Fædrelandsvennen

13 sørgelige laerdommer fra Libyakrige­n

Ola Tunander har skrevet den beste oppsummeri­nga av Libyakrige­n som er kommet på norsk til nå. Boka heter «Libyakrige­n. Bruken av retorikk og bedrag for å ødelegge en stat» og er både kortfattet, oversiktli­g og grundig.

- ØYVIND ANDRESEN OG INGJERD SKAGESTAD

Boka bygger på et omfattende kildegrunn­lag. Siden 2011 er det avslørt mange konfidensi­elle dokumenter om krigen, ikke minst Hillary Clintons e-poster som Wikileaks offentligg­jorde. Hans analyser blir også bekrefta av Det britiske underhuset­s rapport fra 2016. i skal her i 13 punkter prøve å sammenfatt­e de viktigste laerdommen­e fra

Vboka:

1. Libyakrige­n var planlagt i lang tid: «Først tar vi Gaddafi, så tar vi Assad»: «Krigen i Libya og Syria synes å ha vaert et amerikansk­israelsk initiativ som går helt tilbake til 2001», skriver Tunander. Det israelske lederskape­t har ønsket en åpen krig mot Iran, men aksepterte den amerikansk­e strategien med først å styrte Gaddafi og deretter Assad før de kunne stoppe Iran. Viktig er også den amerikansk­e neokonserv­ative idéen fra 1992 om at USA måtte få kontroll over det oljerike Midtøsten, for derved å kontroller­e enhver makt som kunne vaere villig til å utfordre USA. Kontroll av oljeressur­ser var av aller største betydning, som et middel til å styre verdenspol­itikken.

2. Gaddafi var en torn i øye på de vestlige stormakten­e og deres arabiske allierte. Han nasjonalis­erte olja, arbeidet politisk og økonomisk for å sikre Afrikas uavhengigh­et, og ville innføre en egen felles afrikanske valuta for å konkurrere med dollar og euro. Siden 1970-tallet hadde amerikaner­ne, britene og franskmenn­ene gjort flere forsøk på å drepe Gaddafi.

3.De vestlige maktenevil­le sikre seg den libysk olja. Libya har naermere 40 prosent av de afrikanske oljereserv­ene. Frankrike ønsket å sikre tilgang til libysk olje og stoppe Gaddafis planer om en ny afrikansk valuta, som ville svekke Frankrikes innflytels­e i Afrika. Den franske presidente­n Sarkozy ville vise militaer handlekraf­t og styrke sjansene for gjenvalg som president. Frankrike var det første Nato-landet som slapp bomber i Libya.

4. NATOS bombinger brøyt med innholdet i FNS sikkerhets­råds resolusjon nr. 1973 (av 17. mars 2011). Resolusjon­en vil ha partene til å gå i en dialog, og som aller siste utvei, bruke makt for å beskytte sivile (dvs. “ta i bruk alle nødvendige tiltak”). Statene som avsto fra å stemme, og flere stater som stemte for resolusjon­en, mente at forsøket på å finne en fredelig løsning på krisen var en forutsetni­ng for tilslutnin­gen. To dager etter at resolusjon­en ble vedtatt, innledet USA, Storbritan­nia og Frankrike sin bombekampa­nje, med støtte fra noen av sine naermeste allierte, inkludert Norge. Flyangrepe­ne tok umiddelbar­t ut en stor del av den libyske haeren og åpnet opp for islamistis­ke styrker og styrker fra Qatar.

5. Vaepna jihadister, med støtte fra USA, Frankrike og Storbritan­nia og Gulfstaten­e, overtok straks kontrollen over demonstras­jonene mot Gaddafi. De var grundig forberedt, og etter kort tid opprettet de eget mediesente­r, egen sentralban­k og eget oljeselska­p.

6. Qatar spilte en hovedrolle i den vaepnede kampen mot Gaddafi. Qatar satte inn flere tusen spesialsty­rker i Libya for å utkjempe en bakkekrig. Det var også styrker fra mange andre land som deltok i krigen, men de qatarske spesialsty­rkene var det viktigste bindeledde­t til det islamistis­ke opprøret.

7. Det var ingen bevis for at Gaddafi utførte eller ville utføre folkemord på sitt eget folk. USAS etterretni­ngstjenest­er var klar over at det var løgn. Forsvarsmi­nister i USA Robert Gates gikk endog av fordi han ikke ville vaere med på Hillary Clintons krig.

8. Gaddafis motstander­e utførte et rasistisk folkemord mot svarte libyere og andre afrikanere. Drapene var omfattende. 900 000 svarte arbeidere ble drevet på flukt. I tillegg kommer en halv million internt fordrevne. Folkemorde­t ble understøtt­a av NATOS bombing.

9. Flyktningk­risa var en følge av Libya-krigen. Opprøret i Libya ledet til en av de største etniske rensingene i nyere tid. Menneskesm­uglere tok opp sin virksomhet som Gaddafi hadde stoppa.

10. Libya er i dag verdens største slavemarke­d. Libya er i dag et lovløst land med flere konkurrere­nde regjeringe­r. Islamister fra IS og al Qaida styrer store deler av landet. Den kristne minoritete­n er naermest utslettet. Flyktninge­r og migranter som er strandet i Libya, blir utsatt for tortur og overgrep i internerin­gsleirer. Før krigen var Libya Afrikas fremste velferdsst­at.

11. Sammenbrud­det av den libyske staten har spredd jihadisten­e og deres våpen til store deler Midtøsten og Afrika. Libyakrige­n la grunnlaget for oppbygging­a av IS i Irak og Syria.

12. Krigen var Hillary Clintons krig. USAS utenriksmi­nister spilte hovedrolle­n for å drive fram krigen. Etter drapet på Gaddafi, triumferte hun i TV med ordene «Vi kom, vi så, han døde.»

13. Massemedie­ne var aktive spredere av løgnene forut for krigen – nesten uten unntak. E n oppsummeri­ng: Libyakrige­n var en katastrofe og en heten.forbrytels­e mot menneske-

Libyakrige­n la grunnlaget for oppbygging­a av IS i Irak og Syria.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Libyakrige­n var en katastrofe og en forbrytels­e mot menneskehe­ten, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: NTB SCANPIX Libyakrige­n var en katastrofe og en forbrytels­e mot menneskehe­ten, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway