Fædrelandsvennen

– Det er baksiden av jakta

Jaktlaget på Sandrip måtte bruke starten på årets jakt til å søke etter en mulig skadeskutt elg.

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

Etter noen timer på post for skytterne lørdag, ble drivjakten på avsluttet. Grunnen var at det ble skutt etter en elgokse. De var sikre på at oksen ble truffet, men den fortsatte innover heia.

Regelen er at jaktlaget ikke kan skyte andre dyr, før et skadeskutt dyr er tatt. Dermed ble det satt i gang ettersøk med hund.

– Det er kjedelig når det blir sånn, men det er baksiden av jakta. Vi kan ikke skyte på andre dyr nå. Nå håper vi at vi finner den før helga er omme, sa jaktleder Øystein Lie da.

Søndag fikk jaktlaget imidlertid lov til å jakte videre på andre dyr.

– Vi har vurdert det til at det trolig var bomskudd på elgen i går. Vi har satt i gang et nytt drev nå og har sett andre dyr i området. Vi har likevel håp om å finne oksen fra i går, sier Lie ved 14-tiden.

– GODT SAMHOLD I LAGET

Selv om det ble litt stang ut lørdag, konstatert­e Lie at de hadde hatt en fin dag på heia i Øvrebø.

– Det er godt samhold. Å jakte er gøy, men det er like viktig at man har det koselig sammen med de andre. Dette er en av dagene hvor man treffer folk i bygda, sier han.

Klokka 08.30 lørdag morgen samlet jaktlaget seg på Fjellestad, unge og gamle, for å bli sendt ut. Noen var nye, andre hadde holdt på i over 50 år.

Skytterne ble sendt ut på post i den kjølige høstlufta. Deretter var det bare å vente på driverne, de som jager elgen mot postene.

– Det er jo litt spenning i dette. Man vet aldri hva som skjer. Det er deilig å få en pause fra hverdagen og komme seg ut på heia, sier Joakim Bergland.

Med børsa klar speidet han utover terrenget, med traer i skarpe høstfarger.

– Det som er så fint med elgjakt, er at det ikke er så dønn seriøst som annen jakt. Mange som drar ut på sin første jakt, starter med elgjakt. Det er også mange unger med på dette, sier Bergland.

FLERE ELGER I TERRENGET

Etter en stund på post kom meldingene inn på jaktradioe­n. Det hadde blitt observert elg – ei ku med tvillingka­lver. De skal ikke skytes.

Kort tid seinere kom et skudd. Deretter ett til.

– Det en okse som er skutt, men den forsvant videre innover heia. Drevet blir avsluttet, og nå må vi bare vente, sier Bergland etter å ha lyttet til sambandet.

Etter å ha samlet laget på parkerings­plassen ble det bestemt at skytterne skulle gå manngard innover heia, der elgen sist ble observert.

Det ble en strabasiøs ferd, gjennom busker og kratt, opp bratte skråninger og over glatte røtter og steiner. Men elgen ble ikke funnet, og det ble konstatert at man måtte ta i bruk hundesøk.

BÅLKOS OG KAFFE

Dermed ble det tid til ekstra pause rundt bålet, med pølser og kaffe.

– Jeg har vaert med og jaktet i dette området i 55 år, og det er mange historier jeg fortsatt husker. Blant annet hadde vi en som var lam, som skjøt en elg fra bilen han satt i. En gang skjøt jeg en elg på 261 kilo, det tror jeg er den største jeg har skutt, sier Jan Magne Strandberg.

Etter hvert dukket Kristoffer Kallhovd fra Øvrebø ettersøksr­ing opp. Med seg hadde han hunden Kelly og to andre hunder, som forhåpentl­igvis kunne klare å spore opp den trolig skadeskutt­e elgen.

– I og med at det var en god skytter som traff elgen, er vi rimelig sikre på at den er i området. Nå skal hunden følge sporet, sier Øystein Lie.

HUNDESØK

Han sier at det er svaert uvanlig at ettersøket varer lenge. Og da Kelly hadde snust seg over heia, i godt over en kilometer, ble det besluttet å starte søket på nytt.

– Den har fulgt flere spor, og har muligens kommet litt i feil retning. Nå må bare vente og se, sier jaktledere­n.

Ved 16-tiden lørdag var elgen fremdeles ikke funnet. Den tredje av hundene Kallhovd hadde med seg ble satt inn i søket.

Søndag fikk jaktlaget altså tillatelse til å gå etter andre dyr, etter som det trolig dreide seg om et bomskudd på elgoksen. Øystein Lie har likevel håp om at de finner oksen.

❞ Det er godt samhold. Å jakte er gøy, men det er like viktig at man har det koselig sammen med de andre.

ØYSTEIN LIE, jaktleder i Sandrip jaktlag

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT ?? Starten på elgjakta ble ikke helt slik Øystein Lie, leder for Sandrip jaktlag, hadde tenkt seg. Lørdag ettermidda­g ble drivjakta avbrutt etter at det ble skutt mot en elgokse. Da de var sikre på at oksen var truffet, gikk resten av ettermidda­gen med til å søke etter den.
ALLE FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT Starten på elgjakta ble ikke helt slik Øystein Lie, leder for Sandrip jaktlag, hadde tenkt seg. Lørdag ettermidda­g ble drivjakta avbrutt etter at det ble skutt mot en elgokse. Da de var sikre på at oksen var truffet, gikk resten av ettermidda­gen med til å søke etter den.
 ??  ?? Kristoffer Kallhovd, fra Øvrebø ettersøksr­ing, og hunden Kelly søkte etter elgen lørdag ettermidda­g. Kallhovd hadde også med seg to andre hunder som seinere deltok i søket.
Kristoffer Kallhovd, fra Øvrebø ettersøksr­ing, og hunden Kelly søkte etter elgen lørdag ettermidda­g. Kallhovd hadde også med seg to andre hunder som seinere deltok i søket.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway