjere seg, eller så kan man sitte og se på. Så i mai sa jeg ja til å stå på liste og vaere med i styret i Vennesla.

Hun sa ifra til lokallagsl­edelsen hva hun stod for, og at det ikke akkurat var mer samarbeid med Frp. 28. september holdt partileder­en sin tale der han ba om at partiet gikk til Sp og Ap for å prøve å danne regjering.

– Det var akkurat som om det ble lettere å puste. Knut Arild gjorde takhøyden større og KRF framstod endelig som et romsligere parti.

PROBLEMER

– Men det kan jo hende at partiet likevel velger å gå inn i dagens regjering?

– Knut Arild har uansett gjort partiet romsligere og vist at det er plass til begge meninger, og den debatten du og Kjell Ingolf Ropstad hadde på fvn.no var så bra, sier hun til partileder­en.

– Den viste at det er en enorm respekt for begge syn. Men likevel er det synspunkt i Frp jeg har store problem med å stå for, så jeg håper du vinner!

– Vi er jo et parti som har romslighet for forskjelli­ge meninger, smetter Knut Arild Hareide inn.

Han klager på at han kan ha vanskelig for å slippe til orde når han besøker familien Lilletun.

– Ja, det kan du si så mye du orker. Men det er ikke alle som har oppfattet det slik. Men det tror jeg de har nå.

PUSTET UT

Jon Lilletun var lokalpolit­iker i Vennesla, nestleder i KRF, parlamenta­risk leder og statsråd. Han kom inn på Stortinget i 1989.

Da Knut Arild Hareide holdt sin tale for en uke side, nevnte han Lilletun tre ganger.

– Han er her ikke nå, og vi vet ikke hva han ville ha gjort. Men Jon Lilletun er en person som virkelig har inspirert meg. Og noe av det siste han gikk ut med, var at han ønsket en regjering med Høyre, Ap og KRF. For han var opptatt av sentrum, sier Hareide.

Et av de siste pressebild­ene med Hareide og Lilletun sammen er tatt etter valget i 2005, året før Lilletun døde. KRF var ute av regjering.

Nå er de trolig på vei inn igjen, men det er usikkert hvilken regjering det blir.

– Jeg valgte å sitere han siden han har vaert noe av det stolteste vi har. Det var ufattelig vondt da han gikk bort og vi skal ikke glemme ham, sier Hareide.

NYE MEDLEMMER

Hvilken side de 1268 nye medlemmene er på, er det heller ingen som kan si sikkert.

Det vil si, det vil avhenge av hvem som blir spurt. Barnehages­tyreren fra Vennesla mener det er mange som er enig med henne.

– Jeg og du, Knut Arild, vi snakket jo for noen år siden om hvilke verdier som virkelig betydde noe. Det ble tydelig i den talen du holdt. Alt er ikke bare strategi. Og derfor kommer mange nå ut av skapet som Krf-tilhengere, mener Karin Lilletun Langeland.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Karin Lilletun Langeland har sagt ja til å stå på partiets liste til lokalvalge­t i Vennesla. Fredag møtte hun partileder Knut Arild Hareide som kom på besøk til familien hos søsteren Berit (delvis skjult). I bakgrunnen kommunikas­jonsrådgiv­er i KRF, Dag Fedøy.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Karin Lilletun Langeland har sagt ja til å stå på partiets liste til lokalvalge­t i Vennesla. Fredag møtte hun partileder Knut Arild Hareide som kom på besøk til familien hos søsteren Berit (delvis skjult). I bakgrunnen kommunikas­jonsrådgiv­er i KRF, Dag Fedøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway