Fædrelandsvennen

Løft blikket, KRF og Ap!

- STIG UTNEM

Han som skriver dette er ikke medlem av noe parti. Men han er begeistret over at Krfs leder Knut Arild Hareide vil ta partiet han leder ut av opposisjon og søke samarbeid med Ap og Sp med henblikk på å danne regjering som vil gi landet en annen kurs.

Slik jeg leser helhetsbil­det, ser jeg dette modige initiative­t som noe langt mer enn et forsøk på å få realisert noen av partiets hjertesake­r. Viktigere er det at Hareide åpner muligheten for en ny besinnelse på, gjennomten­kning av og mobiliseri­ng rundt et grunnlegge­nde verdifelle­sskap i sentrum/ venstre som kan resultere i et paradigmes­kifte i norsk og nordisk politisk historie. Her kan det ekstraordi­naere landsmøte i KRF 2. november vise veg.

For det er en trist og farlig realitet; kjerneverd­ier som har formet Europa og vårt eget land synes å vaere i urovekkend­e rask forvitring i store velgermass­er i mange europeiske land , også vårt eget. Stikkord er: Manglende tillit til at velstandss­amfunnet vi har skapt , er sterkt nok til å baere nye grupper inn i det. Påfallende fremmedske­psis med påfølgende lave kvoter for mottak av asylsøkere, flyktninge­r og migranter. Bildet er tydeligst i land som Polen, Ungarn, men ingen land synes upåvirket.

Verdiene som er satt i spill – tillit og åpenhet, gjestfrihe­t, vilje til å dele og løfte nye grupper inn i fellesskap­et, har lange røtter i Europa. Det gjelder den ikke-religiøse humanismen­s paroler om frihet, likhet og brorskap. Det gjelder sosialdemo­kratiets omfavnelse og utmynting av dette til grenseover­skridende solidarite­t sterk nok for både for oppgangs- og nedgangsti­der.og det gjelder kristendom­mens nestekjaer­lighetsbud med Jesu radikale bud om saerlig omsorg for dem som faller utenfor og som er fremmede – med røtter tilbake til Midtøsten.

Det er dette verdifelle­sskapet Krf, SP og AP nå bør gjøre en ny gjennomten­kning av – i møte med sjokkerend­e populistis­ke og fremmedske­ptiske trekk – også i vårt eget land og lage politikk for.

Krf ble dannet som er hjertesaks-parti. Og hjertesake­ne har kommet og gått. Noen var viktigere enn andre. Nå gjelder et stort prosjekt: Klargjørin­g av og forpliktel­se på innholdet i verdifelle­skapet som ligger i kristendom­men nestekjaer­lighet og sosialdemo­kratiets solidarite­t. Mye fokus vil bli satt på Krfs mange dyktige og verdiorien­terte tillitskvi­nner og -menn i ukene som kommer. Lykke til med å løfte blikket!

Men også i Ap må blikket løftes. Å komme Krf i møte vil vaere krevende for mange i Ap. Det er jo historiske realiteter at da sosialdemo­kratiet vokste fram med sin kritikk av det beståendes hegemoni og verdisett, var kirken i Norge i sin fremtreden mye av en borgerlig institusjo­n og dens tjenere var embetsmenn som ofte advarte mot klassekamp og mot Einar Gerhardsen. Dette har gjennom årene spilt over på Aps syn på partiet som kalte seg kristelig.

En vedvarende utfordring etter at Krf ble dannet som parti, har vaert for utenforstå­ende å forstå at dette partiet ikke er kirke. De standpunkt­er partiets representa­nter har tatt opp gjennom årene har ikke automatisk vaert kirkens standpunkt­er. En del av den kristne venstresid­ens skepsis til Krf skyldes denne uklarhet.

I dag har kirken i Norge en helt annen profil. Mye er forandret og Aps nåvaerende ledelse er de første til å se og anerkjenne det. Og det er mange Krf-velgere og tilhengere som har vaert med på den kirkelige snuoperasj­on i sosialetis­ke spørsmål. Jeg vil tro at Ap har merket seg det.

Det snakkes nå mer åpent i Ap om det kristne elementet i verdifelle­sskap partiet har med sentrum . Krf og Ap bør nå kunne finne hverandre på en ny måte – i en for landet krevende og avgjørende tid.

Lykke til Krf og Ap!

❞ Krf og Ap bør nå kunne finne hverandre på en ny måte.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Knut Arild Hareide (KRF) og Jonas Gahr Støre (Ap).
FOTO: NTB SCANPIX Knut Arild Hareide (KRF) og Jonas Gahr Støre (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway