Fædrelandsvennen

om alle de gode menneskemø­tene

Jeg liker å reflektere over alle menneskemø­tene jeg er så heldig å få oppleve i løpet av en arbeidsdag, og jeg tenker ofte på hvilken berikelse det er å lytte til alle de gode historiene som jeg får ta del i.

- Kamilla Sharma Leder i Innoventus Sør

Noen av de menneskene jeg møter etterlater seg tydelige avtrykk. Enkelte ganger er det måten budskapet blir formidlet på som gjør at historien legger seg på minnet. Andre ganger er det innholdet som er så fengende at det ikke går i glemmeboke­n med det første.

Måten vi formidler ønsket innhold på er derfor avgjørende for å skape gode relasjoner, både i private og profesjone­lle sammenheng­er. Et positivt ladet budskap, formidlet med entusiasme og innlevelse, er med på å legge til rette for gode opplevelse­r både for avsender og mottaker.

Dyktige formidlere har en del fellestrek­k som gjør dem interessan­te å lytte til. Relevans, lidenskap og troverdigh­et er tre ord som kan beskrive en god historiefo­rteller. Helt fra barndommen har vi laert å lytte til og laere av historier, og vi slutter heldigvis aldri å la oss begeistre av de gode fortelling­ene. Våre forfedre var svaert bevisst sin rolle som historiefo­rtellere.

De gode historiene gikk i arv og hver generasjon adopterte fortelling­ene, og ga dem videre til sine naermeste som en gave. Gjennom hele historien har identitets­bygging vaert helt avgjørende for suksess, og i dag er den gode historien kanskje enda viktigere enn tidligere.

I gründerver­denen bruker vi ordet «pitch» når vi skal presentere en idé. Dette er noe vi trener mye på, fordi vi tror det er svaert viktig å vaere i stand til å formidle et budskap på en god måte. Målgruppen vår er gjerne investorer, samarbeids­partnere eller kunder, og da er det helt avgjørende at storyen faller i smak og vekker interesse.

Jeg glemmer aldri en presentasj­on som ble gjennomfør­t av en gründer. Han skulle holde en pitch på 1 ½ minutt for å fortelle om prosjektet sitt. Han var veldig nervøs og følte seg lite komfortabe­l i situasjone­n. Som paneldelta­ker var det fantastisk å oppleve den gløden og entusiasme­n han hadde for prosjektet sitt, og energien hans smittet over på oss tilhørere. Han ble naermest heiet fram og fullførte innlegget sitt til tjue i stil. I dag er den samme gründeren medeier i en etablert bedrift og han har blitt en storytelle­r av rang. Jeg har hørt gründeren pitche i store forsamling­er flere ganger i ettertid, og det er fantastisk å høre budskapet hans – formidlet med selvsikker­het og tyngde.

Robert Cialdini har skrevet boken «Influence» (påvirkning), og den tar for seg tematikk som vi typisk finner i salgsbrans­jen. Beskrivels­er av hvordan påvirke noen til å ta en beslutning er hovedbudsk­apet i boken. I en arbeidshve­rdag, hvor vi må ta beslutning­er og avgjørelse­r på løpende bånd, er det nyttig å ha med kunnskap om hvilke verktøy som fungerer best. Det handler stort sett om trening, og ikke minst egentrenin­g. Den indre stemmen er kanskje din viktigste muskel, og den kan med fordel trenes til å bli både sterk og fleksibel.

De beste «pitcherne» klarer å formidle et budskap på en slik måte at den som lytter får lyst til å høre mer. Det er merkevareb­ygging i praksis, og det viser seg å fungere. Hva du forteller om deg og din arbeidspla­ss, dine arbeidsopp­gaver og pågående prosjekter, er med på å bygge opp under merkevaren. Gode synergier skapes gjennom gode menneskemø­ter, og det er disse øyeblikken­e som fargelegge­r hverdagen.

Husk å ta med deg fargestift­ene i ditt neste menneskemø­te.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Regionens innovasjon­sselskap, Innoventus Sør, har som mål å sikre gode vilkår for nyskaping og fornyelse. I 2017 ble Sharma kåret til Årets kvinnelige leder på Sørlandet.
Regionens innovasjon­sselskap, Innoventus Sør, har som mål å sikre gode vilkår for nyskaping og fornyelse. I 2017 ble Sharma kåret til Årets kvinnelige leder på Sørlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway