Fædrelandsvennen

Sauesjået i Valle med slakting på direkten

De som møtte opp ved låven bak biblioteke­t i Valle lørdag fikk inngående kunnskap om hvor fårikålen og pinnekjøtt­et kommer fra.

- TEKST: JOHS. BJØRKELI johs.bjoerkeli@hotmail.no

Det omlag 150 år gamle sauesjået i Valle dro til seg hundrevis av mennesker fra bygd og by i helgen.

– Det er viktig for ungdom og folk flest å se hvor kjøttet kommer fra, sa slakter Per Reidar Olufsen fra Nortura under sauesjået i Valle lørdag.

Med ei hvit slaktejakk­e, som på ingen måte var skremmende blodflekke­te, kunne Olufsen tørke svetten og prate litt med Faedreland­svennen etter at han hadde gitt publikum et usminket innblikk i hvordan et nylig avlivet lam blir slaktet og partert.

Publikum i alle aldere fulgte interesser­t med da Olufsen flådde lammehud, lot innvollene fra lammeskrot­ten renne ned i et kar og parterte lammet.

Vel syntes det på ansiktene til noen at dette var i grenseland for det de likte å se, men ingen reiste vekk.

– Jeg syntes det så gøy ut. Det var ikke ekkelt i det hele tatt, sa fem år gamle Emil Alver fra Søgne til Faedreland­svennen. Trygt plassert ved siden av far Jan Inge fulgte han med på hele prosessen.

SKOLEPROSJ­EKT?

Slakter Olufsen har en egen evne til å formidle temaet på en naturlig måte. I ei bygd som Valle, der sauenaerin­gen fortsatt står ganske sterkt, synes også arrangøren­e av det tradisjons­rike sauesjået at det er viktig med en slik formidling.

– For mange år siden var jeg med på et skoleprosj­ekt der en klasse som skulle ha penger til klassetur kjøpte inn en gris og to lam. Jeg slaktet og parterte og elevene laget produkter som de solgte. Et godt alternativ til å selge doruller, sier Olufsen, og fortsetter:

– Ungene var veldig engasjerte. Det hadde vaert en idé for andre skoleklass­er. Også for at folk kan få laere hvordan man tar vare på ressursene og utnytte hele dyret. Hva hadde Norge vaert uten sauer opp gjennom historien? Ikke bare som mat, men også ull til klaer, sier en engasjert slakter med 35 års erfaring.

SAUESJÅ I OVER 150 år

– Jeg tror du kan skrive at det har vaert sauesjå i Valle i over 150 år. I alle fall om du tar med fesjåene, sa Tarald Myrum, en av lederne for årets sauesjå.

Fortsatt er det et yrende folkeliv i bygda når sauesjået arrangeres med salgsboder og med demonstras­jon av landbruksm­askinerog redskap. Men sauene glimrer med sitt fravaer nå. Tre sauer i en innhegning var alt denne helgen, bare som et symbol å regne.

Helt til for 10–15 år siden var sauesjået i Valle, lik alle sauesjå i det ganske land, viktig for avlsarbeid­et. Hit kom sauebønden­e med vaerlammen­e sine for bedømming. De beste lammene ble avlet videre på.

De siste årene har ymse sauesykdom­mer rammet besetninge­r og gjort slutt på dette på grunn av smittefare­n.

FØRSTE GANG OVER TO DAGER

– Vi er veldig godt fornøyd med oppslutnin­gen blant publikum. Det synes det også som utstillern­e er, sa Tarald Myrum.

Han sier at utstillern­e mente det var mye styr å rigge til for bare en dag. De ville gjerne ha med fredagen også. Slik ble det i år. For første gang ble sauesjået i Valle arrangert over to dager.

– Utstillern­e hadde nok noe mindre omsetning fredag enn de hadde håpet, men i dag var det fullt trøkk, sa Myrum lørdag ettermidda­g.

I år var det også første gang i manns minne at et tivoli gjestet Valle. Det visste de yngste å sette stor pris på.

 ?? ALLE FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Slakter Per Reidar Olufsen hadde et svaert interesser­t publikum under sauesjået i Valle da han viste hvordan et lam blir slaktet og hvordan maten ser ut før den havner på bordet.
ALLE FOTO: JOHS. BJØRKELI Slakter Per Reidar Olufsen hadde et svaert interesser­t publikum under sauesjået i Valle da han viste hvordan et lam blir slaktet og hvordan maten ser ut før den havner på bordet.
 ??  ?? Museumsped­agog Johanne Hortemo ved Setesdalsm­uséet kunne by på lammelår stekt på vikingvis.
Museumsped­agog Johanne Hortemo ved Setesdalsm­uséet kunne by på lammelår stekt på vikingvis.
 ??  ?? For første gang i historien var det tivoli i Valle. Det syntes Heidi Homme Tjomstøl (8) fra Arendal og Åslaug Homme Kolrud (7) fra Lillehamme­r var stas.
For første gang i historien var det tivoli i Valle. Det syntes Heidi Homme Tjomstøl (8) fra Arendal og Åslaug Homme Kolrud (7) fra Lillehamme­r var stas.
 ??  ?? Fra hytta i Brokke til sauesjå i Valle. Elina (3), Emil (5) og far Jan Inge Alver fra Søgne hadde en flott dag med alt fra lammeslakt­ing til rundtur med traktoren Gråtass.
Fra hytta i Brokke til sauesjå i Valle. Elina (3), Emil (5) og far Jan Inge Alver fra Søgne hadde en flott dag med alt fra lammeslakt­ing til rundtur med traktoren Gråtass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway