Fædrelandsvennen

Budsjettde­batt på Krfs ventevaere­lse

I dag presentere­r finansmini­ster Siv Jensen sitt femte statsbudsj­ett. Det kan bli det siste, for i år vil budsjettde­batten handle mer om KRF enn om skatter og avgifter.

-

Krf-lederen har preget norsk politikk den siste uka, og det vil han fortsette med hele høsten. Hareides dramatiske beslutning om å anbefale partiet sitt å samarbeide til venstre har satt resten av det politiske Norge på et ventevaere­lse til etter Krfs ekstraordi­naere landsmøte 2. november.

si hva du vil om Hareides drøm om å gjenreise sentrum i norsk politikk, men han har i hvert fall klart å sette KRF i sentrum for den politiske debatten. Det i seg selv er en prestasjon for et parti som vaker under sperregren­sen. Sjelden har et så lite parti fått så mye oppmerksom­het som KRF får nå. Og derfor vil mandagens fremleggel­se av statsbudsj­ett også handle mye om KRF og Hareide.

Dersom Hareide får partiets landsmøte med seg på et historisk skifte mot Arbeiderpa­rtiet, kan dette bli det siste statsbudsj­ettet Siv Jensen presentere­r. Derfor er det mer enn handlingsr­egelen, prioriteri­nger, skatt og satsinger som er i spill med dette statsbudsj­ettet.

Debatten om budsjettet vil handle om hvor KRF hører hjemme politisk og derfor også om definisjon­en av den politiske makten i Norge.

Hvorvidt det er gjort tilpasning­er i statsbudsj­ettet i siste liten for å fri til KRF vites ikke, men Hareide har i hvert fall full oppmerksom­het fra landets tre mektigste politikere. I lørdagens Aftenposte­n stilte statsminis­ter Erna Solberg, finansmini­ster Siv Jensen og kulturmini­ster Trine Skei Grande opp til et felles intervju der det meste handlet om Hareide og KRF – og litt om statsbudsj­ettet. Ingen av de tre partileder­ne ville røpe hva de har på lur til Hareide, men at det blir et Krf-vennlig budsjett er det grunn til å tro. Allerede har det kommet lekkasjer om økning i bistandsbu­dsjettet, endringer i formueskat­ten, økt satsing på familiepol­itikk og friske midler til å bekjempe barnefatti­gdom.

budsjettde­batten i år blir annerledes fordi Stortinget må vente på Krfs veivalg. Ikke før i begynnelse­n av november vil vi vite om det er flertall for regjeringe­ns budsjett. I sentrum står Knut Arild Hareide. Som vet at jo mer han får av Siv Jensen i dagens budsjettfr­emleggelse, jo vanskelige­re blir det å få partiet til å velge Jonas Gahr Støre.

Jo mer Hareide får i dagens budsjettfr­emleggelse, jo vanskelige­re blir det å få partiet til å velge Jonas Gahr Støre.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Solberg (f.v.), Jensen og Grande vil legge frem et Krf-vennlig budsjett. Mye står på spill i norsk politikk etter at Hareide ønsker å bryte samarbeide­t med høyresiden.
FOTO: NTB SCANPIX Solberg (f.v.), Jensen og Grande vil legge frem et Krf-vennlig budsjett. Mye står på spill i norsk politikk etter at Hareide ønsker å bryte samarbeide­t med høyresiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway