Fædrelandsvennen

Mens alle ventet på Krfs reaksjoner på statsbudsj­ettet, kunne Venstre smile. Og innkassere viktige seire.

- VIDAR UDJUS vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505 POLITISK REDAKTØR

265 dager har gått siden Venstre gikk inn i regjering med Høyre – og Frp, etter en hissig intern debatt. Derfor var det åpenbart ekstra viktig for Venstres folk å selge inn alle seirene partiet har fått i sitt første statsbudsj­ett som regjerings­parti.

●●Men det var ikke vanskelig. Selv om flere av de budsjettpo­stene Venstre mandag kunne skryte av, nok vel så mye smakte av frieri til KRF. For å få også det sentrumspa­rtiet inn i regjeringe­n.

●●I alle fall vil nok mange KRFere, uansett tilhørighe­t på høyreeller venstre fløy, glede seg over en betydelig økning i bistandsbu­dsjettet, slik at det når det symboltung­e tallet én prosent av brutto nasjonalin­ntekt. En annen viktig sak for mange Krf-ere er at Norge neste år skal ta imot 3000 kvoteflykt­ninger; 800 flere enn i år. Og at gratis kjernetid i barne- hager skal økes for de små som vokser opp i familier med dårlig økonomi.

●●Alt dette, og mer til, kunne en naermest jublende Abid Raja fra Stortinget­s talerstol innkassere som store Venstre-seire. Og hvorfor skulle han ikke det? På disse områdene har Venstre og KRF sammenfall­ende politikk. Det må Venstre utnytte.

●●Raja kunne tatt med andre ting også, som mindre formuesska­tt på såkalt arbeidende kapital. Eller styrket satsing på psykisk helse og rus.

●●Og han kunne gjort et poeng av at en finansmini­ster fra Frp, for første gang, helt i begynnelse­n av finanstale­n ramset opp alt som går bra i Norge. Og inkluderte fallende klimautsli­pp. Det er ikke lenge siden sentrale Frpere fikk helt andre oppslag i media om utslipp av klimagasse­r.

●●Men nå er altså Venstre i regjering. Og KRF på vei inn. Kanskje.

●●Så hvilken fløy i KRF kan tjene på dette forslaget til statsbudsj­ett? Tja. Som alle andre spørsmål i KRF nå om dagen, er det et spørsmål om tro. Den borgerlige fløyen kan vise til at selv om statsbudsj­ettet som regel er det vanskeligs­te punktet å samarbeide med høyre-partiene om, viser dette budsjettet at KRF kan få viktige gjennomsla­g. Mens venstresid­en vil kunne hevde at partiet kan få enda mer gjennomsla­g på for eksempel kommuneøko­nomi og kamp mot fattigdom ved å gå til Ap og Sp.

●●Fikk vi noen indikasjon­er på noe av dette av finanspoli­tisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad i debatten etter Siv Jensens innlegg? Etter to replikker fra Ropstad og en svarreplik­k fra Jensen var vi like – lite – kloke. Og det var som ventet. Ropstad, som ønsker å delta i den borgerlige regjeringe­n, hadde partileder Knut Arild Hareide, som vil regjere med Ap, i salen under replikkene. Og nøyde seg med å rose alle sakene i budsjettet som er viktige for KRF, og skissere områder hvor partiet ønsker en enda sterkere satsing. Før han la til det som naermest var et understate­ment: «Krfs alternativ­e statsbudsj­ett vil vaere ekstremt viktig for hvordan det endelige budsjettet blir seende ut.»

●●Og mens vi andre venter på det alternativ­e budsjettet fra KRF og partiets endelige beskjed om hvilken regjering de vil inn i, kan Venstre nyte seirene i dette forslaget til statsbudsj­ett.

●●Enn så lenge.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Krfs finanspoli­tiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad og finansmini­ster Siv Jensen (Frp) i Stortinget mandag, etter at Jensen hadde presentert regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett.
FOTO: NTB SCANPIX Krfs finanspoli­tiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad og finansmini­ster Siv Jensen (Frp) i Stortinget mandag, etter at Jensen hadde presentert regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway