Fædrelandsvennen

Vipers har verdens beste målvakt.

Bent Svele, ekspert, om Katrine Lunde

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Hvis du skal komme deg videre i internasjo­nal håndball betyr målvakten ekstremt mye. Der er Vipers så heldige at de har den beste i verden. Dersom Katrine leverer på topp, øker sjansen betrakteli­g for at Vipers når hovedrunde­n, sier TV2S håndballek­spert Bent Svele foran lørdagens Champions League-åpning i Aquarama mot tyske Bietigheim.

Et drøyt år etter at Katrine Lunde gjorde comeback i Vipers, leverer Kristiansa­nd-jenta fortsatt redninger på øverste hylle. Etter et par tunge sesonger på landslaget, der hun blant annet ble vraket fra Vm-troppen i 2015 og EMtroppen i 2016, har 38-åringen brukt tiden i hjembyen til å slå tilbake mot dem som mente hun var over høyden - og igjen opparbeide­t seg status som håndballje­ntenes soleklare førstevalg.

– DANSKENE Så REDDE UT

Det viste hun blant annet da Norge vant Golden League i Danmark i forrige uke.

– Katrine yter enorm respekt hos motstander­ne. Det så vi blant annet i seriekampe­n mot Storhamar hvor de nesten ikke våget å skyte på henne, og i Golden League så også danskene redde ut. Jeg skjønner at hun ikke tenner til på en onsdagskam­p i Oppsal Arena, men når det handler om Champions League så får det ofte ut det beste av henne, sier Svele.

Og får støtte av Frode Scheie, håndballek­spert i Viasat.

– Jeg tror Katrine kommer til å skinne i Champions League. En spiller av hennes kaliber hever seg alltid til en slik turnering, sier Scheie.

– Har du sett henne bedre enn nå?

– Ja, det var noen mesterskap hvor hun var helt umulig. Men hun er helt i naerheten av det toppnivået. Hun har kommet meget sterkt tilbake etter en liten down, mener den tidligere landslagsm­ålvakten.

– DEN BESTE MÅLVAKTEN

Han er dog ikke overrasket over at returen til hjembyen, og forklarer oppturen i gamleklubb­en slik:

– Som tidligere Vipers-spiller tror jeg hun har drømt lenge om å få spille Champions League for dem, og at det eventyret i seg selv er veldig motiverend­e. Jeg tror det hadde vaert annerledes dersom hun hadde kommet hjem for å spille for Larvik, som allerede hadde spilt Champions League i en årrekke, sier Scheie.

Trener Ole Gustav Gjekstad nøler ikke et sekund når vi spør ham hvem som blir Vipers’ nøkkelspil­ler i Champions League.

– Katrine Lunde. Det er vanskelig å lykkes i Champions League uten en god målvakt, og jeg synes vi har den beste, sier Gjekstad –

som forteller at Lunde har en redningspr­osent på 52 mot norsk eliteserie­motstand denne sesongen.

– HUN SPRER TRYGGHET

Foruten redninger på verdens klassenivå, bidrar også Lunde med erfaring i bøtter og spann – blant annet fra ikke mindre enn fire titler i Champions League.

– I tillegg har hun en enorm vinnervilj­e, noe du ser allerede under oppvarming til en vanlig trening. Det er en utrolig viktig egenskap å ha med seg i laget, sier Gjekstad.

Lagvenninn­e Jeanett Kristianse­n imponere av lagvenninn­en.

– Hun er verdens beste målvakt, og sprer trygghet rundt seg. Og med så mange år bak seg i gamet, vet hun hva som skal til og gir oss stadig nyttige tips, sier Kristianse­n.

KONKURRANS­EINSTINKT

Katrine Lunde bekrefter at Champions League er noe som motiverer henne ekstra.

– Det er noe man gleder seg til helt fra man har kvalifiser­t seg. Det er gøy å spille mot annerledes lag og annerledes spillere, og når du møter de beste så må du skjerpe deg. Stemningen i laget og nervene foran slike kamper er noe jeg liker, sier Lunde.

38-åringen forteller at konkurrans­einstinkte­t foreløpig holder forfallet på trygg avstand.

– Det har vel litt å gjøre med at jeg kjenner kroppen min godt, at jeg liker å trene og vet hva som skal til for å holde den skadefri. Samtidig har konkurrans­einstinkte­t bare blitt større med årene, på godt og på vondt, men det hjelper meg til å holde fokuset som kreves. Det er det som driver meg framover, sier Katrine Lunde.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Vipers-keeper Katrine Lunde gleder seg til Champions League-åpningen mot Bietigheim lørdag. Her fra trening i Aquarama fredag.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Vipers-keeper Katrine Lunde gleder seg til Champions League-åpningen mot Bietigheim lørdag. Her fra trening i Aquarama fredag.
 ??  ??
 ??  ?? har latt seg
har latt seg

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway