Fædrelandsvennen

Her ligger Nrk-kunst til 300.000

Kunstneren som lagde det store verket Signal i Nrk-bygget for 21 år siden er skuffet over at det nå ligger som søppel på Tangen.

- TEKST: roald.ankersen@fvn.no ROALD ANKERSEN

– Jeg synes det var et spenstig prosjekt. Derfor er det ekstra synd at det er borte, sier kunstner Philipp Dommen. I 1997 monterte han kunstverke­t Signal i Nrkbygget på Tangen. Kunsten gikk tvers gjennom fasaden og var svaert profilert ved statskanal­ens Kristiansa­nds-avdeling.

Radiosigna­lene sendes ikke lenger fra Tangen, og de symbolske signalene ligger nå som en søppelhaug foran salgsplaka­ten for de nye leilighete­ne.

HAR FLYTTET

NRK Sørlandet flyttet nylig til leide lokaler i Markens gate. Deres gamle bygg er i ferd med å rives.

– Det var ikke plass til det i våre nye lokaler, sier administra­sjonssjef Ulf Morten Davidsen i NRK. Han sier de har hatt dialogen med KORO, stiftelsen for kunst i offentlige rom som betalte for og formelt eide kunstverke­t.

– Vi har hatt en lang og god dialog med dem om hvordan dette skulle løses, sier Davidsen.

KUNSTNEREN BLE OPPRINGT

Den sveitsiske kunstneren, som er bosatt i Telemark, synes ikke dialogen har vaert spesielt god.

– Jeg hørte aldri noe fra NRK selv. Men jeg ble oppringt fra KORO på et tidspunkt. De spurte om jeg ville komme og plukke den ned og ha den selv. Det sa jeg nei til.

Dommen er enig i at kunsten ikke lett kan flyttes til et annet sted.

– Den var veldig integrert i huset, og kunne ikke brukes et annet sted uten videre. Men jeg savner en dialog om Signal kunne vaert tilpasset til deres nye lokaler, sier Dommen.

EN FLASKE COGNAC

Signal var en skulpturel­l utsmykking som var både inni og utenfor bygget. Den er laget av spissede plastrør, som tilsynelat­ende trenger gjennom glassvindu­ene og hviler på stålkonstr­uksjoner som kan minne om trestammer.

Symbolikke­n er NRKS rolle som formidler, som mottar signaler og sender signaler ut.

En sentral del av skulpturen befant seg i vestibylen hvor det stod en skattekist­e som veier 600 kilo.

Kista har to skuffer. I den første skuffen ligger en flaskepost som uttrykker håpet om at NRK skal drive aerlig journalist­ikk. I den andre finnes det en virkelig flaske konjakk som skulle drikkes av den som lagde god journalist­ikk, ifølge Agderkultu­r.

Flaskene er aldri rørt og kista ble sendt uåpnet til KORO, ifølge distriktsr­edaktør Morten Rød.

– KORT LEVETID

Kunstneren synes det er synd kunsten har så kort levetid.

– 21 år for et slikt verk er ikke lenge. Jeg brukte lang tid på det, sier Dommen. Han har ikke brukt krefter på å forsøke å redde kunstverke­t.

– Skuffelsen var så stor at jeg ikke orket å høre noe mer om det når de først var kommet så langt før jeg ble informert, sier kunstneren. Han ba dem likevel ta vare på den blå kista som sto inne i bygget.

Det har også KORO gjort.

– GOD PROSESS

Administra­sjonssjef Ulf Morten Davidsen er helt klar på at NRK ikke kunne løst denne saken på noen annen måte.

– Nei, dette har vaert en god prosess der vi har forholdt oss til de muligheten­e som var. Det er åpenbart det ikke var plass i Markens, sier Davidsen.

– Kunne dere selv hatt kontakt med kunstneren?

– Nei, det hadde vaert snodig. Det er KORO som eier kunsten og da er det naturlig at de har dialogen med Dommen, sier Davidsen.

Han sier at deres nye lokaler er mye mindre og at flere kunstverke­t er returnert til KORO, mens andre er tatt med.

– SER IKKE BRA UT

– Er dette noe godt signal, Fredrik Quale i KORO?S

– Nei, huff det ser ikke bra ut, sier saksbehand­leren i KORO etter å ha sett bilder fra kunsten i søppelhaug­en på Tangen. Han vil kontakte NRK for å be dem rydde opp.

Quale sier likevel at det ikke var noen annen utvei for kunstverke­t enn at det ble fjernet.gbbbb

– Det ble for knyttet til stedet og bygget, og passet ikke inn i de-

res nye bygg. Det var ikke praktisk mulig å gjøre det på en god måte. Da ble det dessverre slik, sier Quale.

Han sier at dette ikke er uvanlig.

– Det skjer dessverre litt for ofte at vi må la kunst gå. Det er ikke bra, men vi har et velfylt lager med kunst som er tatt ned når en virksomhet flytter og et bygg rives, sier Quale.

 ?? FOTO: ROALD ANKERSEN ?? Det ødelagte kunstverke­t foran plakaten som signaliser­er en ny tid på Tangen. TV- og radiosendi­nger byttes ut med leilighete­r.
FOTO: ROALD ANKERSEN Det ødelagte kunstverke­t foran plakaten som signaliser­er en ny tid på Tangen. TV- og radiosendi­nger byttes ut med leilighete­r.
 ?? ARNLI FOTO: ANN MAGRITT ?? Signal var iøyenfalle­nde på det gamle Nrk-bygget.
ARNLI FOTO: ANN MAGRITT Signal var iøyenfalle­nde på det gamle Nrk-bygget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway