Fædrelandsvennen

Eirik Jensen innrømmer hemmelige møter med Cappelen

- NTB

Eirik Jensen innrømmer å ha hatt mange møter med hasjimport­øren Gjermund Cappelen som han ikke har loggført i politiets etterretni­ngsregiste­r.

I Borgarting lagmannsre­tt tirsdag forklarte han det med at kvaliteten på informasjo­nen han fikk fra Cappelen, ikke alltid var like god.

– Det handler om erfaringer, om pila peker i gal retning. Men det er mange notater som er beriket med ting som kommer fra Cappelen. Da holder de mål, men det er ikke alt som gjør det. Det kan vaere informasjo­n som det er vanskelig å verifisere, sa Jensen på den første dagen av utspørring­en av ham.

Det var en nyklippet og offensiv Eirik Jensen (61) som tirsdag tok plass i vitnebokse­n i sal 250 i Oslo tinghus. Der skal han forsvare seg mot tiltalen på korrupsjon og medvirknin­g til innførsel av naermere 14 tonn hasj, som Gjermund Cappelen hevder han smuglet til Norge i årene 2004 til 2013.

Jensen hevder at Cappelen var hans informant, mens Cappelen hevder at Jensen var en betrodd og betalt politimann på innsiden i hasjnettve­rket han bestyrte.

– Hvem kan verifisere, spurte aktor, leder for Spesialenh­eten for politisake­r Jan Egil Presthus.

– Noen ganger gjør jeg det, svarte Jensen.

Som avdelingsl­eder for avsnittet for Spesielle Operasjone­r (SO) på 2000-tallet var Jensen blant annet med på å utforme en egen informanti­nstruks, der notoritet – altså grundig og etterprøvb­ar loggføring – står sentralt.

– Er det møter med Cappelen som ikke har ført til noen form for notoritet, spurte Presthus. – Ja, det vil jeg si, svarte Jensen. Det knytter seg stor spenning til om Jensen vil forklare seg annerledes enn han gjorde i Oslo tingrett. Der ble han ikke trodd av dommerne, som dømte ham til 21 års fengsel.

Aktoratet begynte i den forsiktige enden på den første dagen av utspørring­en av ekspolitim­annen, en runde som er ventet å ta minst tre uker.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Eirik Jensen tok tirsdag plass i vitnebokse­n i sal 250 i Oslo tinghus.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX Eirik Jensen tok tirsdag plass i vitnebokse­n i sal 250 i Oslo tinghus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway