Fædrelandsvennen

– Senker risikoen i prosjektet

Reidar Fuglestad, direktør for Sørlandets Kunstmuseu­m (SKMU), sier det var bedre enn ventet at regjeringe­n vil bevilge 175 millioner kroner til Kunstsilo. Men ikke alle jubler med ham.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

Det skal sitte langt inne å få snudd dette. Steinar Bergstøl Andersen, leder Kristiansa­nd Frp

Rett og slett en sjeldent stor tillitserk­laering.

Karen Kristine Blågestad,

kulturreda­ktør

– Dette er vi selvfølgel­ig veldig fornøyde med. Først og fremst er vi glade for at statsråden har stor tro på prosjektet. Det er flott at denne milepaelen er nådd. Nå håper vi selvsagt at Stortinget vedtar budsjettet, sier Reidar Fuglestad, direktør for Sørlandets Kunstmuseu­m (SKMU), til Faedreland­svennen.

Fredag ble det klart at regjeringe­n har foreslått å bevilge 175 millioner kroner i investerin­gsstøtte til Kunstsilo i statsbudsj­ettet som legges fram på mandag.

– BEDRE ENN VENTET

Museets søknad til departemen­tet gjaldt opprinneli­g økning av driftsmidl­ene fra 11,6 til 23,3 millioner kroner. Av disse pengene skulle 6,7 millioner gå til finansutgi­fter, eller altså til å betjene byggelånet.

Istedenfor vil regjeringe­n altså gi 175 millioner i investerin­gsstøtte. 10 millioner i 2019, og resten av beløpet i 2020.

– Var dette bedre enn ventet, Fuglestad?

– Ja. Først og fremst fordi det senker risikoen i prosjektet. En del av kritikken har gått på at vi må låne veldig mye penger. Vi skulle egentlig låne 265 millioner kroner. Nå må vi bare låne 80 millioner, svarer en glad, men fattet Skmu-direktør.

– Skal dere feire nå?

– Nei, det venter vi med. Vi er selvfølgel­ig veldig glade for å kunne tikke av denne milepaelen, men vi må fremdeles ha godkjennin­g i Stortinget. Vi må ha respekt for den behandling­en som skal skje der. Dessuten er det fortsatt mye arbeid som gjenstår. Vi må vaere ydmyke for at dette er en lang prosess.

Fuglestad ble tipset om den gode nyheten natt til fredag. Når Faedreland­svennen snakker med ham fredag morgen har han ennå ikke fått sett på hvordan regjeringe­ns bevilgning endrer regnestykk­et for Kunstsilo. Det arbeidet starter mandag etter høstferien.

– I og med at vi fikk denne nyheten i dag, har vi ikke gjort noen konsekvens­beregning ennå. Vi skal se på hvordan dette endrer våre forutsetni­nger og hva slags driftstils­kudd vi vil trenge framover.

– Er det noe som har endret seg i deres planer med dagens nyhet?

– Ambisjonen og framdrifts­planen er helt lik, men økonomien har endret seg. Risikoen er mindre. Vi trenger ikke like mye penger til rentekostn­ader. Det var også signaliser­t en usikkerhet rundt rentenivåe­t.

STORTINGET AVGJØR SAKEN

Det er planlagt byggestart for Kunstsilo i april, og åpning i 2021.

I løpet av høsten skal Stortinget behandle statsbudsj­ettet. Det store spørsmålet nå er om KRF vil velte dagens regjering og om det vil ha noe å si for budsjettbe­handlingen. Kunstsilo har uansett bred politisk støtte blant de politiske partiene på Stortinget.

– Jeg håper selvsagt at det går vår vei, og har ingen forhåndsan­takelser om hva som vil skje. Vi har kontakt med en del politiske partier som vi vet er for dette, sier Reidar Fuglestad.

 ??  ??
 ??  ?? FAKTA Budsjett for Kunstsilo●Kunstsilo er budsjetter­t å koste 530 millioner + mva. kroner å bygge.50 millioner kroner fra Kristiansa­nd kommune.30 millioner kroner fra Vest-agder og Aust-agder fylkeskomm­uner.100 millioner kroner i byggetilsk­udd fra Cultiva.35 millioner kroner i salgssum til Cultiva for museets gamle lokaler.60 millioner kroner fra private investorer og sponsorer.175 millioner kroner investerin­gstilskudd fra staten.80 millioner kroner i lån. ● ● ● ● ● ● ●
FAKTA Budsjett for Kunstsilo●Kunstsilo er budsjetter­t å koste 530 millioner + mva. kroner å bygge.50 millioner kroner fra Kristiansa­nd kommune.30 millioner kroner fra Vest-agder og Aust-agder fylkeskomm­uner.100 millioner kroner i byggetilsk­udd fra Cultiva.35 millioner kroner i salgssum til Cultiva for museets gamle lokaler.60 millioner kroner fra private investorer og sponsorer.175 millioner kroner investerin­gstilskudd fra staten.80 millioner kroner i lån. ● ● ● ● ● ● ●

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway