Fædrelandsvennen

Siste akt for Merkel?

Det som skjedde tirsdag 25. september, var uhørt: Volker Kauder, parlamenta­risk leder for det kristelig-demokratis­ke (CDU) og det bayerske kristeligs­osiale partiet (CSU), ble overrasken­de vraket av sin egen partigrupp­e i Forbundsda­gen.

- OLE LETNES,

Kauder hadde sittet som parlamenta­risk leder for de to konservati­ve partiene siden 2005, altså gjennom hele Angela Merkels tid som forbundska­nsler. Gjennom alle disse årene hadde han lojalt fulgt Merkel gjennom tykt og tynt. For Merkel rokker tapet av den kanskje viktigste støttespil­leren kraftig ved hennes autoritet. Muligens er vi nå vitne til begynnelse­n på slutten av Angela Merkels tid som partileder og regjerings­sjef.

At Kauder tapte for den for den nokså ukjente Ralph Brinkhaus, gjør ikke saken bedre for Merkel, snarere tvert imot: Når en såpass lite profilert politiker som Brinkhaus kan utfordre – og vinne over – en av Merkels naermeste menn, er det et alvorlig tegn på misnøye i partiet. Selv sier Brinkhaus at det først og fremst er stil og omgangsfor­m i partifraks­jonen han vil endre; Kauder har hatt ord på seg for å svinge partipiske­n vel hardt og ty til ufine midler for å få representa­ntene til å slutte opp om Merkels linje.

Saken med den tapte avstemning­en for den trofaste støttespil­leren Kauder er bare den siste i rekken av problemer for Merkel. Den forrige dramatiske hendelsen ligger bare noen uker tilbake: I Chemnitz, i den østlige delstaten Sachsen, var det kommet til voldsomme høyreekstr­eme demonstras­joner i slutten av august, etter at to asylsøkere ble mistenkt for å ha drept en tysk statsborge­r. Noen av demonstran­tene gikk til angrep på personer med innvandrer­bakgrunn, noe som også ble filmet. edende politikere, blant dem Angela Merkel selv, fordømte disse hendelsene på det sterkeste. Imidlertid gikk sjefen for sikkerhets­tjenesten BFV, Hans-georg Maaßen, ut og hevdet at videoen kunne vaere et ledd i «målrettet feilinform­asjon» om hva som hadde skjedd

Li Chemnitz. Maaßen hadde tidligere kritisert Merkels liberale flyktningp­olitikk og hatt møter med ledende medlemmer for det høyreradik­ale partiet Alternativ for Tyskland (AFD). Til slutt måtte Maaßen gå av, men ble sparket oppover av den kontrovers­ielle innenriksm­inister Horst Seehofer fra CSU, som innsatte Maaßen som statssekre­taerer i sitt departemen­t.

Dette høstet massive protester, noe som endte med at Seehofer og Merkel måtte krype til korset og la Maaßen nøye seg med en rådgiverst­illing i samme departemen­t. Merkel så seg nødt til å gå ut med en offentlig beklagelse av hvordan denne kinkige saken var blitt håndtert.

For Angela Merkel, som nå leder sin tredje regjering i koalisjon med det sosialdemo­kratiske partiet (SPD), gjør slike hendelser det vanskelig å finne det rette tidspunkt der hun kan trekke seg tilbake med aeren i behold. Hittil har da heller ingen kansler, fra Konrad Adenauer via bl.a. Willy Brandt, Helmut Schmidt, Helmut Kohl og Gerhard Schröder, gått av frivillig. dagens turbulens er det lett å glemme at Merkel har hatt en heldig hånd med mangt og mye, for eksempel finanskris­en i 2008. Høydepunkt­et var nok likevel

Ivalget i 2013, da CDU/CSU fikk hele 41,5 prosent av stemmene.

Vendepunkt­et kom sommeren 2015, da Merkel åpnet grensen for en million flyktninge­r. Dette endret mye i det politiske landskapet, saerlig ved at det høyrepopul­istiske partiet AFD økte sin oppslutnin­g så dramatisk.

Hva gjør Angela Merkel nå? Først og fremst avventer hun resultatet av delstatsva­lgene i Bayern og Hessen denne måneden. I Bayern ser CDUS søsterpart­i og regjerings­partner CSU ut til å gjøre et historisk dårlig valg. Dette kan føre til at lederen, den nevnte Horst Seehofer, trekker seg. Dette er ikke Merkel imot, siden Seehofer, som en av de fremste kritikerne av Merkels liberale linje, er et notorisk irritasjon­smoment. Et brukbart valg for CDU i Hessen kan gi Merkel et pusterom, mens et heller dårlig valg vil gi ny naering til krav om at Merkel snarlig trekker seg som partileder.

Hvem skmerkel vil for all delal så etterfølge Merkel? Tidligere i år så det ut til å bli Annegret Kramp- Karrenbaue­r, lederen for delstatsre­gjeringen i Saarland som ble hentet inn av Merkel som ny generalsek­retaer for CDU. Hun har imidlertid ikke klart å profilere seg så godt som Merkel forventet. Blant dem som kan gjøre henne rangen stridig, er helseminis­ter Jens Spahn fra partiets høyrefløy, som lenge har utfordret Merkel. En annen kandidat, mer på Merkels liberale linje, er Armin Laschet, som etter valget i fjor har ledet delstatsre­gjeringen i landets mest folkerike delstat, Nordrhein-westfalen. erkel vil for all del forhindre at ledelsen av CDU overtas av en representa­nt for partiets høyrefløy. Derfor ønsker hun å sitte fram til at en av hennes likesinned­e overtar. Det taler for Annegret Kramp-karrenbaue­r og, i dag kanskje mest sannsynlig, Armin Laschet.

Klarer Merkel å styre arvefølgen i sin retning, kan det skje raskt. I begynnelse­n av desember holder CDU landsmøte i Hamburg. Kanskje det er anledninge­n der Merkel får sin etterfølge­r?

M

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Vendepunkt­et kom sommeren 2015, da Merkel åpnet grensen for en million flyktninge­r. Dette endret mye i det politiske landskapet, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Vendepunkt­et kom sommeren 2015, da Merkel åpnet grensen for en million flyktninge­r. Dette endret mye i det politiske landskapet, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway