Fædrelandsvennen

Avlesnings­gebyr for manuelle strømmåler­e

- PER-ODDVAR OSLAND leder Ams-programmet Agder Energi Nett

Vi viser til leserinnle­gget «Smart (?) strømmåler?» 2. oktober.

●●Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) har pålagt alle nettselska­pene i Norge å installere nye, automatisk­e strømmåler­e innen utgangen av 2018.

Av Agder Energi Netts rundt 200.000 kunder har naer 5.000 av ulike årsaker ennå ikke har fått strømmåler med automatisk innsending av målerverdi­er. Disse kundene må fortsatt lese av strømmåler­en hver måned. I tillegg er vi pålagt av NVE å kontrollav­lese strømmåler­en en gang i året. For Agder Energi Nett betyr dette en ekstra kostnad på 2.125 kroner for hver kunde som ikke har automatisk strømmåler. Beløpet tilsvarer hva det koster å sende ut en kontrollør og håndtere manuelt avleste data, og det foreligger nøye kalkyler til grunn for beregninge­n av dette beløpet.

NVE tillater nå at nettselska­pene innfører et årlig avlesnings­gebyr for kunder som har fritak for automatisk avlesing av strømmåler­en, eller som motsetter seg installasj­on av ny strømmåler. Begrunnels­en er at dersom nettselska­pene ikke krever et slikt avlesingsg­ebyr må også de øvrige kundene vaere med å dekke kostnaden for manuell avlesing for de som nekter å ha måler med automatisk avlesning.

Videre stiller NVE krav til likebehand­ling av kundene. Det betyr at avlesnings­gebyret må vaere likt for alle som ikke har automatisk strømmåler, uavhengig av om kunden bor like ved Agder Energi Netts kontor i Arendal eller mange mil unna et annet sted på Agder.

De aktuelle kundene har mottatt informasjo­n om gebyret og fikk tilbud om å bestille installasj­on av ny strømmåler med automatisk avlesning innen 1. oktober. De vil da unngå å betale årlig avlesnings­gebyr. Alternativ­t kan kunden velge teknisk tilrettele­gging, men dette må kunden selv betale for. Fristen ble satt til 1. oktober for at vi skal ha mulighet til å få installert strømmåler­e innen fristen som NVE har gitt oss til å gjennomfør­e utskifting­en av strømmåler­ne. Andre nettselska­p i Norge har alt innført lignende tiltak, eller er i ferd med å gjøre det.

De nye strømmåler­ne er et ledd i en nødvendig moderniser­ing av strømnette­t. Når den nye teknologie­n i forbindels­e med de nye målerne kommer helt på plass får vi bedre oversikt over strømnette­t. Det betyr at feilrettin­g ved strømbrudd, vedlikehol­d, planleggin­g og utbygging av strømnette­t blir enklere og mer effektivt for nettselska­pene, noe som påvirker nettleien for kundene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway