Fædrelandsvennen

Fasade eller vitaliseri­ng?

Hva vil vi med vår by? Skape gode ytre fasader, eller fylle det vi har med liv? Det er brukt milliarder på bygg og infrastruk­tur, men er det tenkt like mye på hva det kan fylles med?

- HANS LUND

Kristiansa­nd kommune har i løpet av det siste 10året rustet opp og fornyet bybildet. I denne sammenheng kan vi kort nevne Kilden, Torv-utbygging m/parkerings­hus, Torvkvarta­let, Sandens osv.

Byen har med disse investerin­gene fått et internasjo­nalt preg og på sommerstid framstår byen med sin blomsterpr­akt på en måte som er en fryd for øyet. Jeg opplever at byplanlegg­erne med god økonomisk drahjelp fra Bjørgum & co har hatt en god hånd på rattet.

Men slik jeg tenker er bare første skritt tatt. Kristiansa­nderne er kjent for at vi er gode på fasader, men mange innflytter­e lurer på og sliter med å finne ut av hva som skjuler seg bak de koselige smårutede vinduene. Det er allment kjent at vi ikke er så gode på å slippe folk inn på oss og skape møteplasse­r for dem som ikke er i en menighet eller spiller fotball. I den senere tid har jeg tenkt på en investerin­g som kanskje kan bidra noe for å skape økt vitaliseri­ng og bygge broer i befolkning­en. Fredag 17. august rigget kommunen en stor musikkfest på Øvre torv, og folk koste seg på ettermidda­gen med levende musikk og god stemning. Dette var et flott tiltak, men det krevde mye og kan kun gjøres unntaksvis.

Kan vi få til noe tilsvarend­e, men i mindre målestokk, atskillig billigere og lettere gjennomfør­bart? Absolutt, spør du meg!

Vi har sett verdien av isbanen som kom i år. Øvre Torv sydet jevnlig av liv og primaert unge, aktive barn fikk et nytt gledelig tilbud. Denne vitaliseri­ngen som jeg tror alle gleder seg over, får meg til å kaste frem et forslag om å etablere en møteplass, musikkpavi­ljong, Speakers corner i området utenfor Faedreland­svennen. For meg fremstår Nedre Torv som en flott, men kald åpen arena som skriker etter å fylles med mer aktivitet.

Plassen mellom media og kirke bør derfor fylles. Hvordan og hvorfor?

Vi hører at det blir stadig flere eldre. Folk lever lenger og holder seg også friske og aktive langt opp i 80-årene. Mange av disse ønsker å bo sentralt. Derfor fylles de mange nye leilighete­ne gradvis opp av denne aldersgrup­pen. En møteplass av denne karakter vil vaere et aktivum for dem. V i vet også alle at kultur smører maskinerie­t i et miljø. Samtidig er vi godt kjent med at et besøk i Kilden og muligens etter hvert også Kunstsiloe­n ikke er mulig for alle. Det krever et visst økonomisk overskudd å kunne dra nytte av disse tilbudene. Men slik jeg ser for meg denne etablering­en, skal den ikke koste noe for dem som tar del i det.

Det er mange måter dette kan gjøres på. Vi ønsker alle at UIA kan knyttes tettere til sentrum. De nye planene for Lund torv er et klart eksempel på at dette er ønskelig. Som aktiv fiolinist i Agder Symfoniork­ester vet jeg hvor stimuleren­de det er å kunne spille for andre. På UIA har vi et le- vende og svaert profesjone­lt musikermil­jø som på mange områder kan bidra med musikkoppl­evelser på høyt nivå, og som sikkert vil sette pris på å kunne glede byens befolkning med jevne mellomrom. Disse vil med små eller ingen kostnader kunne fylle byrommet med flotte toner, noe som samtidig kan inspirere dem til ytterliger­e utfoldelse.

Faedreland­svennen er en avis som har en levende debatt på mange plan. Sørlending­en er god til å skrive. Men vi opplever også at det kommer mange nett-troll og alternativ­e debattspal­ter som kan vaere vanskelige å forholde seg til. Noen ganger kan det vaere både sunt og nødvendig å få debatten ut i det åpne rom.

Protestfes­tivalen har gitt en retning og viser at det går an å samle folk til debatt om de fleste temaer. Vi kan derfor etablere et Speakers corner på denne arenaen der eksempelvi­s Faedreland­svennen med jevnlige mellomrom kan invitere til små debatter om det som rører seg i spaltene. I vår tid som mer og mer preges av kontakt via elektronis­ke hjelpemidl­er, tror jeg tiden er inne for å arbeide med å etablere fysiske møteplasse­r der en må uttrykke seg og stå opp for det en mener. V ed å stimulere til slike kontaktpun­kt fjerner vi litt av de kniplingsp­regede gardinene og lar folk slippe inn bak fasaden. Derved skaper vi en åpnere og mer vitalisert by!

Tar byens investorer og ikke minst Faedreland­svennen utfordring­en og bidrar til å få dette på plass? Vi kan med letthet etablere en liten paviljong for småpenger i forhold til det som er investert i vårt jag etter perfekt fasade.

Det er allment kjent at vi ikke er så gode på å slippe folk inn på oss.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Artikkelfo­rfatteren tar til orde for å fylle Torvet i Kristiansa­nd med aktivitete­r som kan fungere som møteplasse­r for byens innbyggere.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Artikkelfo­rfatteren tar til orde for å fylle Torvet i Kristiansa­nd med aktivitete­r som kan fungere som møteplasse­r for byens innbyggere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway