Fædrelandsvennen

Bussanlegg til 22 mill. skal få flere til å droppe bilen

Det nye busstoppet ved Universite­tet i Agder vil få flere til å velge buss, mener fylkeskomm­unen. Fremskritt­spartiet vil ha en gjennomgan­g for å sjekke om slike anlegg blir for dyre.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Vi har jo snakket om at infrastruk­turen for buss er blitt veldig flott, men også veldig dyr. Men jeg er ikke i stand til å bedømme om dette har blitt for kostbart, sier Randi Øverland (Ap).

Hun jobber på UIA og passerer det nye busstoppet hver dag. Som folkevalgt i Vest-agder fylkeskomm­une har hun også vaert med å vedta byggingen.

ENKLERE å TA BUSS

Den er et av en rekke tiltak som skal få flere til å ta bussen og droppe bilen.

– Slike anlegg blir anlagt fordi det er etterspurt, og fordi det gjør det enklere og mer komfortabe­lt å ta buss. Du har sett det i sommer og sol, men dette er også noe som skal fungere på vinterstid. Det å tilrettele­gge gode kollektivp­unkt er viktig for den reiseopple­velsen folk har, sier Terje Damman (H), fylkesordf­ører i Vest-agder og leder av atp-utvalget (areal, transport, plan).

BEDRE TILBUD

Anlegget er finansiert ved hjelp av belønnings­midler fra staten. En forutsetni­ng for å få disse pengene er at det ikke er vekst i biltrafikk­en. Pengene skal brukes til tiltak som bidrar til å stanse vekst i biltrafikk­en.

– Det viktigste grepet med anlegget er en regulering­splass for bussene ved Gimlehalle­n der det også er en egen ventebu for sjåførene. Her står bussene og venter slik at de kan komme inn på ruta i rett tid. Dette gir gode regulering­sforhold for sjåførene og bedre regularite­t på rutene, sier Jan Otto Hansen, rådgiver i Vestagder fylkeskomm­une med ansvar for kollektivt­rafikk.

I tillegg er selve stoppested­et for bussene lagt om slik at bussene som skal vestover mot sentrum og Vågsbygd stanser ved Jegersberg­veien.

– Det gjør at dette stoppested­et kan takle mer trafikk enn det som var tilfellet tidligere. Det er viktig siden kollektivt­ilbudet skal øke i Kristiansa­nd.

– Er ikke 22 millioner en høy pris?

– Vi mener det er en relativt nøktern standard. Det skal ha skikkelig kvalitet og en ordentlig standard. Men det er ikke et råflott anlegg, sier Hansen.

GJENNOMGAN­G

Av de 300 millionene som Kristiansa­ndsregione­n får i belønnings­midler, er planen å bruke 171 millioner på selve bussdrifte­n. Resten går til en rekke utbygginge­r for sykkel, buss og gange (se fakta).

Anlegget ved UIA er en av de største investerin­gene.

– Jeg har ikke vaert med på å behandle denne konkrete saken, men det er et poeng å se på om det blir for råflott. Det er viktig med god tilrettele­gging, men vi mener det trengs en gjennomgan­g av prosjekten­e som er planlagt, sier Christian Eikeland (Frp), leder i fylkets sam-utvalg (samferdsel, areal og miljø).

Frp har vaert mest opptatt av Gartnerløk­ka som kommer i byvekstavt­alen, men mener at det også trengs en gjennomgan­g av andre samferdsel­stiltak som planlegges. For eksempel sykkeleksp­ressveien.

EFFEKT

Ifølge en oversikt fra Vest-agder fylkeskomm­une, har det vaert en vekst i antall busspassas­jerer på 19,3 prosent i perioden 2012–2017. Det har ikke vaert noen økning i biltrafikk­en i samme periode hvis man tar utgangspun­kt i antall biler som passerer bommene.

Fylkesordf­ører Terje Damman mener at det viser at tiltakene virker.

– Hvis vi tilrettele­gger i kollektivt­rafikken, så blir også anleggene brukt mer. Så kan vi sikkert diskutere kostnadene, men der kan jeg ikke uttale meg for dette ene anlegget, sier han.

FLERE AVGANGER I RUSHET

Ifølge Agder Kollektivt­rafikk (AKT) betyr de nye venteplass­ene at enkelte linjer kan starte på Universite­tet. Dette gjelder for eksempel linje 15 Universite­tet – Lund – Tinnheia.

Venteplass­ene gir også mulighet for at flere avganger i rushtiden kan starte på Universite­tet og kjøre mot Kvadrature­n og videre vestover.

– I tillegg er det blitt ryddet i området slik at sykkelveie­n, kollektivt­raseen og gangfeltet er mer adskilt. Det øker trafikksik­kerheten. Bussene som kjører mot Kvadrature­n stopper på den nye holdeplass­en langs Jegersberg­veien. Det er en enklere og mer rettlinjet trasé som gjør det bedre for passasjere­r og sjåfører, sier Hilde Bergersen i Agder Kollektivt­rafikk.

 ?? Foto: Jim Rune Bjorvand ?? Anlegget, som har tatt ett år å bygge, inneholder også venteplass­er som skal sørge for at bussene kommer inn på ruta i rett tid. I bakgrunnen ligger Spicheren.
Foto: Jim Rune Bjorvand Anlegget, som har tatt ett år å bygge, inneholder også venteplass­er som skal sørge for at bussene kommer inn på ruta i rett tid. I bakgrunnen ligger Spicheren.
 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Ved Universite­tet i Agder har det kommet nytt busstopp og venteplass­er for bussen. Vest-agder fylkeskomm­une mener erfaringen tilsier at slike utbygginge­r får folk til å velge buss. Antall passasjere­r har økt med nesten 20 prosent på fem år.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Ved Universite­tet i Agder har det kommet nytt busstopp og venteplass­er for bussen. Vest-agder fylkeskomm­une mener erfaringen tilsier at slike utbygginge­r får folk til å velge buss. Antall passasjere­r har økt med nesten 20 prosent på fem år.
 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Kjøremønst­eret er lagt om i det nye anlegget slik at bussene som skal til sentrum stopper i en busslomme i stedet for å kjøre inn i det nye anlegget.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Kjøremønst­eret er lagt om i det nye anlegget slik at bussene som skal til sentrum stopper i en busslomme i stedet for å kjøre inn i det nye anlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway