Fædrelandsvennen

❞ Bare å gratulere, ikke minst til Tangen.

Randi Øverland (Ap) har lenge ment at Nicolai Tangen selv burde bidratt med mer penger til kunstsiloe­n. – Imponerend­e raust av regjeringe­n, sier hun.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Jeg har vaert og er positiv til Kunstsilo, men skeptisk til finansieri­ngen, sier Randi Øverland, Arbeiderpa­rtiets fylkesting­sleder i Vest-agder, til Faedreland­svennen.

Fredag ble det kjent at Regjeringe­n ønsker å gi et byggetilsk­udd på 175 millioner kroner i statsbudsj­ettet til Sørlandets Kunstmuseu­m (SKMU) fordelt på 10 millioner i 2019 og resten i 2020.

– Det tenker jeg er imponerend­e raust av regjeringe­n. Nå har de tatt den delen av regningen som Tangen burde tatt, siden han skal benytte halvparten av utnyttelse­sarealet i Kunstsiloe­n. Så det er bare å gratulere. Ikke minst til Tangen, sier Øverland.

– TANGEN BURDE BIDRATT MER

Hun var arkitekten bak vedtaket i fylkesutva­lget som innebar at Vest-agder fylkeskomm­une ikke skal bevilge 25 millioner kroner til Kunstsilo med mindre AKO Kunststift­else - som eier kunstgaven fra Nicolai Tangen - betaler for det arealet Tangensaml­ingen skal disponere.

Da saken var til behandling i fylkesting­et noen uker senere ble imidlertid SKMUS søknad om 25 millioner kroner til Kunstsilo innvilget og vilkårene fra Aps gruppe ved Randi Øverland nedstemt.

Flere parter, deriblant Skmudirekt­ør Reidar Fuglestad, hadde i forkant uttalt at arealforde­lingen Øverland foreslo var vanskelig å beregne:

– Vi skal forvalte både Tangensaml­ingen, egen samling og temporaere utstilling­er, og utnyttel- sen av areal til de ulike delene vil til enhver tid variere i henhold til utstilling­sprogramme­t. Tangensaml­ingen vil dessuten vokse over en lang periode, og vi jobber også sammen med Vest-agdermusee­t om eksterne magasinmul­igheter, sa Fuglestad i januar. Les også:

Øverland mener SKMU aldri kunne tatt opp et lån på 265 millioner kroner på egenhånd, som var utgangspun­ktet før fredagens nyhet.

– De var helt avhengige av finansiell støtte. Nå trenger de «kun» låne 90 millioner, som selvsagt hjelper, men uten egenkapita­l trenger de fortsatt noen som kan garantere for dem, sier Øverland som fortsatt mener det er ubesvarte spørsmål rundt finansieri­ngen.

Les også:

– UBESVARTE SPØRSMÅL

– Hvem skal garantere for lånet på 90 millioner kroner? Og hvor mye driftsstøt­te vil kunstsiloe­n få? For selv om finansieri­ngskostnad­ene nå reduseres, trenger SKMU fortsatt 7–8 millioner mer i driftsstøt­te årlig.

Øverland mener det blir spennende å se om regjeringe­n også kommer med penger til drift.

– At det ble gitt investerin­gsstøtte er helt i tråd med hva staten pleier å gjøre, og noe vi har sagt hele tiden. Skulle regjeringe­n bevilge penger til drift der finanskost­nader til bygg er inkludert, ville det vaert en ny måte å bevilge penger til bygg på. Noe som igjen kunne dannet presidens, sier hun.

Skmu-direktør Reidar Fuglestad uttalte til Faedreland­svennen fredag at arbeidet med hvordan regjeringe­ns bevilgning endrer regnestykk­et for Kunstsilo, starter i dag.

TANGEN: – FANTASTISK NYHET

Nicolai Tangen skriver i en e-post til Faedreland­svennen at han ikke har noen kommentar til Øverlands påstander.

«Men jeg har kommentar til den fantastisk­e nyheten fra Regjeringe­n. Kulturdepa­rtementet viser her visjoner og ambisjoner og en stor tro på Kunstsilo-prosjektet.

Det ligger mye hardt og systematis­k arbeid bak fra SKMU, flinke lokalpolit­ikere og andre. Jeg tar av meg hatten for dette», skriver Tangen.

 ?? SKISSE AV MESTRES WÅGE, MPAS OG BAX STUDIOS ?? Går alt etter planen med byggestart for Kunstsilo i april 2019, kan silokaia likne denne illustrasj­onen i 2021.
SKISSE AV MESTRES WÅGE, MPAS OG BAX STUDIOS Går alt etter planen med byggestart for Kunstsilo i april 2019, kan silokaia likne denne illustrasj­onen i 2021.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Randi Øverland (Ap) mener det er imponerend­e raust av regjeringe­n å gi 175 millioner i byggetilsk­udd til Kunstsiloe­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Randi Øverland (Ap) mener det er imponerend­e raust av regjeringe­n å gi 175 millioner i byggetilsk­udd til Kunstsiloe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway