Fædrelandsvennen

Vil ikke ha ny seilskutef­est

Rådmannen mener Tall Ships Races koster mer enn det smaker.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Regningen etter forrige seilskutef­est i 2015 kom på om lag 25 millioner kroner.

«Rådmannen innstiller på at kommunen ikke søker om å bli vertshavn i 2022. Begrunnels­en for dette er store økonomiske utfordring­er de naermeste årene og at dette er store kostnader som også berører økonomien til nye Kristiansa­nd. I tillegg vil det erfaringsm­essig belaste kommunens driftsorga­nisasjon betydelig i en ressurskre­vende omstilling­sfase», heter det i sakspapire­ne til formannska­pet neste uke.

Kristiansa­nd har vaert vertskap for The Tall Ships Races (TSR) to ganger, i 2010 og i 2015. 79 skuter deltok på forrige fest.

– GIR ET POSITIVT BIDRAG

Begge ganger mener man arrangemen­tet har vaert en suksess både når det gjelder antall skuter, publikumso­ppslutning, markedsfør­ing av Kristiansa­nd og sponsordel­takelse:

«Ringvirkni­ngsanalyse­n viser at arrangemen­tet gir et positivt bidrag til lokalt naeringsli­v. I tillegg har arrangemen­tet bidratt til at ungdom i regionen har fått oppleve hva det vil si å vaere medseiler på ei skute. Kristiansa­nd Havn fylt med tradisjone­lle seilskuter setter også fokus på byens maritime historie».

Allerede før festrusen hadde lagt seg mente mange at dette måtte gjentas. Da Tsr-rapporten ble behandlet av bystyret i oktober 2015, ba politikern­e om at det ble vurdert å fremme søknad om nytt arrangemen­t i 2022.

På oppdrag fra rådmannen har nå selskapet TSR Kristiansa­nd AS, som har hatt ansvar for seilskutef­esten i 2010 og 2015, utarbeidet forslag til søknad for nytt arrangemen­t i 2022. Søknaden må eventuelt sendes arrangøren innen 31. januar neste år og blir avgjort i løpet av mai.

Totalkostn­aden for seilskutef­esten i 2015 var om lag 25 millioner kroner. Det offentlige, det vil si Kristiansa­nd kommune, Kristiansa­nd havn og Vest-agder fylkeskomm­une, bidro med 11,5 millioner, og privat naeringsli­v med 13,7 millioner.

Kontanttil­skuddet fra kommunen var på åtte millioner. Både kommunen og havna utførte i tillegg en rekke tjenester uten vederlag. Med en normal prisvekst vil åtte millioner tilsvare ni millioner i 2019, påpeker rådmann Ragnar Evensen.

EN HALV MILLION BESØKENDE

«Rådmannen ønsker derfor å utsette en eventuell søknad om et nytt TSR inntil nye Kristiansa­nd er etablert i 2020, slik at det er den nye kommunen som står som søker til et nytt arrangemen­t. Slik prosedyren­e er i STI vil dette si tidligst 2026/2027», heter det i saksinnsti­llingen.

Alle TSR har kontaktet er imidlertid positive til et nytt arrangemen­t. Og det understrek­es at «Kristiansa­nd har gode forutsetni­nger for å påta seg dette arrangemen­tet; kommunen har gjennomfør­t to vellykkede arrangemen­ter og har erfaring og kompetanse til å gjennomfør­e arrangemen­tet».

Høyre tok allerede i formannska­pet i fjor til orde for at man måtte vente med å sende søknad til etter 2020, når de tre kommunene er slått sammen.

Det til tross for at davaerende rådmann innstilte positivt.

– Tall Ships Races handler om Kristiansa­nds historie som havneby, passer unge og eldre og er en flott kulturfest som markedsfør­er byen flott. Vi bør ta oss råd til dette av og til, mente varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) på den annen side.

Det er anslått at arrangemen­tet hadde en halv million besøkende forrige gang.

 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Folk samlet seg på toppen av Odderøya for å se Tall Ships Races forlate Kristiansn­and i 2015. Det kan ta tid før skutene vender tilbake.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Folk samlet seg på toppen av Odderøya for å se Tall Ships Races forlate Kristiansn­and i 2015. Det kan ta tid før skutene vender tilbake.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Mange småbåter fulgte skutene ut Byfjorden i slutten av juli 2015.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Mange småbåter fulgte skutene ut Byfjorden i slutten av juli 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway