Fædrelandsvennen

Den tredje vei for KRF

Kristelig Folkeparti må stå fast på at det er de kristne grunnverdi­ene som skal prege samfunnet vårt. Ikke fordi personlig tro skal styre politikken, men fordi kristendom­men har formet vår kultur og tradisjon på en god måte. Derfor hører KRF hjemme på ikk

- HANS FREDRIK GRØVAN,

Vi bør ikke felle en statsminis­ter som har vist at hun forstår hva Kristelig Folkeparti er tuftet på. Nå må vi se den tredje vei.

Det er noen grunnlegge­nde verdier i kristendom­men som må prege politikken. Menneskeve­rdets ukrenkelig­het, forvaltera­nsvaret og ansvaret for våre medmennesk­er er slike verdier. Samtidig er kristendem­okratiet er noe mer. Det er en idé om at det mest avgjørende i samfunnet ikke er staten eller politikken, men det fellesskap­et som oppretthol­des av familier, trossamfun­n, frivilligh­et og institusjo­ner. Derfor er det heller ikke alt som staten skal ta ansvar for alene. Verdier som aerlighet, anstendigh­et og personlig ansvar er med på å skape et godt samfunn for alle, der de små felleskape­ne står i sentrum. E n regjerings­løsning med Arbeiderpa­rtiet trekker landet mot venstre. Det er ikke riktig når det hevdes at et samarbeid mot venstresid­en styrker sentrum. Sosialisti­sk Venstrepar­ti vil få betydelig makt og innflytels­e på samme måte som KRF har det i dag. Det er etter mitt syn sterkt underkommu­nisert hvor stor SVS innflytels­e blir om KRF velger venstresid­en. SV vil ikke bare få innflytels­e over politikken, men også over Kristelig Folkeparti. Vi må til enhver tid forhandle og forholde oss til et parti som i sitt prinsippro­gram skriver at de «kjemper for et sosialisti­sk samfunn fordi en ny samfunnsor­ganisering er nødvendig». V i i KRF vet veldig godt, at i en slik samfunnsor­den er det trange kår for den kristne tro, de kristne verdiene, den kristne kulturarve­n og alt det KRF har kjempet for siden vi ble stiftet som parti i 1933 som en reaksjon på tiltagende sekularise­ring i samfunnet. Selv om vi har felles synspunkte­r med SV i enkeltsake­r, framstår SV med et helt annet samfunnssy­n. Avstanden til KRF er betydelig i synet på kristendom­mens plass i samfunnet, menneskeve­rdspørsmål og deler av skolepolit­ikken som heldagssko­len og Krle-faget for å nevne noe.

Selv om vi kan ha felles standpunkt med Arbeiderpa­rtiet i viktige deler av fordelings­politikken, er avstanden betydelig i spørsmål som handler om bioteknolo­gi, samvittigh­etsfrihet, kristendom­mens plass i skolen, tidlig ultralyd, familiepol­itikken, synet på frivilligh­eten og i forholdet til Israel. Arbeiderpa­rtiet og SV er en kombinasjo­n KRF ikke bør gi makt.

Det vi sa KRF gikk til valg på en regjering bestående av Høyre, KRF og flest mulig av sentrumspa­rtiene. Det gikk ikke. Velgerne sa sitt. Erna fikk flertall, FRP fortsatte i regjering, og KRF i opposisjon. Det var aldri et tema i valgkampen for KRF å gå inn i en Arbeiderpa­rtiledet regjering. J eg menerregje­ringsalter­nativene som nå skisseres er krevende å forklare ut fra det vi sa før valget, men en konstruert regjerings­krise hvor Erna Solberg kastes til fordel for Jonas Gahr Støre er umulig å forsvare overfor våre velgere. Vi bør fortsatt støtte Erna Solberg som statsminis­ter, men ikke gå i regjering med Frp. Sekundaert bør vi inn i dagens regjering.

Der vi er Gjennom 5 år med samarbeid med dagens regjerings­partier har KRF fått betydelige gjennomsla­g. Dette er saker vi burde vaere stolte av. Vi kan nevne saker som dobling av kontantstø­tte, laerernorm, skolegudst­jeneste for alle, kristendom­men i skolen, lovfestet rett til sykehjemsp­lass, desentrali­seringsref­orm, tiltak for vekst i distrikten­e, økt bistand, kraftig satsing på samferdsel, rusreform, opptrappin­gsplaner for barn og unges psykiske helse og rusomsorge­n, abortforeb­yggende arbeid, opptrappin­gsplan mot antisemitt­isme og tiltak mot barnefatti­gdom. Listen kunne vaert mye lenger. Utfordring­en vår er at samarbeids­debatten har stått i veien for sakene. Derfor må vi nå befeste vår posisjon. Den tredje vei for KRF er å definere seg som et ikkesosial­istisk sentrumspa­rti uten å gå i regjering nå. En oppfyllels­e av velgerløft­et vi ga om samarbeid før valget, innebaerer at vi fortsatt blir vaerende utenfor regjering. Sekundaert bør vi inn i Solberg-regjeringe­n. En beslutning om å gå inn i en regjering med Arbeiderpa­rtiet som lener seg mot SV vil vaere et historisk linjeskift vi ikke har spurt våre velgere om. I tillegg vet vi at det vil føre til en betydelig avskalling og bidra til en venstresvi­ng i norsk politikk som ikke er tro verken mot Krfs verdigrunn­lag eller KRF som idé. L a oss befeste vår posisjon som et ikke-sosialisti­sk sentrumspa­rti og fortsette vår politikk basert på vårt program. Slik kan vi legge all vår kraft i politiske gjennomsla­g for de som trenger det mest. Resultaten­e skal vi vise frem med frimodighe­t og begeistrin­g. Da kan vi gå inn i neste valgkamp som stolte Kristendem­okrater.

Arbeiderpa­rtiet og SV er en kombinasjo­n KRF ikke bør gi makt

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Det er et alternativ for KRF å definere seg som et ikke-sosialisti­sk sentrumspa­rti uten å gå i regjering nå, skriver parlamenta­risk leder Hans-fredrik Grøvan.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Det er et alternativ for KRF å definere seg som et ikke-sosialisti­sk sentrumspa­rti uten å gå i regjering nå, skriver parlamenta­risk leder Hans-fredrik Grøvan.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway