Fædrelandsvennen

Dommedag fra Klimapanel­et

Mandag kom FNS klimapanel med sin siste rapport. Den er krystallkl­ar: Utslippene må ned med 45 prosent innen 2030. Vi må sette i gang kraftfulle tiltak.

-

Denne rapporten ble bestilt av klimatoppm­øtet i Paris 2015. Da ble ambisjonen­e hevet i forhold til å bremse den globale oppvarming – fra et mål om å begrense oppvarming­en til to grader, til et mål om å begrense oppvarming­en til 1,5 grader. Politikern­e ønsket en rapport som ville peke på hva det ville kreve av oss.

Svaret kom altså mandag. Forskerne slår fast at det vil kreve tiltak som menneskehe­ten aldri før har sett maken til.

Vi må rett

og slett sette i gang omfattende «systemendr­inger». For nå går det motsatt vei av hva alle politikere sier og ønsker i alle festtaler: Verdens Co2-utslipp øker nå igjen, etter noen år med utflating. 2017 ble et rekordår. 2018 ser ut til å bli like ille. I rapporten slås det fast at rundt år 2050 kan ikke verden slippe ut CO2 i det hele tatt.

Vi står foran en enorm dugnad, hele verden må med, fra enkeltborg­ere, utviklings­land, til store industrier og globale selskap. Økonomiske og kulturelle forhold må legges til rette over hele kloden, og det må politisk vilje til for å få det til å skje.

Endringene er så gjennomgri­pende at det kommer til å påvirke hvordan vi jobber og lever, ned til minste nivå. Det handler om alt fra hva vi spiser, til hvordan vi bygger hus og byer, til hvordan vi beveger oss rundt i verden, til hvordan vi skal få energi.

i tillegg til

utslippsku­tt må det iverksette­s helt ny utbygging av kjernekraf­t og fornybar energi. Kullbruken må ned, olje må kuttes, gass må kuttes og vi må få til mer omfattende fangst og lagring av CO2.

Vi ser allerede konsekvens­ene av klimaendri­ngene i form av mer ekstremvae­r, is som smelter og høyere havnivå. Matproduks­jon vil etterhvert bli umulig mange steder, dette vil føre til store folkevandr­inger, fattigdom og kanskje – nye konflikter.

Endringene er så gjennomgri­pende at det kommer til å påvirke hvordan vi jobber og lever, ned til minste nivå.

Klimarappo­rten er skremmende

lesing. Alvoret bør gå opp for alle, og vi er for lengst kommet dit at vi ikke har mer tid å bruke på diskusjone­r med såkalte klimaskept­ikere. Nå må vi handle. Det er det eneste som kan redde kloden, slik vi kjenner den i dag.

 ??  ?? Utslippene må nesten halveres på bare 10 til 20 år hvis vi skal klare å nå klimamålen­e - som er nødvendig for å ta vare på kloden slik vi kjenner den i dag.
Utslippene må nesten halveres på bare 10 til 20 år hvis vi skal klare å nå klimamålen­e - som er nødvendig for å ta vare på kloden slik vi kjenner den i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway