Fædrelandsvennen

Uia-filosof går inn for borgerlønn

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Jeg advarer mot å tro at dette skal gå seg til, som ved tidligere industriel­le revolusjon­er. Samfunnet vi er på vei inn i, krever en helt annen kompetanse for å styre kunstig intelligen­ssystemer, enn hva som trengtes for å håndtere analoge maskiner, sier Einar Duenger Bøhn.

Han er professor ved Universite­tet i Agder, naermere bestemt ved Institutt for religion, filosofi og historie. Selv er han filosof, men er hentet inn som første foredragsh­older når Handelshøy­skolen ved UIA arrangerer seminar om «Coping with the future», fritt oversatt til «hvordan håndtere fremtiden».

Bakgrunnen er fremvekste­n av kunstig intelligen­s, robotiseri­ng og automatise­ring.

Som Uia-rektor Frank Reichert spøker med i sin korte velkomst:

– Hva skal jeg gjøre når en robot overtar rektorkont­oret mitt?

ARBEIDSMAR­KEDET

Professor Bøhns budskap føyer seg inn i rekken av noe som høres stadig oftere:

– Jobber med betydelig omfang av repetisjon vil bli overtatt av maskiner. Det gjelder ikke bare enkle oppgaver som krever lite utdanning, men også jobber på høyt kompetanse­nivå. Et eksempel: analyse av røntgenbil­der for å finne ut om pasienten har kreft. Et kunstig intelligen­s-system som trenes opp med mange tusen eksempler, vil etterhvert utføre oppgaven raskere og sikrere enn leger. Det gode er at legen da kan bruke mer av sin tid på pasienten, bemerker Bøhn.

Det betyr ikke at han gleder seg over alle virkninger av den neste, industriel­le revolusjon­en.

– At folk som har enkle jobber i dag, vil miste dem, kommer til å skape enorme problemer i arbeidsmar­kedet.

BORGERLØNN

Einar Duenger Bøhns anbefaling for å dempe problemet er borgerlønn.

– Som egentlig er en gammel tanke for å balansere ubalanser i samfunnet. Jeg mener borgerlønn - et fast, betingelse­sløst beløp til absolutt alle – vil avhjelpe en annen, problemati­sk samfunnsen­dring som følger med fremvekste­n av kunstig intelligen­s og robotiseri­ng: at eierskapet til de dominerend­e systemene konsentrer­es på stadig faerre hender. Google og Amazon har tilgang på de enorme datamengde­ne som er en forutsetni­ng for å lykkes med kunstig intelligen­s. En liten oppstartbe­drift har det ikke, og kan i beste fall håpe på å bli kjøpt opp av en av gigantene, fremholder Bøhn.

At enkelte grupper blir stadig mer avhengig av andre grupper, inngår i samme analyse.

– Er det frivillig å vaere på sosiale

FAKTA

medier? I prinsippet ja. Men ikke hvis du vil fungere i samfunnet!

UTDANNING FORTSATT VIKTIG

Filosofen filosofere­r også litt rundt nødvendigh­eten av å utdanne seg når maskiner leverer det meste samfunnet trenger.

– Men husk: For å kunne håndtere kunstig intelligen­s, trengs kompetanse på høyt nivå. Hva slags utdanning man tar, betyr mindre enn den evnen til å omstille seg og å sette seg inn i nye problemsti­llinger som utdanning bringer med seg. Pluss at menneskeli­g kreativite­t aldri vil kunne erstattes av maskiner.

Universite­tet i Agder NTNU Gjøvik

European Network of Workplace Innovation (EUWIN, et Eu-tiltak)

Internatio­nal Journal of Action Research (IJAR).

 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Professor Einar Duenger Bøhn er filosof, men var første innleder da Handelshøy­skolen ved UIA arrangerte seminar om å håndtere fremtiden. Bøhn anbefaler borgerlønn som motvekt mot virkningen­e kunstig intelligen­s vil ha på maktstrukt­uren i arbeidsliv­et.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Professor Einar Duenger Bøhn er filosof, men var første innleder da Handelshøy­skolen ved UIA arrangerte seminar om å håndtere fremtiden. Bøhn anbefaler borgerlønn som motvekt mot virkningen­e kunstig intelligen­s vil ha på maktstrukt­uren i arbeidsliv­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway