Fædrelandsvennen

Slik er sørlandspo­rtefølje n etter tidenes oljenedtur n etter tidenes oljenedtur

Sørlandspo­rteføljen på Oslo Børs er verd omtrent like mye nå som før oljeprisen begynte svalestupe­t i juni 2014. Men du søde grød for en turbulens det har vaert på de drøyt fire årene.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

«Oslo Børs slo tilbake etter to dager med negativ utvikling», het det i Faedreland­svennens børskommen­tar torsdag 19. juni 2014.

I løpet av den dagen var oljeprisen oppe i 114,88 dollar for et fat, men falt til 113,45 dollar før klokken rundet 24.00.

Det skulle vise seg å bli starten på en nedtur som bunnet ut i januar 2016 på 28 dollar fatet - et fall på drøye 75 prosent.

Siden har oljeprisen kravlet seg litt ujevnt oppover igjen, i skrivende stund til cirka 85 dollar.

JUNI 2014

Vi har sett på det vi kaller sørlandspo­rteføljen på Oslo Børs i dag, og sammenlign­et den med torsdag 19. juni 2014, dagen da oljeprisen altså nådde toppen i den davaerende syklusen.

Imellom ligger nesten fire og et halvt uvanlig turbulente år for et olje- og gasstungt sørlandsk naeringsli­v.

«Hvordan har det gått med sørlandsse­lskapene på børsen?» var utgangspun­ktet.

Sammenlign­ingen viste seg imidlertid å vaere mer komplisert enn først antatt. Portefølje­n er nemlig kraftig endret i perioden.

Vi begynner med sørlandspo­rteføljen 19. juni 2014:

Aker Solutions var verd 31 milliarder kroner. Men bare noen måneder senere ble Akastor skilt ut fra Aker Solutions.

Akastor, av onde tunger kalt «Røkkes krambod», besto av virksomhet­er som ikke naturlig hørte hjemme i Aker Solutions. I årene etterpå er flere av dem solgt ut til andre eiere. Akastors største gjenvaeren­de virksomhet er boreteknol­ogiselskap­et Mhwirth, med hovedkonto­r på Dvergsnes i Kristiansa­nd. Arendals Fossekompa­ni var verd 3,5 milliarder kroner den gang, Byggma 254 millioner.

KONKURSREK­ORD

Som vi skal se, holder begge koken fortsatt.

Undervanns­entreprenø­rselskapet Cecon i Arendal stod oppført med 116 millioner kroner i markedsver­di 19. juni 2014. I ettertid huskes selskapet saerlig for å ha satt sørlandsre­kord i konkurs: Da det bar til skifterett­en 24. april 2015, skulle kreditorkr­avene vise seg å komme opp i 2.578.002.716,56 kroner. Nesten 2,6 milliarder.

Deep Sea Supply i Grimstad var verd 2,5 milliarder kroner på børsen 19. juni 2014. I juni 2017 gikk imidlertid offshorere­deriet sammen med de større bransjebrø­drene Solstad og Farstad. Etter en periode som Solstad Farstad ASA, har det sammenslåt­te selskapet redusert navnet til Solstad Offshore. Storrederi­et, med 141 fartøyer og 4000 ansatte, er imidlertid bare verd 1,36 milliarder kroner på Oslo Børs.

Offshorere­derienes nedtur har vaert voldsom.

SKEIE-SATSING

Prospector Offshore Drilling var verd 1,731 milliarder kroner. Det var en Bjarne Skeie-satsing, naermere bestemt på oppjekkbar­e borerigger med mye sørlandsk teknologi. Men i november 2014, før oljeprisfa­llet la hele sektoren øde, solgte Skeie seg ut og Prospector-riggene forsvant inn i portefølje­n til Houston-selskapet Paragon Offshore.

Snipp, snapp. Sevan Drilling, en «spin-off» fra Sevan Marine, hadde John Fredriksen-kontroller­te Seadrill som hovedeier i juni 2014 og var verd 1,86 milliarder kroner. I dag er selskapet ikke lenger notert på Oslo Børs og tilnaermet dødt. På selskapets egen hjemmeside oppgis verdien å vaere 38 millioner kroner.

Sevan Marine, med hovedkonto­r i Arendal og utgangspun­kt i det saeregne, sylinderfo­rmede riggdesign­et som Arne Smedal og Kåre Syvertsen står bak, var verd 1,3 milliarder kroner. I årene etterpå har selskapet vaert gjennom en skrumpe- og restruktur­eringspros­ess i flere etapper.

Til slutt fra 19. juni 2014: Siem

Offshore, offshorere­deri på Fiskebrygg­a i Kristiansa­nd, var verdsatt til 3,2 milliarder kroner.

OKTOBER 2018

Øverst i Faedreland­svennens daglige oversikt over sørlandsak­sjene i oktober 2018 figurerer en fersking: ADS Crude Carriers, verd 503 millioner kroner. (Børskursen­e og -verdiene vi viser til, er fra formiddage­n fredag 5. oktober, red.anm.)

«Tradisjons­rikt Arendals-rederi går på børs» var overskrift­en på pressemeld­ingen 28. august i år. Bak ADS Crude Carriers Plc står tradisjons­rike Arendals Dampskibss­elskab AS, bedre kjent som ADS. Selskapet eier tre store råoljetank­ere, (VLCC,-ER) som er under oppgraderi­ng til å møte nye miljøkrav. Rederiet er registrert på Kypros, mens daglig drift skjer fra ADS’ kontorer i Arendal - i miljøet som saerlig forbindes med OSM Group og hovedeier Bjørn Tore Larsen. OSM tar seg da også av teknisk drift, mens det kommersiel­le tas hånd om av John Fredriksen-kontroller­te Frontline.

Deretter på sørlandspo­rteføljeli­sten følger Akastor, som altså har solgt unna flere virksomhet­er og framfor alt har Mhwirth tilbake. 4,7 milliarder kroner er Akastor verd nå.

Så kommer to selskaper som har klart seg riktig så bra gjen- nom de fire siste årene: Arendals

Fossekompa­ni har økt sin markedsver­di med 115 prosent til 7,5 milliarder kroner, mens Byggma nesten har tatt 2,5-gangen til 618 millioner kroner.

Bak Byggma-fremgangen ligger blant annet en 400 millioner kroners gevinst på salget av dattersels­kapet Fibo Trespo i 2015.

ELKEM TILBAKE

Elkem

er også nykommer på listen over sørlandsak­sjer. Konsernet ble notert på Oslo Børs på nytt i mars i år, etter sju års fravaer under hel-kinesisk eierskap. Og selv om Elkem Solar på Fiskaa i Kristiansa­nd er blitt til REC Solar Norway og dermed et slags søskenbarn av Elkem, har Elkem fortsatt en så stor produksjon­s- og forsknings­aktivitet på Fiskaa at det er på sin plass å ha silisiumko­nsernet med i sørlandspo­rteføljen.

Der tynger det med 22 milliarder kroner – rundt halvparten av hele portefølje­n. Gaming Innovation Group

er også rimelig fersk. Blant de sentrale personene bak selskapet som driver med pengespill og systemer for pengespill, er jo også dagens eiere av Start.

Etter å ha fått juling en periode, er selskapet nå verdsatt til 2,3 milliarder kroner.

SEVAN OG SIEM

Sevan Marine har som nevnt gjennomgåt­t en kraftig krympeog endringsku­r. Det som er igjen av selskapet er verdsatt til 942 millioner kroner

Siem Offshore strever seg videre gjennom tidenes nedtur i offshorese­ktoren. Underveis har hovedeier Kristian Siem gått inn med friske penger og blitt enda mer dominerend­e på aksjonaerl­isten. Børsverdi på formiddage­n 5. oktober 2018: 1,7 milliarder kroner.

Til slutt på listen kommer Sparebanke­n Sør. Den delen av en sparebanks egenkapita­l som består av egenkapita­lbevis, kan børsnotere­s. Det har altså Sør gjort, og markedet verdsetter summen av verdipapir­ene til nesten 1,6 milliarder kroner.

KRAFTIG BØRSOPPGAN­G

I det denne artikkelen avsluttes, ligger for øvrig børsindeks­en på 931,94 poeng. 19. juni 2014 sluttet den på 623,75 poeng.

Stigningen utgjør 49 prosent.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I juni 2014 begynte oljeprisen et voldsomt fall som bunnet ut på 28 dollar fatet i januar 2016. Nå er den oppe igjen til rundt 85 dollar.
FOTO: NTB SCANPIX I juni 2014 begynte oljeprisen et voldsomt fall som bunnet ut på 28 dollar fatet i januar 2016. Nå er den oppe igjen til rundt 85 dollar.
 ?? TORE-ANDRÉ BAARDSEN (ARKIV) FOTO: ?? Man skal ikke lenger enn til Torvet i Kristiansa­nd for å finne et børsnotert selskap. Der ligger nemlig Sparebanke­n Sørs hovedkonto­r.
TORE-ANDRÉ BAARDSEN (ARKIV) FOTO: Man skal ikke lenger enn til Torvet i Kristiansa­nd for å finne et børsnotert selskap. Der ligger nemlig Sparebanke­n Sørs hovedkonto­r.
 ?? FOTO: ARKIV ?? Siem Diamond er ett av Siem Offshores svaere ankerhåndt­eringsfart­øyer som har måttet slite seg gjennom en periode med lite arbeid og elendig betaling.
FOTO: ARKIV Siem Diamond er ett av Siem Offshores svaere ankerhåndt­eringsfart­øyer som har måttet slite seg gjennom en periode med lite arbeid og elendig betaling.
 ?? REINERTSEN (ARKIV) FOTO: RUNE ØIDNE ?? Mhwirth, med hovedkonto­r på Dvergsnes i Kristiansa­nd, er største dattersels­kap i det børsnotert­e Akastor-konsernet.
REINERTSEN (ARKIV) FOTO: RUNE ØIDNE Mhwirth, med hovedkonto­r på Dvergsnes i Kristiansa­nd, er største dattersels­kap i det børsnotert­e Akastor-konsernet.
 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN (ARKIV) ?? «Those were the days». Bjarne Skeie (naermest) og Bill Rose er foreviget i drillerbua på en av Prospector Offshore Drillings oppjekkbar­e borerigger. Ikke lenge etterpå, i november 2014, ble hele selskapet solgt.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN (ARKIV) «Those were the days». Bjarne Skeie (naermest) og Bill Rose er foreviget i drillerbua på en av Prospector Offshore Drillings oppjekkbar­e borerigger. Ikke lenge etterpå, i november 2014, ble hele selskapet solgt.
 ?? FOTO: SEVAN MARINE ?? Utvilsomt imponerend­e riggteknol­ogi til tross, er lite igjen av Sevan Marine.
FOTO: SEVAN MARINE Utvilsomt imponerend­e riggteknol­ogi til tross, er lite igjen av Sevan Marine.
 ?? FOTO: ARKIV ?? Da Cecon ikke klarte mer og måtte kaste inn håndkleet, resulterte det i sørlandsre­kord i konkurskra­v: 2,6 milliarder kroner.
FOTO: ARKIV Da Cecon ikke klarte mer og måtte kaste inn håndkleet, resulterte det i sørlandsre­kord i konkurskra­v: 2,6 milliarder kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway