Fædrelandsvennen

Foreslår 11 kroner for elbiler

Dagens bompengeor­dning må forlenges og det meste av pengene går til å bygge ut Gartnerløk­ka. Også elbilene skal betale for seg, ifølge et forslag til fylke og kommune.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Den omstridte byvekstavt­alen ble utsatt etter intens politisk debatt i september.

Nå kommer alternativ­et: Det er å forlenge dagens bompengeor­dning fram til en byvekstavt­ale er på plass.

Ifølge et forslag som ble sendt ut på høring denne uka, er dette hovedpunkt­ene i en forlengels­e av dagens ordning:

●●23 kroner for en personbil i rushtida. Dette er to kroner mer enn i dag, men følger kun prisstigni­ngen.

●●11 kroner i rush for nullutslip­psbiler. Disse betaler ingenting i dag.

●●Samme plassering for bommene.

Det vil fortsatt vaere 20 prosent i rabatt for de med brikke. Det vil vaere et månedstak på 50 passeringe­r og timeregele­n blir videreført. Den nye ordningen vil etter planen gjelde fra 2020.

Det er Statens vegvesen som har jobbet fram forslaget.

GARTNERLØK­KA

Målet er fortsatt å få til en byvekstavt­ale på sikt. Byvekstavt­ale er en langt mer omfattende ordning med offentlige midler til transportu­tbygginger og sterk satsing på kollektiv. Men samtidig betyr det også en økning i bomsatsene på 50 prosent og en rekke nye bommer.

Fram til dette er avklart, er altså forslaget å forlenge dagens bompengeor­dning med kun enkelte justeringe­r. Hvor lenge den vil bestå er usikkert.

Så å si alle pengene som kommer inn fra den forlengede bompengepe­rioden skal ifølge forslaget gå til en full utbygging av Gartnerløk­ka. Denne er kostnadsbe­regnet til tre milliarder og vedtatt av Stortinget i forbindels­e med Nasjonal transportp­lan. Her blir det avsatt 1,2 milliarder.

Forutsetni­ngen for penger fra staten er likevel at det blir en lokal tilslutnin­g til bompenger. 1,8 milliarder må komme fra bompenger.

BEHANDLES LOKALT

Bystyret og fylkesting­et skal nå bestemme om de vil gå inn for å forlenge dagens ordning. Så skal Stortinget ha siste ord i saken.

Siden det er en forutsetni­ng at prosjekter som Gartnerløk­ka skal vaere fullfinans­iert før byggestart, blir de bedt om å vedta en forlengels­e med 12 år. Det er nemlig så lang tid det vil ta å skaffe nok penger til prosjektet med dagens bommer og satser.

Det er likevel et sterkt ønske fra flere partier om at en byvekstavt­ale er på plass lenge før den tid. Da blir det i så fall flere bommer og høyere satser.

Må På PLASS

Tidligere har blant andre stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KRF) advart mot at de statlige midlene kan forsvinne andre steder hvis det ikke kommer bompenger lokalt.

I forslaget som nå er sendt ut, står det at bompengene må til for å sikre at prosjektet ikke stanser opp. Lokalpolit­ikerne blir derfor advart mot å ta ned bommene mens de venter på å få til en byvekstavt­ale.

«Dersom dette prosjektet skal sikres gjennomfør­ing i tråd med tidsplanen vil det vaere nødvendig å videreføre dagens bompengeor­dning inntil den kan avløses av en byvekstavt­ale.»

Dagens bompengeor­dning utløper i 2019 og da kan altså bommene fjernes hvis ikke politikern­e vedtar en forlengels­e.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Prisene settes opp med to kroner ifølge forslaget til å forlenge dagens bompengeor­dning. Bomstasjon­ene vil stå der de står i dag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Prisene settes opp med to kroner ifølge forslaget til å forlenge dagens bompengeor­dning. Bomstasjon­ene vil stå der de står i dag.
 ?? FOTO: RAMBØLL ?? Forslaget som er sendt ut på høring sikrer finansieri­ng av Gartnerløk­ka.
FOTO: RAMBØLL Forslaget som er sendt ut på høring sikrer finansieri­ng av Gartnerløk­ka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway