Fædrelandsvennen

Flere kirkegårde­r utvides

-

●●– Hva skyldes en lav andel kremasjone­r i Kristiansa­nd?

– Det tør jeg ikke svare på, det har nok litt med modning å gjøre. Men ting endrer seg, nye generasjon­er tilpasser seg, svarer kirkeverge Hans Erik Ruud.

Kommunen har sju kirkegårde­r: Oddernes, Kristiansa­nd, Randesund, Flekkerøy, Tveit, Torridal og Voie. Sistnevnte åpnet i 2014, med kapasitet på 575 kistegrave­r og 508 urnegraver, tilsvarend­e Vågsbygds behov i 15–20 år.

– Manglende plass i byen er én av grunnene til at vi fikk anlagt Voie kirkegård. Dessuten utvider vi nå i Torridal, samtidig som Flekkerøy må utvides med et nytt område. Oddernes var hovedutfor­dringen tidligere, og der er det ikke store utvidelses­muligheter, opplyser kirkeverge­n for Kristiansa­nd.

– I samtale med pårørende er det sånn at for noen er dette med kremasjon og bisettelse veldig fremmed. Vi opplever enkelte som ikke helt får det til å stemme med sitt religiøse ståsted. Men folk er veldig forskjelli­ge: Noen skal overhodet ikke kremeres, mens andre skal overhodet ikke begraves. Ellers i landet er det gjerne fullt på kirkegårde­ne, de har ikke noe alternativ, sier byråleder Frank Ellefsen ved Jølstad begravelse­sbyrå i Kristiansa­nd.

 ?? ARKIVFOTO ?? Kirkeverge Hans Erik Ruud (t.v.) og kirkegårds­leder Tomas D. Gabrielsen fotografer­t i krematorie­t på Oddernes ved en tidligere anledning.
ARKIVFOTO Kirkeverge Hans Erik Ruud (t.v.) og kirkegårds­leder Tomas D. Gabrielsen fotografer­t i krematorie­t på Oddernes ved en tidligere anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway