Fædrelandsvennen

KRF i knipe

- HELGE JØRN STIEN

Bølgene går høyt for tiden. Krf er splittet og i strid med seg selv og kjemper for sitt politiske vaere eller ikke vaere. Nok engang er nok Hareide trøbbelmak­eren.

Naermer vi oss et «nok er nok»? Siden 2011 har han rådet grunnen i partiet sammen med sentralled­elsen. Hva er oppnådd i disse årene mht. utvikling og vekst? Lite egentlig. Partiet fortsetter tilbakegan­gen og er nå nede på et lavmål av oppslutnin­g. Siden valget i fjor har partiet vaert under sperregren­sen 10 ganger og 2 ganger over på de månedlige målingene.

Hareide sa i fjor høst at han ville gjenreise partiet. Har det skjedd noe i den retning? Egentlig ikke. Hjalp det å bryte samarbeids­avtalen med Solberg regjeringe­n i fjor? Egentlig ikke. Hjalp det å vaere opposisjon­sparti siden i fjor? Egentlig ikke. Hjalp det å støtte Bekkevold i hans prestelige vielse av et lesbisk par i sommer? Slett ikke. Hjalp det at partileder­en deltok i Pride-paraden i 2016? Slett ikke. Hjalp det at bekjennels­esparagraf­en ble fjernet i 2013? Slett ikke. Hjalp det å kritisere Frp og Listhaug før/etter valget i fjor? Slett ikke. Hjalp det at Hareide 28/9 gikk inn for å gå til venstresid­as partier mht regjerings­samarbeid framover? Høyst sannsynlig, slett ikke. Eksemplene kunne vaert flere, men poenget her er de mange feilgrep som dessverre er gjort.

Hvordan har Hareide gått fram overfor velgerne etter valget i fjor? I stedet for å spille med åpne kort, som anses for viktig, valgte han å hemmeligho­lde sin målsetting om et venstrevri­dd alternativ uten å samarbeide med folket. Han har hatt fortrolige samtaler månedlig med Støre og den venstrevri­dde Tankesmia Agenda. Først nylig slapp han katta ut av sekken - og med hvilken reaksjon? Haugevis av protester i kjølvannet av sitt utspill. Er dette en arbeidspro­fil verdig for en partileder? Å la velgerne vaere i overflates­tilling, mens han driver med undervanns­svømming, er uakseptabe­l atferd. Sånn kan man ikke ha det i et moderne parti.

Hva bør gjøres? Tror det beste er å reise seg mot den slags overkjørin­ger. Folket bør si klart ifra at venstresid­as verdiforan­kring absolutt ikke passer inn i et parti som har tatt mål av seg å vaere kristelig. Det innebaerer noe mer enn å vaere samfunnspo­litisk. Her er det også kristelige verdier som spesielt partiet bør og skal kjempe for hvis man skal bli oppfattet som en seriøs, kristelig aktør. Jeg sier ikke at det ikke er gjort noe for dette før, men fokuset bør bli et helt annet framover.

Hva slags kristne verdier finner vi på venstresid­a? Du skal lete godt om du finner noen utover rent humanistis­ke verdier. Her vil man nok heller finne flere anti-kristelige verdier og negative holdninger. På høyresiden, derimot, er det bedre verdier og større handlingsr­om for KRF.

Hva går det av partileder­en? Kan det vaere en hevnaksjon mot Erna siden hun valgte Frp framfor KRF i regjeringe­n sin? Har ikke KRF oppnådd ganske så mye med den borgerlige regjeringe­n? Jo, så men. Er det ikke på tide å slutte å sutre og klage på Frp stadig vekk? Denne hetsen er ille. Se framover på muligheten­e som det fins rikelig av i en borgerlig regjering. Ved siste valg mistet KRF flest stemmer nettopp til Frp, endel til Høyre og noen til Venstre, men ikke noen til Ap- ifølge valgunders­økelsene. Er ikke det klar tale nok? Et partis skjebne avhenger mye av hva leder/ledelsen velger å gjøre.

Derfor blir det som lyn fra klar himmel: Nei til det venstrevri­dde regjerings­alternativ og nei til Hareide som partileder. Det er veien ut av knipa.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kjell Ingolf Ropstad, Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad.
FOTO: NTB SCANPIX Kjell Ingolf Ropstad, Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway