Fædrelandsvennen

Byplanlegg­ing i hytt og vaer

Tunge utbyggings­planer for Ødegård på Dvergsnes er et eksempel på byplanlegg­ing i strid med strandsone­loven, miljølovgi­vning, nasjonal arealstrat­egi og nullveksta­vtaler for bompasseri­nger.

- LILL MAY VESTLY ANNE-KRISTIN ØYULVSTAD KRZYZOWSKI Leder, Randesund bydelsråd

Forslaget fjerner innbyggern­es tilgang til grøntareal­er og sjø, ignorerer barnas rett til erstatning­sarealer, bryter med det sørlandske estetiske uttrykket sett fra sjøen og fyller på med båtplasser i en sårbar terskelfjo­rd.

Saken inneholder irreversib­le vedtak og motstriden­de interesser, lobbyisme, inhabilite­tsinnsigel­se, brudd på forvaltnin­gsloven, uforutsigb­are politiske signaler, rettstvist­er, prestisje og penger i milliardkl­assen. Den overkjører tidligere enstemmige politiske nei-vedtak og ignorerer Fylkesmann­ens innsigelse­r. Det er en strategisk kamp om saksinform­asjon, påvirkning av politikere og bygningset­atens objektivit­et. Thrilleren befinner seg i første høringsrun­de, med elleville tegninger og dokumenter på opengov i beste sendetid. De ni politikern­e i by- og miljøutval­get, og deres beskjed til sine partier i bystyret, avgjør med en håndsoppre­kning Ødegårds fremtid, entreprenø­rens driftsresu­ltat og småfolkets eiendomsfo­rmue.

Slaget står om en sentral kystkultur­perle, som tidligere var klassifise­rt som bevaringsv­erdig kulturland­skap med spesielle naturvern og friluftsin­teresser. Dagens grøntområd­e med fauna, dyreliv og spor av historie, er til glede for en bydel i sterk vekst med en sterkt privatiser­t strandsone. Utbygger klarte med smart lobbyvirks­omhet å endre dette til utbyggings­område i Kommunepla­nen 2011, nå skal det sprenges flatt og bli en forlengels­e av de nye funkisfelt­ene på Dvergsnes. De planlagte 175 boenheter innebaerer 600 innbyggere, 300 biler og 1200 bilturer inn og ut av området pr dag, med 6 km til metroaksen og 11 km til sentrum, på smale veier som allerede er overbelast­et og har et begrenset kollektivt­ilbud. egulering av et slikt område får konsekvens­er for veinett, veirett, vann og avløp, miljø, grøntområd­er, dyreliv, lekeområde­r, brygger, båtplasser, badestrend­er, vannkvalit­et, solforhold, utsikt, lydbilde,

Rsamt eiendomsve­rdi, servitutte­r og tinglyste rettighete­r.

Randesund bydelsråd og Gamle Ødegård Velforenin­g fremmer beboernes felles ønske om å redusere graden av utbygging, saerlig høy blokkbebyg­gelse og bebyggelse tett opp til eksisteren­de 25-30 eldre hus og hytter som er spredt bebygd langs sjøen. Vi vokter likebehand­lingsprins­ippet i forhold til utnyttelse­sgrad. Og påser at regulant, kommune, politikere og fylkesmann faktisk ivaretar pålagte hensyn, og gjennomfør­er prosessen i henhold til Forvaltnin­gsloven og Planog bygningslo­ven. Ved å vaere part i saken har vi rett på informasjo­n, som istandsett­er beboerne til å bidra i felles prosess, og fremsette egne interesser for sine eiendommer. Den innhentes i møter med utbygger, kommuneadm­inistrasjo­n, politikere, fylkesmann, jurister, miljøorgan­isasjoner, organisasj­oner for boligeiere, velforenin­ger, bydelsråd, og andre ressursper­soner.

Ødegårdssa­ken avgjøres på et overordnet nivå med helt andre begrunnels­er enn de åpenbare hver enkelt av oss ser ut av hyttevindu­et. Nasjonal arealfilos­ofi har siden 70-tallet vaert «Kompaktbye­n», hvor prinsippet om samordnet areal- og transports­ystem og sikring av grønnstruk­tur er overordnet i nasjonalt lovverk, regionplan, kommunepla­n og regulering­splan. Kristiansa­nd har siden 90-tallet hatt mål om fortetting vha «eplehagepo­litikk» og nye boligfelte­r sentralt, med svaert høy utnyttelse­sgrad, og spare noen jomfruelig­e grønne oaser. ommuneplan­en 2022 har som hovedmålse­tning: «Det skal legges til rette for boligbyggi­ng og fortetting etter følgende prioritet: Kvadrature­n og tilgrensen­de områder. 2. Bydelssent­re. 3. Områdesent­re og umiddelbar naerhet. 4. Langs områder med høyfrekven­t busstilbud». Det sier også Byutrednin­g Kristiansa­ndsregione­n, Regionspla­n Søgne-grimstad, Nasjonal transportp­lan 2014-2023, Oppsummeri­ngsrapport byutrednin­gene, og lukrative, statlige belønnings­avtaler for nullvekst i bilbruk.

Kristiansa­nd kommune bør forholde seg til vedtatte, miljøvennl­ige arealplane­r og belønnings­avtaler, og bygge høyt og tett langs metrolinje­n Vågsbygdsø­rlandspark­en, og sentralt i den nye storkommun­en mot Søgne og Songdalen hvor det allerede er toglinje og også planlegges store veiutbyggi­nger med tilfredsst­illende kollektivt­ilbud.

Det er et stort press på Kristiansa­nd kommune på å utføre den arealpolit­ikken de faktisk har forpliktet seg til. I praksis har de nemlig praktisert bysprednin­g og

Kspredt bosetning, som bygger ned jomfruelig naturgrunn, og er på 3. plass i vekst i tettstedsa­real. De er også på 3. plass i nedbygging av strandsone­n. Og bilen brukes i større grad enn andre norske byer vi liker å sammenlign­e oss med. tbygging av boligfelte­rperifert som er avhengige av bil, vil øke antall bompasseri­nger. For å hindre det må politikern­e skru opp takstene i alle bomstasjon­ene for å tvinge andre over på kollektiv – dermed betaler hele byens befolkning for denne type boligpolit­ikk. De nyeste bomplanene vil resultere i at innbyggere i Randesund ikke kan nå et handelssen­ter uten å passere en bom. Det er en boligpolit­isk fallitterk­laering.

U

 ?? FOTO: HSH UTVIKLING ?? De nyeste bomplanene vil resultere i at innbyggere i Randesund ikke kan nå et handelssen­ter uten å passere en bom. Det er en boligpolit­isk fallitterk­laering, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: HSH UTVIKLING De nyeste bomplanene vil resultere i at innbyggere i Randesund ikke kan nå et handelssen­ter uten å passere en bom. Det er en boligpolit­isk fallitterk­laering, skriver artikkelfo­rfatterne.
 ?? Leder Gamle Ødegård Velforenin­g og styremedle­m Randesund Bydelsråd ??
Leder Gamle Ødegård Velforenin­g og styremedle­m Randesund Bydelsråd
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway