Fædrelandsvennen

Meldte seg inn i KRF etter å ha hørt Hareides tale

Even Øgrey Brandsdal ble imponert over Knut Arild Hareides tale. Da Hareide kom med rådet om å samarbeide med Ap, bestemte han seg for å melde seg inn i partiet.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Det er et svaert dramatisk valg Krfs medlemmer skal ta: Er de villige til å felle landets statsminis­ter?

Even Øgrey Brandsdal er et av de nye medlemmene i partiet og vet hva han mener om det.

– Jeg har all mulig respekt for venstresid­en, men å samarbeide med Ap er å si ja til SV, noe som er en uklok beslutning. Jeg er enig at KRF må ta et tydelig standpunkt, men da må man samarbeide med borgerlig side, sier Even Øgrey Brandsdal.

Mandag deltok han på sitt første gruppemøte i KRF i Kristiansa­nd. Han mener at det politiske engasjemen­tet i byen er økende. Saker som bomstasjon­er og flytting av havna har mobilisert folk. Og kunstsiloe­n, selvfølgel­ig.

– Det er vel rimelig å si at min bror har vaert mer aktiv enn meg i disse sakene, sa han da han møtte gruppelede­r Grete Kvelland Skaara.

Even Øgrey Brandsdal er bror av Einar Øgrey Brandsdal, som har engasjert seg i kampen mot utbygginge­n.

STERK MEDLEMSVEK­ST

Mandag var det registrert 1500 nye medlemmer i KRF nasjonalt. Av disse var 178 fra Agder. Det er i fylkene der KRF dominerer at flest har meldt seg inn. I nestleder Olaug Bollestads hjemfylke, Rogaland, har det kommet 204 nye medlemmer.

Også for Even Øgrey Brandsdal var det Knut Arild Hareides tale som fikk ham til å melde seg inn i KRF.

– Selv om jeg er uenig i konklusjon­en, er det inspireren­de å se en leder som tar et tydelig standpunkt og samtidig respektere­r motstander­ne. Der viser han storhet. Hareide viser seg også som en ambassadør for et varmere samfunn, sier Brandsdal.

Han er kanskje mest kjent som tidligere direktør i Start. Nå jobber han i Blockbonds, et teknologis­elskap som utvikler mobilbankl­øsninger for mennesker i utviklings­land.

Også har han altså et gryende politisk engasjemen­t.

– Krfs politiske oppgave er ikke å frelse Norge, det er opp til hver enkelt å velge sin tro. Oppgaven er å bygge et samfunn basert på de kristne verdiene. Verdier som er like aktuelle uavhengig om man er kristen, muslim, buddhist eller ateist. Vi trenger alle et varmere samfunn og større innslag av nestekjaer­lighet, sier Brandsdal, som i første omgang kun vil vaere med på gruppemøte­r, medlemsmøt­er og lignende.

VIL UNNGÅ SV

Hva de nye medlemmene mener om retningsva­lget er det naturlig nok vanskelig å si. Fylkeslede­r Per Sverre Kvinlaug mener bildet er sammensatt.

Uansett blir det medlemmene i KRF som skal bestemme om Erna Solberg får fortsette. De velger delegater til landsmøtet, som igjen bestemmer retningsva­lget.

– For de nye medlemmene handler det om å ha en god dialog med sitt lokallag der de kommer med sitt syn. Vi står i en situasjon der vi skal velge en retning og det er positivt at mange vil bli med, sier fylkeslede­r Per Sverre Kvinlaug.

De som vil inn i dagens regjering, mener faren med å søke samarbeid med Ap og Sp er at man trenger støtte fra SV for å felle dagens regjering.

De må også ha flertall med SV for å gjennom budsjettet.

– For meg dreier det seg mest om et nei til SV. Hvis man er opptatt av de kristne verdiene, er ikke SV partiet man går hånd i hånd med. KRF får ikke gjennomsla­g for sine fanesaker dersom de slår seg sammen med dem som kjemper for det motsatte. Jeg er overbevist om at KRF vil få mer gjennomsla­g av å vaere et kristelig folkeparti på høyresida, sier Brandsdal.

KRF holder sitt ekstraordi­naere landsmøte 2. november.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Even Øgrey Brandsdal er tidligere direktør i IK Start og jobber nå i selskapet Blockbonds. Etter Knut Arild Hareides tale om partiets retningsva­lg, bestemte han seg for å melde seg inn i KRF.
FOTO: KJETIL REITE Even Øgrey Brandsdal er tidligere direktør i IK Start og jobber nå i selskapet Blockbonds. Etter Knut Arild Hareides tale om partiets retningsva­lg, bestemte han seg for å melde seg inn i KRF.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Mandag deltok Even Øgrey Brandsdal på sitt første gruppemøte i KRF og ble ønsket velkommen av gruppelede­r Grete Kvelland Skaara. De siste ti dagene har 178 personer meldt seg inn i KRF i Agder.
FOTO: KJETIL REITE Mandag deltok Even Øgrey Brandsdal på sitt første gruppemøte i KRF og ble ønsket velkommen av gruppelede­r Grete Kvelland Skaara. De siste ti dagene har 178 personer meldt seg inn i KRF i Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway