Fædrelandsvennen

190.000 kroner til fem «evnerike og verdige»

De er «evnerike og verdige elever som har tatt examen artium ved Kristiansa­nd Katedralsk­ole». I år delte fem av dem 190.000 kroner fra Andreas og K. Ludvig Endresens Legat.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Er det sant?! Altså, greia er at jeg har sittet på forelesnin­ger og ikke hatt tid til å sjekke mailen. Men det betyr sinnssykt mye, så stor takk! sier Pria Sehjpal.

21-åringen fra Kristiansa­nd studerer medisin i Bergen og er én av fem «evnerike og verdige elever» som har fått støtte fra Andreas og K. Ludvig Endresens Legat i 2018.

Legatet ble opprettet i 1971. Det er lokalhisto­risk schwung over vedtektene, med navn som Kristiansa­nd Katedralsk­ole, Kristiansa­nds Handelssta­nds Forening og Kristiansa­nds og Oplands Privatbank A/S.

47 år senere er institusjo­nene blitt til henholdsvi­s Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle, Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n og Nordea.

Legatet forvalter nå rundt 2,4 millioner kroner. (Se vedtektene i faktaramme.)

KJØPER BØKER

30.000 kroner har Pria Sehjpal fått.

– Det betyr masse. Noen av pengene går nok til å kjøpe bøker, resten skal rett inn på sparekonto. Jeg er jo litt fornuftig! opplyser studenten.

– Kan det vanke noen ekstra Saritas-ferdigrett­er også?

– Ha-ha, mamma (restaurant­og ferdigmatg­ründer Sarita Sehjpal, red.anm.) pleier å sende med meg en ladning når jeg er hjemme i Kristiansa­nd, ler datteren. Så legger hun til:

– Jeg ser tilbake på Kkg-tiden med glede. Veiledning­en og støtten jeg fikk, var helt topp.

Totalt 190.000 kroner ble delt ut fra Endresen-legatet denne gangen, alt sammen til tidligere Kkg-elever som nå studerer videre. Med unntak for Pria Sehjpal, studerer alle i andre land.

DETTE ER DE ANDRE FIRE

Martin Duy Tat studerer fysikk ved University of Oxford, har tidligere har gått ved NTNU og har fått 50.000 kroner.

En liten «fun fact» der: Pria Sehjpal og Martin Tat trente lenge karate i samme klubb. Begge oppnådde svart belte.

Aleksander Leraand har også fått 50.000 kroner. Han studerer matematikk ved University of Cambridge.

I 2015 omtalte Faedreland­svennen Leraand slik: «Så morsomt synes Aleksander det er med aritmetisk­e og geometrisk­e rekker, sinus, cosinus og trigonomet­ri og det som verre er, at han rett som det er drar til UIA for å finne større matematisk­e utfordring­er blant langt eldre tenkere. Gutten har tidligere uttalt til Faedreland­svennen at målet er professora­t i matematikk, at delmålet er studier ved University of Cambridge og at ønsket er å bevise Riemannhyp­otesen underveis.»

Nå studerer han altså ved Cambridge.

Tonje Norheim har fått 30.000 kroner. Hun er nettopp ferdig med sin mastergrad i statsviten­skap ved London School of Economics and Political Science.

– Veldig hyggelig, og utrolig deilig med litt penger. Skolen var dyr, sier hun til Faedreland­svennen.

– Du er ferdig med mastergrad­en. Hva gjør du nå?

– Jeg har begynt å jobbe med utlendings­forvaltnin­g hos politiet i Oslo, svarer Norheim.

Ole Tom Pettersen har fått 30.000 kroner. Han har tatt siviløkono­mutdanning ved Norges Handelshøy­skole i Bergen. På Linkedin står han oppført som digital markedsfør­ingskonsul­ent for tannleger, men av tildelinge­n fra Andreas og K. Ludvig Endresens Legat framgår det at han går på «gründersko­le» i Boston, USA.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Slik ser den videregåen­de skolen Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle ut i dag. Da Karl Ludvig Endresen tok examen artium ved Kristiansa­nd Katedralsk­ole like etter 1900, lå den i Gyldenløve­s gate i Kvadrature­n, i bygget kjent som Latinskole­n.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Slik ser den videregåen­de skolen Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle ut i dag. Da Karl Ludvig Endresen tok examen artium ved Kristiansa­nd Katedralsk­ole like etter 1900, lå den i Gyldenløve­s gate i Kvadrature­n, i bygget kjent som Latinskole­n.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Pria Sehjpals karakterer fra Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle var så gode at hun kunne begynne rett på medisinstu­diet i Bergen.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Pria Sehjpals karakterer fra Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle var så gode at hun kunne begynne rett på medisinstu­diet i Bergen.
 ??  ?? Tonje Norheim er nettopp ferdig med sin mastergrad i statsviten­skap fra London School of Economics and Political Science.
Tonje Norheim er nettopp ferdig med sin mastergrad i statsviten­skap fra London School of Economics and Political Science.
 ??  ?? Ole Tom Pettersen har supplert siviløkono­mutdanning­en sin med gründersko­le i USA. Nå driver han eget firma.
Ole Tom Pettersen har supplert siviløkono­mutdanning­en sin med gründersko­le i USA. Nå driver han eget firma.
 ??  ?? Martin Duy Tat studerer fysikk i Oxford og har fått 50.000 kroner.
Martin Duy Tat studerer fysikk i Oxford og har fått 50.000 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway