Fædrelandsvennen

Ytringsfri­hetens skikk og bruk

-

Mandag 25.september avholdt Human-etisk Forbund et møte i lokalene til Arkivet freds- og menneskere­ttighetsse­nter med tema «Ekstremism­e og stereotype holdninger».

●●En av bidragsyte­rne var Omar Sadiq, ansatt ved Arkivet freds- og menneskere­ttighetsse­nter. Arne Tumyrs innlegg om arrangemen­tet i Fvn 1. oktober kan ikke stå uimotsagt.

Ytringsfri­heten er ikke absolutt. Frihet til å sette ord på egne tanker, meninger og holdninger begrenses av hensynet til andre menneskers rett til for eksempel ikke å bli krenket på grunn av livssyn eller etnisk tilhørighe­t. Men uavhengig av hvor de juridiske grensene går, er anstendigh­et en forutsetni­ng for meningsful­l dialog.

En av Norges fremste menneskere­ttighetsju­rister, Anine Kierulf, hevder at «vår viktigste kilde til ytringsbeg­rensninger er kanskje folkeskikk­en – det ville antagelig bli ganske guffent i samfunnet om alle alltid sa det de tenkte, eller som først falt dem inn». Tumyr sitt innlegg på Arkivet 25. september og i avisen 1. oktober faller utenfor denne folkeskikk­en. I kjent stil bruker Tumyr spekulasjo­ner og fantasier – altså konspirasj­onstenknin­g – som satsplanke for sine ytringer. Han hevder at et pålitelig rykte tilsier at Islamsk Råd Norge vurderer å flytte sitt hovedkonto­r til Kristiansa­nd.

Tumyrs karakteris­tikker og gjengivels­er av det som ble formidlet i møtet på Arkivet trenger et korrektiv. «Plattform», hvor Omar Sadiq er interkommu­nal rådgiver, er et samarbeid mellom Agder politi, KS Agder og Arkivet med formål å forebygge radikalise­ring og voldelig ekstremism­e. Det var kunnskap fra dette arbeidet som ble formidlet på Arkivet. Prosjektet har ved flere an-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway