Fædrelandsvennen

FAKTA

-

Rapporten fra FNS klimapanel

FNS klimapanel (IPCC) har hatt i oppdrag å komme fram til hva som skal til for å begrense den globale oppvarming­en til 1,5 grader over førindustr­ielt nivå. Her følger noen av konklusjon­ene:

Den globale oppvarming­en vil trolig stige til 1,5 grader over nivået fra slutten av 1800-tallet en gang mellom 2030 og 2052, hvis temperatur­stigningen fortsetter i samme hastighet som i dag.

Mesteparte­n av økningen siden 1950-tallet er høyst sannsynlig menneskesk­apt. Hvis ikke noe blir gjort, vil vår planet vaere på vei mot en temperatur­økning på 3–4 grader.

Jordas overflate er allerede varmet opp 1 grad i gjennomsni­tt, noe som har medført høyere havnivå og dramatisk økning i ekstremvae­r.

Bare for å oppnå en sjanse på 50 prosent til å nå 1,5-gradersmål­et må verden bli karbonnøyt­ral innen 2050.

Det vil kreve endring i en skala man aldri tidligere har sett, både innen samfunnsli­v og verdensøko­nomi, for å unngå globalt klimakaos.

FNS klimapanel sammenlign­er vurderinge­n av en temperatur­økning på 1,5 grader og 2 grader.

En temperatur­økning på 2 grader vil innebaere ytterliger­e 10 centimeter høyere havnivå over anslaget for en temperatur­økning på 1,5 grader.

Begrenses oppvarming­en til 1,5 grader, vil flere hundre millioner faerre bli utsatt for alvorlige konsekvens­er av oppvarming­en, som havnivåsti­gning, fattigdom og hetebølger.

Havet rundt Arktis vil vaere isfritt én gang hvert 100. år i gjennomsni­tt dersom temperatur­økningen begrenses til 1,5 grader. Havet vil vaere isfritt minst én gang hvert tiende år ved en temperatur­økning på 2 grader.

En temperatur­økning på 1,5 grader vil føre til at mellom 70 og 90 prosent av verdens korallrev i varme hav forsvinner. Ved 2 graders økning vil stort sett alle korallrev dø.

6 prosent av insekter, 8 prosent av planter og 4 prosent av virveldyr vil miste over halvparten av sine utbredelse­sområder ved en temperatur­økning på 1,5 prosent. Med en temperatur­stigning på 2 prosent stiger tallene til henholdsvi­s 18 prosent, 16 prosent og 8 prosent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway