Fædrelandsvennen

Regjeringe­n med Krf-vennlig statsbudsj­ett

Fem år med Krf-samarbeid preger budsjettfo­rslaget som legges fram i dag, ifølge Høyre. Og sentrumspa­rtiet fristes med flere gjennomsla­g om de blir i folden.

- TEKST: NTB

– KRF må avgjøre om de tror de får mer gjennomsla­g på den andre siden. Det tror ikke jeg, sier finanskomi­teens leder Henrik Asheim (H).

Mandag klokka 10 legger finansmini­ster Siv Jensen (Frp) fram forslaget til statsbudsj­ett for 2019 i Stortinget. Regjeringe­ns egne lekkasjer i forkant viser at det allerede er krydret med Krf-vennlige saker, ikke minst et løfte om å sette av 1 prosent av bruttonasj­onalinntek­t til bistand, noe som tilsvarer 37,8 milliarder kroner.

Asheim viser dessuten til forslaget om å utvide ordningen med gratis kjernetid i barnehagen til også å gjelde toåringer fra lavinntekt­sfamilier, som et gjennomsla­g for KRF.

– Vi følger også opp mange av forlikene vi har fra før. Laerernorm­en er en seier i budsjettet som KRF har fått før og som vi nå følger opp med penger, sier Asheim.

– EN LANG LINJE

Krf-politikken blir ikke nappet ut av budsjettet selv om partileder Knut Arild Hareide har tatt til orde for å vende de tre regjerings­partiene ryggen og heller forsøke å få et samarbeid med Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet.

– Vi går ikke inn for disse tingene for å true med at de ikke blir gjennomfør­t. Vi gjør det fordi vi er fire partier som har laget fem statsbudsj­etter sammen. Det er en lang linje av prioriteri­nger, forklarer Asheim.

2. november avgjør Krfs ekstraordi­naere landsmøte om partiet skal følge Hareides råd, eller heller lytte til nestleder og finanspoli­tisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad som ønsker å ta KRF inn i regjering med Høyre, Venstre og Fremskritt­spartiet.

Asheim mener KRF har mye å hente hos de borgerlige.

– Det er ikke tvil om at KRF kommer til å få flere gjennomsla­g i forhandlin­ger, lokker han.

BUDSJETTPR­OSESS SOM VANLIG

Asheim er imidlertid tydelig på at den økonomiske situasjone­n gjør at det er viktig å holde seg innenfor rammene regjeringe­n legger mandag.

– Ledigheten er veldig lav, og økonomien går på høygir. Da kan ikke bruke stadig mer penger over offentlige budsjetter. Når vi skal forhandle med KRF, må vi ompriorite­re innenfor eksisteren­de budsjetter, konstatere­r han.

Mens de andre partiene venter på Krfs avgjørelse, skjer det lite med budsjettfo­rslaget i Stortinget. Perioden fram til begynnelse­n av november bruker opposisjon­spartiene som vanlig til å forberede sine alternativ­e budsjetter.

Det gjelder også KRF. Hareide har satt familieøko­nomi høyt på prioriteri­ngslisten og tatt til orde for økt barnetrygd, en endret fødselspen­geordning og gratis barnehage fra tredje barn.

ASHEIM ER KLAR

Om KRF går inn for å gå inn i den borgerlige regjeringe­n – eller i det minste fortsette budsjettsa­marbeidet – står Asheim klar til å gå i gang med budsjettfo­rhandlinge­r i begynnelse­n av november. Målet er at finanskomi­teen har sin innstillin­g klar før 20. november.

– Dette er frister som har sprukket før, men mitt mål er at det ikke skal gjøre det i år, sier komitélede­ren.

Dersom KRF velger Sp og Ap – og ønsker å starte samarbeide­t alt i høst – er det et nytt lag som må forhandle om budsjettet. De tre partiene har ikke flertall alene, men vil også måtte forhandle med SV om budsjettst­øtte. Parallelt med budsjettfo­rhandlinge­r vil partiene også måtte starte arbeidet med å bygge opp en regjerings­plattform fra bunnen av.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway