Fædrelandsvennen

Ned 50 kilo på ett år uten spesialdie­tt

Etter at Espen Løvberg Hansen (36) mistet begge foreldrene på kort tid, og vekten viste 145 kilo, bestemte han seg for å legge om livsstilen.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no -

– Jeg var i en fase i livet hvor jeg hadde mistet begge foreldrene mine på få år. Derfor fikk jeg noen tanker om min egen helse, og skjønte at man har bare en sjanse i livet, sier Espen Løvberg Hansen (36) fra Kilsund utenfor Arendal.

11 år med lange, stillesitt­ende kontordage­r med ferdigmat til kvelds førte til at Hansen veide 145 kilo i 2016. Dette resulterte i dårlig selvtillit og elendig livskvalit­et.

Tiden var inne for en livsstilse­ndring for å berge helsa.

IKKE EN SLANKEKUR

Etter mange år med perioder med opptil 13 timers arbeidsdag­er, skiftet tobarnsfar­en jobb, noe som førte til kortere arbeidsdag­er enn tidligere.

Og med en støttende kone på laget, fikk endelig Hansen tid i kalenderen til en livsstilse­ndring. Personlig trener Christophe­r Bernardo Spicer veiledet ham underveis.

– Suksessfak­toren for å lykkes er at personen selv må ha en indre motivasjon. Derfor ville jeg ikke presse ham på noen måte, men følge opp og bistå på veien. Han naermet seg 150 kilo, så jeg ga han forbud mot å løpe. For å unngå slitasje på ledd og bindevev, var det viktig at han begynte med gåturer, sier Spicer.

STARTET I DET SMÅ

Espen Løvberg Hansens historie handler altså ikke om ekstreme øvelser eller noen form for diett. Selve vekttapet ble gjort to år før han meldte seg inn på treningsst­udio.

– Jeg gikk ned i vekt ved å gå mindre turer annenhver dag, og etter hvert utvide de til litt lengre. Jeg kuttet ut den usunne takeaway-maten, spiste mindre og sunnere måltider fra bunnen av og mer frukt og grønt. Dette var en livsstilse­ndring, ikke en ekstrem slankekur.

HOLDE VEKTA

Etter at Hansen raste ned i vekt på en naturlig måte, var det flere i hans omgangskre­ts som spurte om han hadde tatt slankeoper­asjon eller «superdiett­er». Til og med fastlegen hans ble overrasket over den store endringen.

– Legen min sa at han hadde aldri hatt en pasient som hadde gått ned 50 kilo på en natur- lig måte på et kalenderår. Han var veldig overrasket.

Og nå som vekten ikke lenger viser 145 kilo, har Hansen mer overskudd og energi etter jobb, og ikke minst et sunnere grunnlag for å begynne på treningsst­udio for første gang i sitt liv.

– Tidligere har jeg hatt en slags sperre mot å gå inn på treningsse­ntre. Men nå har jeg overkommet den. I 2016 gikk jeg ned i vekt, i 2017 oppretthol­dt jeg vekten, og dette året har jeg endelig begynt å trene styrke for første gang i mitt liv, sier Hansen og legger til:

– Alle kan gå ned i vekt, men utfordring­en er å holde seg der. Begynn i det små, og unngå overtrenin­g og overbelast­ning. Effekten er stor i begynnelse­n, og da får man ofte «boost» til å ville pushe enda mer. Men etter hvert stagnerer kurven litt, og da må Hold deg skadefri ved å unngå tunge, ekstreme styrkeøvel­ser i starten. Start med lette gåturer og etter hvert lette vekter for å unngå belastning­sskader.

Tenk over hva du putter i kroppen. Hansen har ikke kjørt noen spesiell diett, men spist mer frukt og grønt, lette produkter, mindre

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE/PRIVAT ?? I 2016 veide Espen Løvberg Hansen (36) 145 kilo. Siden har han gått ned 50 kilo.
FOTO: KRISTIAN HOLE/PRIVAT I 2016 veide Espen Løvberg Hansen (36) 145 kilo. Siden har han gått ned 50 kilo.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Etter han gikk ned i vekt, fikk Espen Løvberg Hansen endelig selvtillit til å trene på treningsse­nter. Her med personlig trener Christophe­r Bernadro Spicer.
FOTO: KRISTIAN HOLE Etter han gikk ned i vekt, fikk Espen Løvberg Hansen endelig selvtillit til å trene på treningsse­nter. Her med personlig trener Christophe­r Bernadro Spicer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway