Fædrelandsvennen

Skuffet over at Kjevik-vei ikke er prioritert

Det kom ingen økt bevilgning i statsbudsj­ettet slik at Kjevik-veien kan bygges ut sammenheng­ende.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Det har ofte vist seg at å bygge helt fremfor stykkevis og delt vil ha en større gevinst. Å få en god ankomstvei til Kjevik og sørge for å utvikle både flyplassti­lbudet og naeringsli­vet rundt er viktig for hele regionen, understrek­er en skuffet Gro-anita Mykjåland (Sp), styreleder i Region Kristiansa­nd og ordfører i Iveland.

Fra før er det «bare» satt av 350 millioner kroner til utbedring av veien fra Timenes mot Kjevik, av en total kostnad på 1,6 milliarder. Potten ble ikke økt i mandagens statsbudsj­ett.

De 350 millionene er prioritert i Statens vegvesens handlingsp­rogram for perioden 2018–23. I tillegg må det bompenger til.

– I STRID MED STORTINGET­S INTENSJON

Som Faedreland­svennen tidligere har skrevet blir det byggestart for ny Kjevik-vei i 2020 eller 2021 – tidligst.

Kjevik-veien står høyt i kurs på Sørlandsbe­nken, og nå forventer styreleder Mykjåland – etter snarlig møteaktivi­tet – at representa­ntene gjør sitt for å få veien inn i budsjettet som skal vedtas av Stortinget.

– Det ligger inne en merknad om dette fra forrige behandling av Nasjonal Transportp­lan. Det vi håper er at Stortinget og våre stortingsp­olitikere løfter dette inn og peker på den merknaden. Her mener vi regjeringe­n ikke har fulgt opp Stortinget­s intensjon, sier Mykjåland til Faedreland­svennen. – Er du overrasket?

– De lekker godsakene underveis, så hadde Kjevik-veien ligget inne ville vi nok fått vite det som en lekkasje. Så saerlig overrasket er jeg ikke, svarer den erfarne lokalpolit­ikeren.

Den største kostnaden er firefelts vei fra Timeneskry­sset, i tunnel under Moneheia til Hamre, som er prioritert først med en kostnad på 1,1 milliard kroner.

Deretter går veien i bro over Topdalselv­a og rundt rullebanen på sjøsiden. På denne strekninge­n blir det to felt og veien bygges for 60 km/t. Utbygginge­n vil forkorte veien til flyplassen med 2,8 km.

SAVNER MILLIONTIL­TAK

Region Kristiansa­nd har erstattet Knutepunkt Sørlandet, og er et samarbeid mellom de sju kommunene Kristiansa­nd, Søgne, Songdalen, Vennesla, Iveland, Lillesand og Birkenes.

På vegne av regionen er ordfører Mykjåland selvsagt tilfreds med Kunstsilo-bevilgning­en på 175 millioner kroner.

Men samtidig har de ikke fått gjennomsla­g for en smørbrødli­ste med gode tiltak – som ikke nødvendigv­is koster all verdens.

Dette gjelder blant annet opprusting av kanonmusee­t på Møvik (7,9 mill.), økt tilskudd til drift av DS Hestmanden (4,7 mill.), økt tilskudd til Fullrigger­en Sørlandet (2,4 mill.), penger til tømmerrenn­a i Vennesla og 124 millioner til nytt museumsbyg­g for VestAgder-museet på Odderøya.

– Vi vet jo at i forbindels­e med forhandlin­ger om å få på plass et statsbudsj­ett som er godt knadd, kan mindre summer vaere enklere å få inn. Dette er prosjekter som er viktige for landsdelen, men som ikke har så høye kostnader i den store sammenheng­en, sier Gro-anita Mykjåland.

 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? Illustrasj­onen viser omtrentlig trasé mellom E 18 ved Timenes og Kjevik. Det blir to rundkjørin­ger som i dag ved avkjørsele­n fra E 18, samt utvidet rundkjørin­g ved Lauvåsen.
FOTO: STATENS VEGVESEN Illustrasj­onen viser omtrentlig trasé mellom E 18 ved Timenes og Kjevik. Det blir to rundkjørin­ger som i dag ved avkjørsele­n fra E 18, samt utvidet rundkjørin­g ved Lauvåsen.
 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? Illustrasj­on av rundkjørin­gen på Hamre, der firefelts vei kommer ut av tunnel og går videre og to felt over Topdalselv­a mot flyplassen.
FOTO: STATENS VEGVESEN Illustrasj­on av rundkjørin­gen på Hamre, der firefelts vei kommer ut av tunnel og går videre og to felt over Topdalselv­a mot flyplassen.
 ?? ARKIVFOTO ?? Gro-anita Mykjåland.
ARKIVFOTO Gro-anita Mykjåland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway