Fædrelandsvennen

Ekstra høy risiko for viltpåkjør­sler under elgjakta

- ESPEN SAND

De neste ukene bør sørlending­ene følge ekstra nøye med på veiene. Elgjakt kombinert med brunsttid øker risikoen for viltpåkjør­sler.

– Slutten av september til midten av oktober er det størst risiko for påkjørsler. Det henger mest sammen med brunsten, men under jakta når det er bikkjer og mye folk i skogen, begynner elgen å bevege seg mer, sier Tom Aurebekk Udø fra viltnemnda i Kristiansa­nd.

Tall fra Statistisk sentralbyr­å viser flere viltpåkjør­sler i år på Sørlandet enn på mange år.

I Aust-agder endte 30 elg livet på et bilpanser, mot 18 og 17 de foregående årene. Hele 451 rådyr er blitt påkjørt det siste året, et tall man ikke har sett på svaert mange år. Ifølge SSB er tallet det høyeste som er registrert i dette årtusenet.

Udø fra viltnemnda ber bilførere vise hensyn de neste ukene.

– De fleste påkjørsler skjer om kvelden eller på natta når det er mørkt. Det er viktig å bruke synet godt når man er ute og kjører. Se til siden, for kan man oppdage lyset i øyene på dyrene, sier Udø.

Udø mener det i dag er langt faerre elg, og dermed elgpåkjørs­ler, enn det var en del år tilbake. Tallene fra SSB støtter Udøs påstand, for i 2002/2003 var 110 elgpåkjørs­ler på Sørlandet, mot 35 i fjor.

Han opplever likevel å måtte ut på flere slike oppdrag hvert år, og ofte på de samme stedene.

– De skjer ofte på de samme stedene, på for eksempel lokale overganger. Man har sett mange elgpåkjørs­ler på riksvei 9, og spesielt rundt Høiekleiva er det nesten påkjørsler hvert år, sier Udø.

Faren for å møte vilt i trafikken er til stede året rundt, men hver høst skjer rundt 6000 viltpåkjør­sler i Norge.

I løpet av elgjakta øker muligheten til å få et dyr foran bilen betrakteli­g. Når dyrene flytter mer på seg på dagtid, betyr det at de også skal tilbake til plassene sine nattetid.

Skulle uhellet vaere ute, er det viktig å melde ifra til politi eller viltnemnda.

Du har plikt til å melde fra om påkjørsel av dyr, enten det er husdyr eller vilt. Å etterlate skadet dyr er straffbart.

– Merk stedet der du kjørte på dyret, slik at det blir enkelt å starte søk, og kontakt politiet på 02800. De vil rekvirere viltnemnda, sier Jan Fleinsjø som er bilmekanik­er og rådgiver i Gjensidige.

Forsikring­sselskapet har disse tre rådene til bilførere den kommende tiden:

●●Demp farten i utsatte perioder på døgnet.

●●Vaer ekstra oppmerksom der det er mye vegetasjon naer veien.

●●Fareskilt for dyr er utplassert langs veien av en grunn.

 ?? FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT ?? Ikke bli overrasket om dette synet møter deg de neste ukene. Elgjakt og brunsttid gir høytid for elgpåkjørs­ler. Denne elgen endte livet på riksvei 9 i sommer.
FOTO: ERLEND IVERSEN SKARSHOLT Ikke bli overrasket om dette synet møter deg de neste ukene. Elgjakt og brunsttid gir høytid for elgpåkjørs­ler. Denne elgen endte livet på riksvei 9 i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway