Fædrelandsvennen

Ausland tilbake til Elkem

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Når Geir Ausland (48) slutter som sjef for REC Solar Norway, er det for å bli produksjon­sdirektør i Elkems silisiumdi­visjon.

– Det kom neppe som et sjokk på noen her at jeg fortsatt skal holde på med silisium, sier Geir Ausland.

Sent i august ble det kjent at Elkem Solars (nå REC Solar Norway) verksdirek­tør skulle slutte, etter å ha vaert helt sentral i oppbygging­en av den høyteknolo­gis- ke pionerbedr­iften på Fiskaa i Kristiansa­nd, senere også på Herøya i Porsgrunn - samt å ha reddet den gjennom en stillstand­speriode mens den kinesisk-ledede «solarkrige­n» stod på som verst.

FEM FABRIKKER

I august ville han ikke si hva han skulle gå til. Men nå forteller han det:

– Jeg blir produksjon­sdirektør i Elkems silisiumdi­visjon. Den består av fem fabrikker: i Bremanger, Tamshavn, Salten, Rana og Kina. Jeg har jobbet i Elkems silisiumdi­visjon før, men da var den bare halvparten så stor som nå, forteller Ausland.

Som for øvrig har doktorgrad i materialte­knologi.

Den som følger med på Oslo Børs, vet at Elkem og silisium langt på vei er synonymer. Som det heter på Wikipedia: «Elkem ASA er en av verdens ledende produsente­r av silisiumre­laterte avanserte materialer.»

FORSKNING

– Det skjer veldig mye på forsknings­siden, understrek­er Geir Ausland.

– Knyttet til batterier?

– Det forskes bredt på batteritek­nologi også. Når det gjelder silisium, dreier det seg om å bruke materialet i batteriets anode. De potensiell­e miljø- og effektivit­etsgevinst­ene er nesten på linje med solceller, men det forutsette­r store produksjon­svolumer, postulerer den påtroppend­e produksjon­sdirektøre­n.

Han opplyser ellers at han fortsatt skal bo i Kristiansa­nd, men er forberedt på atskillig reising.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Geir Ausland skal fortsette å jobbe med silisium når han forlater REC Solar Norway til fordel for Elkem.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Geir Ausland skal fortsette å jobbe med silisium når han forlater REC Solar Norway til fordel for Elkem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway