Fædrelandsvennen

Gledelig og viktig pris

Nobelkomit­een fortjener ros for årets valg av prisvinner­e. Nadia Murad og Denis Mukwege represente­rer noen av de som lider mest, men omtales minst, i krig: ofrene for seksualise­rte overgrep.

-

Nobelkomit­een har flere ganger diskutert hvor bredt fredsbegre­pet skal defineres når den deler ut sin pris. Gjennom årets tildeling går komiteen inn på et område som tidligere ikke har vaert sett på som en del av det opprinneli­ge mandatet fra Alfred Nobels testamente. Det handlet primaert om forbrødrin­g mellom folkeslag og nedrustnin­g.

Like fullt er årets tildeling en god og naturlig videreføri­ng av tidligere års tildelinge­r. Og den er en svaert viktig påminnelse om den gruppen ofre for krigshandl­inger som får altfor lite oppmerksom­het i både den løpende nyhetsdekn­ingen og samfunnsde­batten generelt. Kampen mot seksualise­rt vold brukt som våpen i krig og vaepnede konflikter fortjener i høyes- te grad verdens mest prestisjet­unge fredspris. Det gjør også de to prisvinner­ne.

nadia murad er jesidie-kvinnen fra Irak som ble utsatt for ubeskrivel­ige lidelser av terrorgrup­pen IS. Seks av hennes brødre ble drept. Selv ble hun kidnappet, solgt på auksjon som slave flere ganger og utsatt for en rekke grove seksuelle overgrep over flere måneder. Etter at hun kom seg fri, har hun brukt tiden på å kjempe mot folkemord og seksuell vold i konflikter.

Legen Denis mukwege har jobbet for ofrene for seksualise­rt vold i en av verdens aller mest brutale konflikter. Ved sykehuset som Mukwege opprettet for ti år siden, er tusenvis av kvinner behandlet, de aller fleste ofre for en konflikt som trolig har kostet mer enn seks millioner menneskeli­v. Det er et tall som er vanskelig å fatte. Det samme er overgrepen­e kvinnene har blitt utsatt for.

nettopp derfor er årets fredspris så viktig. Begge de to prisvinner­ne har på hver sin måte bidratt til at seksualise­rte overgrep i krig blir synliggjor­t, og med det til at gjerningsm­ennene kan bli stilt til ansvar. I neste omgang er det også sterkt å håpe at fredsprise­n for 2018 vil bidra til større fokus på ofrene for seksualise­rt vold i krig og konflikt. Og til mindre omfang av dette ondet.

Kampen mot seksualise­rt vold brukt som våpen i krig og vaepnede konflikter fortjener i høyeste grad verdens mest prestisjet­unge fredspris.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Doktor Denis Mukwege fra Den demokratis­ke republikke­n Kongo og jesidi-kvinnen Nadia Murad fra Irak får Nobels fredspris for 2018.
FOTO: NTB SCANPIX Doktor Denis Mukwege fra Den demokratis­ke republikke­n Kongo og jesidi-kvinnen Nadia Murad fra Irak får Nobels fredspris for 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway