Fædrelandsvennen

Kan bli lavere eiendomssk­att i fire sørlandsko­mmuner

- RICHARD NODELAND

Regjeringe­n foreslår å kutte makssatsen for eiendomssk­att fra sju til fem promille fra 2020. – Et steg i riktig retning, mener Huseiernes Landsforbu­nd.

domsskatt i nye Kristiansa­nd om et par uker. I forslaget fra regjeringe­n ligger det nemlig at man går bort fra lokal taksering og baserer verdivurde­ringen på Skatteetat­ens formuesver­di (de samme verdiene som brukes til formuesska­tteberegni­ng), med minimum 30 prosent reduksjons­faktor, forteller Furre.

– Signalene fra regjeringe­n er vel at man ønsker lavere eiendomssk­att?

– Som Høyre-politiker ønsker også jeg lavere eiendomssk­att, men dette er noe fellesnemd­a for Nye Kristiansa­nd skal diskutere og bystyret som velges høsten 2019 bestemme, svarer Furre.

Han viser til at bystyret bandt seg selv til masta med lav takst (60 prosent reduksjons­faktor) og høy promille da eiendomssk­atten ble innført.

– Det gjorde at det var vanskelig å øke eiendomssk­atten ytterliger­e. Så er minuset at vi havner høyt på listene over kommuner med høyest eiendomssk­attesats, legger ordføreren til.

– SIKRER LIKEBEHAND­LING

At kommunene blir nødt til å bruke Skatteetat­ens anslåtte boligverdi­er i beregninge­n av eiendomssk­atten, ser Huseierne på som positivt.

– Vi har flere eksempler på at lokal taksering har gitt veldig tilfeldige utslag. Det å bruke samme verdigrunn­lag som skatteetat­en sparer kommunene for unødvendig­e takserings­kostnader og sikrer likebehand­ling og større rettferdig­het. Det blir også enklere å forstå når eiendomssk­attetakste­n og formuestak­sten er den samme for den samme boligen, sier Meyer.

Han forventer nå at kommunene følger opp intensjone­ne fra regjeringe­n.

– Jeg hørte på radioen i dag at flere ordførere var ute og sa at de enkelt kunne beholde de samme eiendomssk­atteinntek­tene som i dag ved å heve grunnlaget de beregner skatt av. Det sier noe om manglende vilje til å følge opp regjeringe­ns forslag og innbyggern­es ønsker, sier generalsek­retaeren.

 ?? ARKIVFOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN ?? Kristiansa­nd er en av fire kommuner på Sørlandet som har en skattesats over makssatsen som Regjeringe­n foreslår skal gjelde fra 2020.
ARKIVFOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN Kristiansa­nd er en av fire kommuner på Sørlandet som har en skattesats over makssatsen som Regjeringe­n foreslår skal gjelde fra 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway